Varhan ateriat valmistetaan nyt Kartanonmäessä – mitä tapahtuu sairaalan keittiölle?

0
Sairaalaan kuljetetaan ruoat Kartanonmäen palvelukeskuksen keittiöstä. Kuva ruokakuljetuksista Puistokadun koululta 2016. LL Arkisto

Kartanonmäen palvelukeskuksen keittiössä valmistetaan nyt ateriat sekä palvelukeskuksen asiakkaille että Tyks Loimaan sairaalan ja terveyskeskuksen osastoille. Ruokapalveluiden tuottaminen siirtyi heinäkuun alusta Arkea oy:ltä Kaarea oy:lle, jonka omistavat Turun kaupunki, Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha, Paraisten, Uudenkaupungin sekä Salon kaupungit ja Auran kunta.

Ruokapalveluostosopimus Arkean kanssa päättyi kesäkuun lopussa ja sopimus oli Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) tukipalvelujohtaja Janne Saarisen mukaan tarkoitus kilpailuttaa hankintalain mukaisesti ( LL 23.3.), mutta puoli vuotta oli liian lyhyt aika ison sopimuksen kilpailutukseen. Varha aloitti toimintansa vuoden alussa.

– Suoraoston jatkosta neuvoteltiin Arkean kanssa, mutta aikataulun vuoksi päätettiin siirtää palvelu sidosyksikölle, jolla oli Loimaalla keittiökapasiteettia.

Hänen mukaansa sairaalan keittiö on iso ja se on ollut sekä sairaanhoitopiirin että Varhan toiminnan aikana alikäytöllä, koska sairaalassa ja sen osastoilla tarvittavissa aterioissa on kyse pienistä määristä.

– Keittiö on peruskorjaustarpeessa, mutta sen aikataulu on auki. Sen käyttöä laajemmin meillä on tarpeen selvittää. Tyhjänä sitä ei ole motivoivaa pitää, hän toteaa ja kertoo, että tällä hetkellä sairaalan keittiössä tehdään ainakin astianpesua.

Mitä keittiölle tehdään riippuu parhaillaan käynnissä olevasta Varhan palveluverkkoselvityksestä ja siitä, mikä on palvelutarve.

– Meillä on keittiöitä kunnilta vuokratuissa kiinteistöissä, yksityisiltä palveluntuottajilta vuokratuissa kiinteistöissä sekä omissa kiinteistöissä. Sairaala on oma kiinteistö.

Janne Saarinen sanoo, että jos veikata pitää, niin omissa kiinteistöissä oleviin keittiöihin satsataan.

Arkealla oli palvelujohtaja Sari Silénin mukaan vajaat 20 henkeä töissä sairaalan keittiössä. Loimaan Lehden saamien tietojen mukaan työntekijöitä on siirtynyt töihin Kartanonmäen keittiöön, ja jotkut ovat saaneet töitä muualta, mutta myös ilman töitä olevia on.

Palvelupäällikkö Sanna Lainela Kaarea oy:stä sanoo, että Kaarea on palkannut lisää henkilökuntaa Kaarealle Kartanonmäen valmistuskeittiöön lisääntyneen työmäärän vuoksi. Työntekijämäärää hän ei kommentoi.

– Kartanonmäessä valmistetaan Loimaan alueen ruokapalveluita Varhan tarpeisiin, Loimaan sairaalassa on kaksi osastoa. Ruoka kuljetetaan Kartanonmäestä tarjotinjakeluna kuten aiemminkin. Käytössämme on lämmönhallintavaunut ruoan kuljettamista varten. Loimaan sairaalan henkilöstöravintola avataan ensi viikolla, ja asiakkaita henkilöstöravintolassa palvelee Kaarean työntekijä.

FAKTA

Ruokapalvelut

Kaarea Oy on vuoden 2019 alussa toimintansa aloittanut in house -yhtiö, joka tuottaa tukipalveluita omistaja-asiakkailleen. Kaarean omistajia ovat Turun kaupunki, Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha, Paraisten, Uudenkaupungin sekä Salon kaupungit ja Auran kunta.

Ennen hyvinvointialueiden toiminnan aloittamista Tyks Loimaan sairaalan keittiö oli Arkea Oy:n toimintaa ja Kartanonmäen keittiö Loimaan kaupungin toimintaa. Nyt Loimaan kaupungilla on valmistuskeittiöt Puistokadun koulussa ja Hirvikosken yhtenäiskoulussa.