Patsaspuisto yllätti kahvilla piipahtaneet – Matkailu ei ole vielä elpynyt koronavuosista

0
Jukka Haapanen, Eetu Haapanen, Pia Salmi ja Marika Haapanen poikkesivat matkalla kotiin Saloon Alpo Jaakolan patsaspuistoon. Monta kertaa on aiemmin tullut mentyä vaan ohi, ensi kertaa puistossa käyneet kertoivat.

Menomatkalla Kangasalle ristiäisiin ja Ideaparkiin shoppailemaan oli juteltu autossa, että aina on vaan menty ohi Ysitien varressa olevasta Alpo Jaakolan patsaspuistosta.

– Meinattiin, että jos takaisintulomatkalla reitti on sama, niin poiketaan. Ainakin kahville, salolaiset Marika Haapanen, Pia Salmi, Jukka Haapanen ja Eetu Haapanen kommentoivat vierailuaan.

Kun päätös oli tehty, Pia Salmi oli autossa jo lukenut netistä taustaa taiteilijasta.

– Ajatella, että joku on tehnyt tällaisen.

Kun puisto oli menossa juuri kiinni, ei aikaa jäänyt pidempään tutustumiseen. Sen verran paikka jäi kiinnostamaan, että ehkä uudelle visiitillekin on tultava.

Nelikko ei Loimaan seudusta oikein muuta tiennyt, mitä nyt Prisma ja Citymarket oli ohi ajaessa huomattu.

– Niin ja maatalousmuseon kyltti nähtiin.

Marika Haapanen pohtii, että kaikki sellainen kiinnostaa, mikä on erilaista.

– Eikös se niin ole, että matka on tärkein, Eetu Haapanen virnistää.

Patsaspuiston oppaana toista kesää työskentelevä Ella Hällfors on usein kuullut puistoon kahville tulleilta ihmettelyjä, että ”ai tää on tällainen”.

– Ja sitten he ovat sanoneet, että otetaas vielä liputkin.

Moni on etukäteen odottanut pienemmän mittakaavan paikkaa. Perillä onkin odottanut elämys – paljon enemmän kuin yksittäisiä teoksia.

Puistossa on hänen mukaansa tänä kesänä ollut ennätyskävijämäärien päiviä. Vieraita on käynyt muualtakin kuin Suomesta.

– Ja tosi paljon käy nuoria. Alpon tarina ja persoona vetää puistoon.

– Matkailijoita on käynyt erittäin kiitettävästi verrattuna esimerkiksi viime vuoteen, Jenna Kemppainen Suomen Maatalousmuseo Sarasta sanoo.

Sarka on Loimaan kaupungin matkailuneuvontapiste.

– Tietysti enemmänkin vielä odotetaan, mikäli vertaa vuosiin ennen koronaa. Kävijät ovat useimmiten eläkeläisiä sekä perheitä, jotka tulevat maaseudulle mökkeilemään tai viettämään aikaa sukulaisten kanssa.

Myös ensikertaa Loimaalla käyviä näkyy. Matkailijoita tulee joka puolelta Suomea, mutta erityisesti Varsinais-Suomen alueelta.

– Matkailijat tekevät retkiä lähikuntiin, jolloin Loimaa on matkan varrella. Loimaalla on kehuttu olevan kivasti tekemistä pieneksi paikaksi.

Lasten kanssa tekeminen ja kokeminen kiinnostaa kävijöitä ja erityisesti kysytään onko tapahtumia tarjolla koululaisten loma-aikoina.

Sarassa tiedetään, että eniten matkailijat kysyvät ruokapaikoista, yleisistä leikkipuistoista, joihin voisi mennä isompienkin ryhmien kanssa, yöpymismahdollisuuksista sekä uimapaikoista ja niiden veden tilanteesta.

– Viikonlopulle matkailijat kaipaavat lounastarjontaa ja esimerkiksi mökkeilijät ja matkailuautoilijat kysyvät vesipisteitä.

– Alpo Jaakolan Patsaspuistoon poiketaan, vaikka sitä ei ennalta tiedettäisikään. Puisto herättää sopivasti huomiota tien varressa, Loimaan Seudun Matkailuoppaiden puheenjohtaja Eija Martti sanoo.

Vaikka opastuksia on matkailuoppailla ollut viime aikoina vähän, niin kohteita hänen mukaansa seudulla riittää.

– Okra veti ihmisiä.

Samoin Sarasta todetaan, että Okrassa vieraillut väki näkyi selvästi myös heillä.

Rompepäivätkin tunnetaan Eija Martin mukaan pidemmälläkin, samoin seudun tansseihin tullaan kaukaakin.

– Ja Sarka tietenkin, hän listaa kohteita.

Hän toivoo, että yritykset tekisivät yhteistyötä ja vinkkaisivat matkailijoille, mitä muuta seudulla on matkailijoille ja tarjoaisivat myös toisten yritysten palveluita.

– Ryhmämatkailu ei ole koronan jälkeen vielä elpynyt.

Jotta se elpyisi, pitäisi matkailijoille olla tarjolla yritysten koostamia paketteja ja niitä pitäisi markkinoida.

Kuntien yhteistyö olisi Eija Martin mukaan tärkeää ja sitä voisi aloitella pitämällä seudun yhteisen opaskurssin. Oppaita kun toivottaisiin lisää, jotta jatkuvuus olisi taattu.

Virttaalla sähköpyöriä vuokraavan ja tentsile-majoitusta tarjoavan Virttaa Bikesin Kirsi Viitala on nähnyt seudulle suuntaavien matkailijoiden tavoissa kaksi selkeää muutosta.

– Usein soitetaan, että me tulisimme nyt, hän kuvaa ja arvelee, että kesä- ja lomatekemisiä ei välttämättä suunnitella kovin paljon aikaisemmin ja samaan on törmätty myös Viitaloiden matkatoimistossa, joka tekee matkoja niin lähiseudulle kuin ulkomaille.

Suunnitelmia tunnutaan tekevän paljon myös sään mukaan.

– Kauhean tarkkaan katsotaan säätila. Ymmärrän sen, kun sää on mennyt sellaiseksi kuin on: rankkasade voi tulla yhtäkkiä.

Sään vaikutuksen on huomannut myös oppaiden Eija Martti.

– Sää on aina arvoitus tietenkin, hän sanoo ja harmittelee, että jos esimerkiksi kylien omiin pieniin päivän tapahtumiin ne saattavat vaikuttaa isostikin.

Korona-aikana pyöräilemään saattoi Kirsi Viitalan mukaan tulla isojakin kaveriporukoita, kun moni muu ajanviettopaikka oli kiinni.

– Nyt pääsee jo muuallekin ja porukat ovat pienempiä.

Sana Harjureitistä ja pyöräilystä on kuitenkin kiirinyt seudun ulkopuolelle. Pääasiassa ihmisiä tulee noin 150 kilometrin säteeltä.

– Ihmiset jakavat sosiaalisessa mediassa kuvia ja kaverit näkevät ne. Viime aikoina on käynyt pyöräilijöitä niin Turusta, Raumalta, Lahdesta, Tampereelta kuin esimerkiksi Espoosta. Kiitettävästi he käyttävät täällä palveluita, ravintoloita, kauppaa ja majoitustakin.