Virttaa panostaa vapaa-aikaan

0
Tässä pelataan tulevaisuudessa petanqueta, tuolla ehkä minigolfia. Virttaan uusi Pelipuisto rakentuu paikallisten yritysten ja talkoolaisten yhteistyöllä Virttaanraitin viereen, lähelle kantatien varren ravintoloita. Yhteisessä hankkeessa ovat häärineet mukana Pentti Jussilainen, Heli Auranen, Markku Saastamoinen, Mira Heikkilä sekä Pirjo Saastamoinen.

LOIMAA/VIRTTAA Virttaalla rakennetaan nyt joka nurkalla, sillä kylällä parannellaan tänä kesänä vanhaa ja pistetään pystyyn kokonaan uutta. Viemäröintiurakan lisäksi käynnissä on Montun viihtymiskeskuksen kehittäminen sekä kokonaan uuden pelipuiston rakentaminen. Suunnitelmia on jo tehty myös uuden rivitalon paikasta.

Montun kaukalon uudistaminen on ollut työn alla jo pari vuotta, sillä niin kauan uusi kaukalo on odottanut varastossa siirtoa pelipaikalle. Virttaan Nousu osti uuden, suuremman kaukalon huutokaupasta paikallisten yrittäjien rahallisella avustuksella.

– Kyläyhdistyksen sisällä on porukka, joka pelaa aktiivisesti jääkiekkoa ja heiltä tuli ajatuksia siitä, miten Monttua voitaisiin kehittää nimenomaan jääkiekon pelaamisen näkökulmasta, kyläduunari Pentti Jussilainen tietää kertoa.

Uusi, suurempi kaukalo on paljon vanhaa nykyaikaisempi. Itse kaukalon lisäksi valaistus tullaan uusimaan niin, että valojen määrä tuplaantuu neljästä kahdeksaan. Samalla on tarkoituksena kehittää Montun käyttömahdollisuuksia lumettomana aikana.

– Olisi hienoa, jos saisimme Montusta todellisen viihtymiskeskuksen. Ennestäänhän siellä on jo laavu, kota ja frisbeegolfrata. Vaikka täällä onkin jäät aina ensimmäisenä ja viimeisenä, niin ilmastonmuutos koskee meitäkin ja lumeton aika pitenee, Virttaan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mira Heikkilä kuvailee.

Lumettomalle ajalle kaukaloon on kaavailtu esimerkiksi tennistä tai koripalloa, mutta Heikkilä korostaa, että kyläläisten toiveet otetaan kehitystyössä huomioon.

Montun muutostöissä ollaan nyt siinä vaiheessa, että kyläyhdistys on purkanut vanhan kaukalon ja Loimaan kaupunki on aloittanut alueen puhdistamisen ja uuden, tasaisen alustan tekemisen.

– Alustan teon jälkeen kyläyhdistys siirtyy taas vastuuseen ja pystyttää kaukalon. Tekeminen on sujunut hyvässä ja keskustelevassa yhteistyössä kaupungin kanssa, Jussilainen kiittelee.

Siinä missä kylän aktiivit arvioivat Montun viihdyttävän erityisesti nuorempaa sukupolvea, Virttaanraitin varteen rakentuva pelipuisto on suunnattu enemmän varttuneelle väestölle.

– Pelipuistoon pääsee vaikka rollaattorilla. Totta kai siellä saavat käydä lapsiperheistä alkaen aivan kaikki. Naantalissa on paljon kenttiä ja ihmiset pelaavat niillä paljon, idean alunperin ilmoille tuonut, nyt jo virttaalaistunut Heli Auranen sanoo.

– Tontti oli ihan tyhjänä ja nythän se siistiytyy siinä samalla, Ravintola Karoliinan yrittäjä Pirjo Saastamoinen kertoo ravintolaa vastapäätä sijaitsevasta metsäisestä tontista.

Nyt tontti on toki hieman vähemmän metsäinen, sillä petanque-kenttä on viimeisiä viilauksia vaille valmis. Pelipuistoon tulevat alkuun tilat mölkyn ja petanquen pelaamiseen. Jatkosuunnitelmissa siintää jo puiston valikoiman laajentaminen aina pienoisgolfista muihin pihapeleihin.

– Muutamat ahkerat talkoolaiset ovat tehneet täällä todella paljon töitä. Tuhat euroa on mennyt pelkkiin materiaalihankintoihin, Jussilainen sanoo viitaten kaupungin osallistavasta budjetoinnista jokaiselle kylälle jaettuun rahasummaan, joka Virttaalla ohjataan pelipuiston rakentamiseen.

Projektit ovat yhdistäneet taas sekä kylän yhdistysaktiivit että yritykset, kun kaikki haluavat puhaltaa samaan hiileen. Tulevaisuudessa pelipuisto voi yhdistää ihmisiä yli kylärajojenkin.

– Voitaisiin kutsua ja kerätä yhteen puulaakijoukkueita ja pitää kesällä turnauksia, Heikkilä, Jussilainen ja Auranen ideoivat.

Uudesta rivitalosta vastaus Virttaan asuntopulaan?

LOIMAA Virttaalla on jo kauan ollut tiedossa kylän asuntopula. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mira Heikkilä ja kyläduunari Pentti Jussilainen tietävät kertoa, että myyntiin tulevat asunnot menevät kuin kuumille kiville. Välillä myyntikohde ei ehdi edes yleiseen myyntiin, kun kaupat on jo tehty.

– Täällä on pulaa asunnoista. Tonttejahan Virttaalla on tarjolla, mutta kaikille omakotitalon rakentaminen ei ole realistinen vaihtoehto. Rivitaloasuminen on siinä mielessä saavutettavampaa, Heikkilä kertoo.

– Vaikka väestömäärä on pieni, meillä on ollut kasvua. Olemme siis tehneet asioita oikein.

Virttaan kyläyhdistys on löytänyt rakennuttajan, joka olisi valmis lähtemään mukaan rivitaloprojektiin. Rakennuttamisen ehtona on kuitenkin onnistunut ennakkomarkkinointi.

– Tässä sitä sitten toimitaan esipuhujina. Ennakkomarkkinointi tarkoittaa lehti-ilmoituksia, sosiaalista mediaa ja flyereita, Jussilainen sanoo.

Asuntoja tulevaan rivitaloon on alustavasti suunniteltu viidestä kuuteen. Jussilaisen ja Heikkilän mukaan kysyntää ja tarvetta olisi sekä perheasunnoille että pienemmille, yhden ihmisen asuttaville asunnoille. Tulevien asuntojen koko on kuitenkin vielä avoin kysymys.

– Kaikki tänne muuttamisesta kiinnostuneet eivät ole lapsiperheitä, vaan saattavat olla esimerkiksi eläkkeelle jääviä pariskuntia, Jussilainen huomauttaa.

Uudelle rivitalolle on kaavailtu paikkaa jo olemassa olevien rivitalojen läheisyydestä. Kiinnostusta tulevaan projektiin on tullut paitsi potentiaalisten asukkaiden myös alueen yritysten taholta. Toteutuminen riippuu kuitenkin ennakkomarkkinoinnin onnistumisesta.

– Positiivisia yhteydenottoja on tullut.

Oona Tepponen