Satavuotias Toukola on tuhansien talkootuntien työnäyte

0
Anne Leino, Pentti Ruuth, Matti Raikkonen ja Virpi Järvinen ovat talkoilleet Toukolassa vuosien varrella monia tunteja.

LOIMAAN Nuorisoseuran omistama Toukolan Seuraintalo täyttää tänä vuonna sata vuotta. Saavutusta juhlistetaan huomenna avoimin ovin.

Vuonna 1923 Hurrin tilalta siirrettiin nykyiselle paikalleen rakennuksen hirsirunko, jota seuraavina vuosina kunnostettiin. Näyttämöosa lisättiin rakennukseen vasta myöhemmin.

Vaikka Toukolaa on vuosikymmenten varrella remontoitu ja kunnostettu, 2000-luvulle tultaessa talo oli päässyt huonoon kuntoon. Sen jälkeen “melkein kaikki on käyty läpi”. Viimeisimpänä projektina on vuosina 2016 ja 2017 rakennettu piharakennus sekä sen taakse nyt rakenteilla oleva terassi.

– Ihan uskomaton työmäärä, Nuorisoseuran puheenjohtaja Anne Leino ja sihteeri Virpi Järvinen päivittelevät.

Töitä on tehty talkoilla, joiden tuntimäärä voidaan laskea tuhansissa. Laskelmien mukaan kahvia on talkooporukan kesken hörpitty yli 5 000 kuppia ja nauloja on kulunut ainakin kymmenen kiloa. Työt on aina tehty kunnolla, mitään ei ole “huiskittu”.

– Talkoolaisia on ollut mukana niin paljon, että kaikkia ei varmasti muistakaan, Leino pohtii.

– Mukana on ollut joka alan ammattihenkilöitä, Nuorisoseuran varapuheenjohtaja Matti Raikkonen kertoo.

Nuorisoseuralaisten toiveena on, että ihmiset läheltä ja kaukaa uskaltautuisivat tutustumaan Toukolan tiloihin sunnuntain avoimien ovien päivänä. Paikalla on haitarimusiikkia sekä halukkaille mahdollisuus osallistua musisointiin. Nähtävillä on lisäksi Kyllikki Kurpan talon historiasta koostama kuvakirja. Talon varhaisista vaiheista on kuitenkin jäljellä harmittavan vähän kuvia.

Vuosien varrella Toukolassa on pidetty discoja, tansseja ja tietokilpailuja. Muistitiedon mukaan rakennus on sodan jälkeen toiminut jonkin aikaa kansakoulunakin. Toukola on myös ollut suosittu juhlapaikka sekä 1900-luvun alkupuoliskolla että 2010-luvulla vuokrauksen alettua uudelleen.

– Illanviettojen jälkeen oli aina piirileikkejä. Hiukan on tilanne muuttunut, ei ole enää piirileikkejä, 1950- ja 60-luvuilla nuorisoseuran aktiivina toiminut Kurppa muistelee.

– Piirileikit ovat siirtyneet ulos, Leino naurahtaa viitaten nykyään Toukolan pihalla mopoillaan kokoontuvaan nuoriin.

Nuorisoseuralaiset ovat tyytyväisiä siihen, että kokoontumisista huolimatta talo on viime vuosina säästynyt ilkivallalta, ja ainoastaan mopojen jäljet näkyvät pihan sorassa.

Nyt suunnitelmissa on yhteislauluiltoja ja muita pienimuotoisia tapahtumia. Varmaa on ainakin se, että talkoot jatkuvat.

– Ei tämä ikinä mitään pakkopullaa ole ollut, vaan täällä on ollut ihan mukava kinata keskenään. Liikuntapuoli on hiukan jäänyt, kun talkoita on ollut niin paljon, aktiivinen talkoolainen Pentti Ruuth vitsailee.

Oona Tepponen