Melliläpäivillä tavataan tuttuja ja muistellaan vanhoja

0
Kyrössä asuvat Helka Virtanen ja Leena Lehtonen ovat entisiä melliläläisiä. Heidän mielestään kylien tapahtumat ovat tärkeitä, koska ne tuovat ihmiset yhteen.

LOIMAA/MELLILÄ Melliläpäivien historiaan ei ole osunut montaa sadepäivää, mutta lauantaina puoliltapäivin alkanut ropsaus tyhjensi tapahtuma-alueen nopeasti.

Mellilän kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Kauko Tervonen harmitteli märkyyttä, sillä Melliläpäivät on yhdistyksen suurin tempaus, joka tunnetaan hänen mukaansa koko maakunnassa.

– Yleensä on ollut tosi hienot ilmat, mutta nyt ihmiset katsoivat puhelimesta, että on pilviä, niin kirppismyyjiäkään ei ollut paljoa.

Tervonen kertoi, että tapahtuman tärkein anti on sosiaalinen puoli, sillä tavoitteena on saada väki yhteen ja viihtymään.

– Yleensä täällä on ollut satoja ihmisiä.

Melliläpäivillä on perinteisesti järjestetty tekemistä kaikenikäisille, ja tänäkin vuonna kyläpäivillä oli tarjolla muun muassa poniajelua, lavaohjelmaa ja kyykän MM-kisat. Juontajana oli Nina S. Newton ja tanssittamisesta vastasi tangolaulaja Rami Rafael.

Tapahtuma huipentui jälleen kylää esittelevään kiertoajeluun, joka sai espoolaiselta Tapani Mikkilältä kehuja informatiivisuudestaan.

– Olen kerran ollut ajelulla, ja vaikka en ole paikkakuntalainen, oli tosi mielenkiintoista ja hauskaa kuulla Mellilän historiasta.

Mikkilälle Melliläpäivät on tuttu tapahtuma, sillä hänellä on vapaa-ajan asunto kylän ytimessä.

– Tällaiset tapahtumat luovat yhtenäisyyttä. Voisin kuvitella, että tänne tulee niitäkin, jotka ovat jo muuttaneet pois.

Myös Kyrössä asuvat Helka Virtanen ja Leena Lehtonen kertoivat tulleensa tapahtumaan muistelemaan menneitä.

– Olemme vanhoja melliläläisiä ja tulimme katsomaan, jos näkyy vanhoja tuttuja. Nyt heitä näkyi vain jokunen, kun kaikki häipyivät yhtäkkiä, kun sade alkoi. Mahtaa järjestäjiä harmittaa, he tuumivat.

Äiti ja tytär kertoivat käyvänsä tapahtumassa lähes vuosittain, sillä entinen kotipaikka kiinnostaa yhä.

– Kyläpäivät ovat tärkeitä, jotta nuoriso näkee, mitä on ollut, ja vanhat saavat katsella uutta.

Mukana menossa oli myös 100-vuotisjuhliaan viettävä MLL:n Mellilän yhdistys, joka oli koonnut kirjaston kokoushuoneeseen toimintaansa ja historiaansa esittelevän näyttelyn.

Puheenjohtaja Henna Kallio-Palmén ja rahastonhoitaja/sihteeri Tanja Onnela kuvailivat yhdistyksen väkeä pieneksi mutta aktiiviseksi porukaksi, joka haluaa tuoda Mellilään tekemistä koko perheelle. Yhdistys on mielellään valmiina monenlaiseen yhteistyöhön.

– Toivomme, että meitä lähestyttäisiin enemmänkin ajatuksilla ja toiveilla, Kallio-Palmén ja Onnela sanoivat.