MEILLE MUUTTANUT Suvi Wirtanen löysi kodin, työn ja miehen Loimaalta

0
Loimaalaiset ovat Suvi Wirtasen mukaan oikein mukavia, kunhan heihin ensin pääsee tutustumaan. Pohjanmaalaisia hän pitää suorempina. – Ehrottomasti me ollaan oikiassa. Fiilunkia ei hyväksytä yhtään, hän kuvailee menoa Toholammilla.

LOIMAA – Määkin oon aivan rakastunut Loimaaseen. Ihmettelen, kun sitä täällä niin paljon haukutaan.

Näin sanoo Suvi Wirtanen , 45, joka on asunut Saviseudulla viiden vuoden ajan. Tänne hän päätyi Salosta, jossa hän toimi muutaman vuoden liikenneopettajana. Kotoisin Wirtanen on Toholammilta Keski-Pohjanmaalta.

– Toholampi on 3 000 asukkaan tuppukylä, jossa on yhtä paljon lehmiä kuin asukkaita. Siihen verrattuna Loimaa on kaupunki!

Loimaalla Wirtanen toimii taksiyrittäjänä Jari-puolisonsa kanssa. Asiakaspalveluhenkisessä työssä ihmiset tulevat tutuiksi, ja hän kokeekin tuntevansa paikallisen mielenlaadun, jota hän pitää hitaasti lämpenevänä.

– Täällä ollaan introverttejä, me pohjalaiset puhumme enemmän, mutta kun täälläkin pääsee sisälle, ihmiset ovat mukavia.

Wirtanen arvioi pohjalaisten olevan myös suorasukaisempaa sakkia, joka ei pelkää suun avaamista.

– Kun haen asiakasta sairaalasta ja kävelen labran ohi, sanon huomenta. Jos sali on täynnä ihmisiä, 1–2 saattaa vastata hiljaa. Jollei tunneta, Loimaalla ei uskalleta puhua tai tervehtiä. Taksissakin alan heti jutteleen, mutta en tiedä, onko se virhe. Ehkä ensin pitäisi haistella tai kuulostella, haluaako asiakas aloittaa juttelun. Itsekin olen alun perin ollut se täysin ujo ihminen, mutta maailma opettaa.

Wirtanen kokee, että Loimaalta puuttuu tietynlainen yhteishenki.

– Toholammilla voit mennä kauppaan ja jättää auton käyntiin, eikä sitä kukaan varasta, koska kaikki tuntee toisensa. Loimaallahan on koko ajan ilmoituksia vaikka varastetuista polkupyöristä.

LOIMAALLE Suvi Wirtanen muutti, kun hänen nuorin tyttärensä sai opiskelupaikan Novidan ammattiopiston mediapuolelta. Elämä täydentyi entisestään, kun hän tapasi tulevan miehensä.

– Kaikkihan luulee, että Jari on syy, miksi tänne muutin, mutta ei ole, hän sanoo ja kertoo pariskunnan tavanneen aikoinaan töissä.

– Romanssimme sai alkunsa sairaalan hississä, hän sanoo ja nauraa.

Vaikka ihmiset Loimaalla ovat Wirtasen mielestä inan jähmeitä, on paikkakunnassa hänen mielestään muuten kosolti hyviä puolia. Hän kehuu muun muassa monipuolisia kouluttautumis- ja harrastusmahdollisuuksia, juna-asemaa, kauppoja ja liikkeitä, palveluita, lyhyitä välimatkoja ja isojen kaupunkien läheisyyttä.

– Kyllä Loimaalta löytyy jokaiselle jotakin. Olen aina sanonut, että jos jotain ei löydy, niin ei tarvi hakia sitten. Käymme yleensä Turussa 1–2 kertaa viikossa, ja usein kysytään, mikset käy siellä ostoksilla. No siksi, että Loimaan kaupat pysyisivät pystyssä.

Pohjanmaalla Wirtanen vierailee nykyään pari kertaa vuodessa. Vaikka hän ei haikaile takaisin, kaipailee hän kotiseudultaan esimerkiksi vesistöjä, rössypottua, kovia pakkasia ja revontulia.

– Isäni aina sanoo, että sinä kun asut siellä aurinkomaassa, Wirtanen kertoo.

Nyt hänen elämänsä onkin Loimaan savisessa maassa. Vuosi sitten hän sai houkuteltua veljensäkin tänne Pohjanmaan perukoilta.

– Komiat pärjää aina.

Maija Paloposki