PÄÄKIRJOITUS ”Kyllä kaikki järjestyy”

0
LL Arkisto/TS

Oripääläislähtöisellä Laura Aaltosella oli nuorille tärkeä viesti (LL 1.7.) jutussa, joka on yksi tämän vuoden parhaistamme.

Hänen tiensä muitakin kouluttavaksi parturi-kampaajaksi ei ole ollut suora ja sujuva, vaan vaatinut hyppäyksiä sivuun ja uskallusta jälleen palata toteuttamaan unelmia. Itse-epäilysten keskellä on ammattitaitoa ja itseluottamusta pitänyt kasvattaa pikkuhiljaa.

Puheenvuoro on tärkeä tässä ajassa, joka korostaa suorituksia ja jossa hyväkään ei aina tunnu olevan riittävä. Yhtä aikaa pitäisi olla akateeminen nero, huippu-urheilija ja sosiaalinen ihme.

Uupuneista historian merkkihenkilöistä kirjan kirjoittanut Susanna Suomela totesi Suomen Kuvalehden (22/2023) haastattelussa, että ennen nuorilla oli sentään lupa etsiä omaa suuntaa, kun ”nykyään nuorten pitäisi suunnitella loppuelämänsä jo teini-iässä, ettei mikään mahdollisuus mene ohi”.

Kun nuoret näyttävät sulkeutuneilta, varovaisilta ja pelokkailtakin, kuten he olivat näyttäneet Laura Aaltosen entisessä opinahjossa hänen vierailullaan, tai kun nuori ei näytä löytävän omaa paikkaansa ja tietäään, voi lainata hänen sanojaan: ”On ihan ok ottaa rauhallisesti, heti ei tarvitse osata kaikkea eikä ole mikään kiire. Kyllä elämä järjestyy, kaikki olemme vain ihmisiä.”