Suvipihalla! tapahtuma tulee taas 30.7. – katso mukana olevat pihat täältä

0
- Puutarhan hoitaminen on aina ilo, Loimaan positiivisimmaksikin muutama vuosi sitten valittu Raija Veini sanoo ja kurkistaa miehensä Jyrkin heinäseipäistä tekemästä huvimajasta, jossa köynnöshortensia kiipeilee korkeuksiin pihan tunnelman kanssa. Veinien pihaan pääsee tutustumaan Suvipihalla -tapahtumassa 30.7.

Loimaa

– Täytyy saada olla omannäköistä, Raija Veini sanoo pihallaan Puistokadun varressa.

Hänen näköistään pihaa pääsee katsomaan Suvipihalla!-tapahtumassa 30. heinäkuuta, jolloin kaikkiaan kymmenen seudun pihaa avaa porttinsa muiden tutustuttavaksi. Suvipihalla ollaan Loimaan seudun puutarhaseuran ja Loimaan Lehden tapahtumassa jo viidettä kertaa.

Kukkamaissa isoon osaan kasveista on laitettu nimitaulu.

– Ihan jos joku tulee, niin sitä varten laitoin.

No miksi ei tulisi, onhan kaupunkipihassa vaikka mitä nähtävää. Ja monta tarinaa.

– Valkotäpläimikkä ja tuija muistuttavat kummisedästä, jolta ne sain.

Puolitoistametriset hirvenjuuret odottavat kukintaa nupulla. Ne taas muistuttavat eräästä asiakkaasta, joka ne hänelle antoi.

Ensin hirvenjuuret kukoistivat, mutta alkoivat yhtenä vuonna kitua. Lopulta ne kuolivat ja ne kiikutettiin tontin rajalle metsään.

Mutta kas, siellä ne elpyivät. Niinpä ne tuotiin takaisin kukkapenkkiin ja karkoitustuomio peruttiin.

Imiköiden ja tuijan kaverina on saksankurjenmiekkoja, joilla on erityistä muistoarvoa. Raija Veinin isän suku päätyi Huittisten Huhtamoon Karjalasta Sakkolasta, jonne sotien jälkeen ei pitkään päässyt vierailulle.

– Kun sinne lopulta pääsi, äiti haki entisen kodin pihamaalta taimia.

Uhkeat kuunliljat ja päivänliljat niiden keskellä ovat isossa penkissä takapihalla ja kadun puolella kohopenkeissä on muun muassa kattomehitähtiä ja muita kivikkokasveja.

Havujen täplittämä iso kukkamaa pihatien lähellä on reunustettu kivipaasilla ja puoliso Jyrki Veini huikkaa askareiltaan, että ne hän asetti rajaksi kivien koossa.

– Yli 60-kiloista kiveä en tänne kanna, hän nauraa.

Raija Veini sanoo, että kerran mies tilasi paikallisen urakoitsijan tuomaan pihalle kukkamaiden reunustukseen ja röykkiöihin sopivia pyöreitä kiviä.

– Sitten urakoitsija soitti, että joko tuodaan seuraava kuorma, hän virnistää mukakauhuissaan.

Yhdellä kuormalla pärjättiin hyvinkin.

Alkujaan tontilla oli isoja vanhoja koivuja, joiden kaatamiseen saatiin kaupungilta lupa.

– Onhan tässä vieläkin paljon puita.

Mäntyjä on kadun puolella ja hyvä, että onkin – on samalla linnunpöntölle ja köynnöksille sopivasti paikkoja.

Puistakin on jouduttu joku kaatamaan, mutta kanto on jo jäänyt piiloon koivuangervon pensaan sisään.

Helppohoitoista, Raija Veini sanoo puutarhansa johtoajatukseksi.

Kun sitä on helppo hoitaa, sen saa pidettyä siistinä. Sitä hän haluaa koko ympäristöltäänkin ja ryhtyi jo vuosia sitten siistimään kodin ikkunoista näkyvää kadunvarren viheraluetta ihan omin päin.

Pikkuhiljaa alue laajeni…

– Olin jo tuolla koulun tienhaarassa ja puoliso sitten sanoi, että et millään näe ikkunasta noin kauas.

Nyt siistimistä saa tehdä ihan luvan kanssa, sillä Raija Veini touhuaa parinkymmenen muun kanssa vapaaehtoisena kaupungin puistokummeissa (LL 27.5.).

Naapurilta Veinit saavat omenoita ja luumuja käyttöön ja omassa hyötypuutarhassa kasvaa vaikka mitä sorttia marjapensaista lähtien. Lehtikaalia, valkosipulia ja kokeiluna penkin reunassa kohoaa maissintähkiäkin.

Pensasmustikat on suojattu rusakoilta ja nyt ne ovat saaneet päälleen myös kanaverkon, jotta ne säästyisivät myös linnuilta.

Kasvihuone tulvii kohta tomaattia, niin taimet ovat kukassa ja raakileita näkyy. Tontin takaosassa on portti kaupungin metsään, jonne on tullut lenkille johdattava polku.

Puutarhan hoitaminen on aina ilo, Raija Veini kuvaa.

Hän työskenteli Kartanonmäessä 40 vuotta ja kertoo tulleensa joskus yövuoron päälle nukuttuaan kukkamaalle puoliltapäivin.

– Kukathan eivät välitä, vaikka olet vähän väsynyt, hän sanoo hymyillen.

 

Suvipihalla!-tapahtuma 30. heinäkuuta.

SUVIPIHALLA!

Kymmenen pihaa avoinna

 

Oili ja Eino Koski, Turuntie 63, Loimaa. Tämä piha on ideakeidas heille, joilla vasara pysyy keskellä kämmentä eli piharakentamisesta kiinnostuneille. Alue kätkeytyy hiukan juonisti keltaisen varastohallin katveeseen, mutta kun paikalle löytää, hämmästyy. 40 vuoden aikana piha on täyttynyt rakennuksista vihreyden vastaavasti väistyessä. Pihasauna, rakoliiteri, grillikatos, komposti-wc, uima-allaskin. Näillä pääsee alkuun. Kävijät voivat paistaa lättyjä valmiista taikinasta. Isäntä on luvannut soitella haitariakin. Vierailla voi kello 12–18.

 

Seija Strander, Siepparinkuja 14, Loimaa. Metsäinen puutarha, luonnonkivipolkuja pensaitten, puiden ja perennojen lomassa. Avoinna klo 11–17.

 

Raija Veini, Puistokatu 19, Loimaa. Omakotitalon piha. Tämän pihan hoito on elämäntapa, pihahommissa on helppo viihtyä, omistaja kuvaa ja sanoo, ettei kasveissa kenties ole mitään erikoista, mutta sellaiseksi voi mainita kukkapenkkien ja muiden alueiden selkeyden ja rajaamisen niin, että hoito on helppoa. Siistiä olla pitää! Kasvihuonekin löytyy. Vierailla voi klo 10–17.

 

Marjatta ja Aulis Vanha-Perttula, Lönnrotinkatu 11, Loimaa. Pihan omistajat kommentoivat, ettei piha ole mikään erikoispiha, mutta jos on kiinnostunut perennoista ja patsaista, tulee oikeaan paikkaan. Kesäkukat täydentävät perennoja. Marjapensaitakin löytyy ja omenapuita. Vierailuaika klo 10–15.

 

Eeva ja Paavo Kaukainen, Välimettänlenkki 45, Loimaa. Pihalla on paljon kukkia, muun muassa daalioita ja pasuunoita ja monenlaisia puita, pensaita ja hyvin hoidettu nurmikko. Kaukaiset kertovat, että 25 vuoden aikana he ovat tehneet pihapiiristään sellaisen, jossa he viihtyvät, ja huvimajan he kokevat hienoksi lisäksi, samoin ulkosaunan. Paikanpäällä on ilmainen kahvi- ja piparitarjoilu ja myynnissä leivonnaisia ym. Avoinna klo 10–16.

 

Marja-Liisa ja Esko Varjus, Luikistontie 196, Loimaa (Niinijoki). Kyseessä on vanha perinteinen maatilan piha puineen, pensaineen ja kukkineen. Paikalla on kesäkirppispöytiä ja lisäksi mehutarjoilua kävijöille. Vierailla passaa kello 11–18.

 

Senja Pitkänen, Huovintie 432, Koski Tl. Piha on rakennettu sorakuoppaan ja tontille kaivettu kahden hehtaarin kokoinen tekojärvi. Järvessä myös ahvenia, lumpeita ja kurjenmiekkoja ihmeteltäväksi. Pihalta löytyy erilaisia koristekasveja, kukkia, kasvimaalta hyötykasveja ja kasvihuoneesta viinirypäleköynnöksiä. Lisäksi muun muassa koristepatsaita. Pihalla voi vierailla klo 12–16. Ennen pihaa, hiekkatiellä levennyskohta, johon voi jättää autot. Pihalle ei pääse ajamaan.

 

Riitta ja Jorma Mäki-Punto, Vanha-Hämeentie 406, Loimaa (Kauhanoja). Metsätontilla, kiviä ja kuunliljoja, uudessa vierasmajassa tarjolla pullakahvia ja mehua klo 10–17, paikoitustilaa löytyy.

 

Hamarin puutarha, Kyyköntie 68, Loimaa (Haara). Hamarin puutarhassa touhutaan jo neljännessä sukupolvessa. Puutarhassa on useita monilajisia ja rönsyileviä istutuksia sekä kaksi kasvihuonetta, puutarhavaja ja keittiötarha. Lasten kahvilasta saa ostaa pientä suolaista ja makeaa puutarhassa nautittavaksi. Kuvia puutarhasta löytyy Instagramista: @laurakopu. Puutarhassa voi vierailla klo 10–17.

 

Olavi Ala-Nissilä, Kanta-Loimaantie 4, Loimaa (Hirvikoski). Niin sanottu Linnavuoren kiinteistö, tunnetaan entisenä Kanttorilana. Pihapiirissa toiminut hetken myös Hirvikosken säästöpankki. Rakennus vuodelta 1900, osin suojeltu. Ollut maatilan päärakennus, nyt viisi rakennusta. Auton voi pysäköidä vanhan kunnantalon parkkipaikalle tien toiselle puolelle. Piha on avoinna koko päivän.