Melliläjärven uimavedessä ei ole moittimista

0
Näytteenottopaikalla kirjataan ylös veden lämpötila sekä silmämääräiset havainnot sinilevästä, jätteistä, kasviplanktonista sekä makrolevistä. Terveystarkastaja Eeva Axelsson otti näytteitä Melliläjärvestä.

LOIMAA/MELLILÄ Melliläjärven uimaveden mikrobiologinen laatu täyttää tutkitusti Sosiaali- ja terveysministeriön asettamat vaatimukset. Heinäkuussa kerätyistä näytteistä tutkitut bakteeripitoisuudet jäävät reilusti raja-arvojen alle.

Liedon ympäristöterveydenhuollon terveystarkastaja Eeva Axelsson suoritti Melliläjärvellä uimaveden laadun valvontaa viime viikolla keräämällä vedestä näytteitä tutkimuksia varten.

– Sinilevää täällä ei näytä olevan, Axelsson arvioi silmämääräisesti uimarannalla.

Melliläjärvestä otetaan tänä kesänä näytteitä yhteensä neljä kertaa. Kesäkuussa näytteitä on kerätty kaksi kertaa ja heinäkuussa kerran. Näytteitä tullaan keräämään vielä kerran elokuussa. Näytteet otetaan Melliläjärvestä sekä laiturin päästä että matalasta lasten rannasta.

Näyte kerätään puolen litran steriiliin lasipulloon noin 30 senttimetrin syvyydestä. Samalla kirjataan ylös veden lämpötila ja mahdolliset näköhavainnot sinilevästä, makrolevistä, kasviplanktonista tai jätteistä, kuten lintujen jätöksistä.

Viime viikon alkupuolella Melliläjärven veden lämpötila oli laiturin päässä 20,1 astetta ja lasten lammikossa 21,1 astetta.

– Näyte viedään kylmäkassissa laboratorioon. Siitä tarkistetaan escherichia coli eli E. coli sekä suolistoperäiset enterokokit.

Näytteen perusteella uimavesi luokitellaan laadultaan erinomaiseksi, hyväksi, tyydyttäväksi tai huonoksi. Melliläjärven uimavesi on luokittelun mukaan erinomaista. E. coli bakteeria ei tutkimuksissa havaittu lainkaan (0 MPN/100 ml) ja suolistoperäisiä enterokokkeja hyvin vähän (<2 pmy/100 ml).

– Vesi on ollut täällä todella hyvää. Järvisyyhyä on joskus ollut, mutta nyt ei enää vuosiin, Axelsson sanoi näytteiden keräämisen yhteydessä.

Liedon ympäristöterveydenhuolto on alueellinen yksikkö, joka huolehtii muun muassa alueensa EU-uimarantojen eli suurten, yleisten uimarantojen uimaveden tarkistamisesta. Alueellinen yksikkö kattaa Auran, Kaarinan, Kemiönsaaren, Kosken, Liedon, Loimaan, Marttilan, Oripään, Paimion, Paraisten sekä Pöytyän ja Sauvon. Sen alueella EU-rantoja on yhteensä neljä: kaksi Paimiossa, yksi Kaarinassa ja yksi Loimaalla.

Loimaan kaupungilla on Melliläjärven lisäksi kolme muuta virallista uimapaikkaa: Pappistenjärven ja Loimikodin uimapaikat sekä Kalikan leiri- ja virkistysalue. Myös näiden uimapaikkojen veden laatu täyttää tutkitusti uimavedelle asetetut kriteerit. Virallisten uimapaikkojen näytteiden tutkimisen on suorittanut Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus oy.

Jos uimavesi ei läpäisisi testausta, näytteenotto uusittaisiin. Axelsson kertoo, että tilanteen seuraaminen ja syyn selvittäminen on silloin tärkeää.

– Silloin voidaan epäillä esimerkiksi viemärivuotoa, mutta bakteerien määrän voi selittää myös se, jos vedessä on paljon lintujen jätöksiä, hän selventää.

Oona Tepponen