Yli 23 000 sähkömittaria vaihtoon seudulla – Ensimmäisenä vuosien urakassa ovat Loimaalla vuorossa Suopellon, Myllykylän ja Mäenpään alueet

0
Sähköasentaja Kari Virta vaihtoi Mauri Oittisen talon sähkömittarin muutamissa minuuteissa. Oittisen talossa on viime aikoina kiinnitetty huomiota energia-asioihin muutenkin, sillä taloon on tytärten suosittelemana laitettu ilmalämpöpumppu ja aurinkopaneeleja vielä odotellaan.

Loimaan seutu

Sähkömittarin lukema talteen, vanha mittari pois, sähköt pois ja uusi mittari tilalle. Sitten sähköasentaja Kari Virta vielä testaa, tarvitseeko mittari vielä lisäantennin vai ottaako se yhteyden verkkoon ilmankin.

Kunnossa on.

– Ei siitä kauan ole, kun mittari viimeksi vaihdettiin, operaatiota ulos seuraamaan tullut talon asukas Mauri Oittinen muistelee ja Kari Virta sanoo, että tarkistetaanpa.

Vanha mittari on vuodelta 2010.

Mauri Oittinen ei ole ainoa, jonka sähkömittari vaihdetaan – oli mittarissa vuosiluku mikä tahansa. Esimerkiksi Sallila Sähkönsiirron alueella niitä asennetaan seuraavan viiden vuoden kuluessa yli 23 000.

Massavaihdot aloitetaan Loimaalla Suopellon, Myllykylän ja Mäenpään alueilla loppukesästä.

– Viikossa vaihtuu jopa satoja mittareita, kun useampi asentaja vaihtaa niitä 8–15 mittarin päivävauhtia, Sallila Sähkönsiirron liiketoimintajohtaja Hannu Halminen laskee ja muistuttaa, että asiakkaalle vaihdos on ilmainen.

Eikä vaihto muutenkaan asiakaalle aiheuta vaivaa – vain jos mittari on kodin sisällä, asiakkaan tulee olla kotona päästämässä asentaja sisälle sitä vaihtamaan.

– Vaihdosta infotaan asiakasta ja sovitaan aika.

Mittarien vaihdon toteuttaa Vertek Oy.

Kaikkiaan mittarinvaihtourakka kestää viitisen vuotta ja maksaa noin viisi miljoonaa euroa (LL 7.4.2022). Vastaavia urakoita toteutetaan lähivuosina kaikkialla Suomessa.

Muutos liittyy Euroopan sähkömarkkinoiden yhdistymiseen ja niin sanotun varttitaseen käyttöönottoon. Uuden EU-asetuksen vuoksi sähkönkulutusta ja tuotantoa pitää voida mitata neljä kertaa tunnissa. Tähän asti lukema on mitattu kerran tunnissa.

Markkinoille tulee aiempaa enemmän tuuli- ja aurinkoenergiaa, joiden tuottaman energian määrä voi säästä riippuvaisena vaihdella paljon jo tunninkin aikana. Varttitaseen avulla sähkön kulutusta ja tuotantoa voidaan tasapainottaa paremmin.

Myös kuluttaja voi uusien mittareiden avulla seurata omaa kulutustaan tarkemmin ja esimerkiksi arvioida, miten omia sähkölaitteita kannattaa käyttää ja milloin.

Syitä vaihtoon on muitakin, liiketoimintajohtaja Hannu Halminen sanoo.

Osin vaihdokset liittyvät sähkönjakelun varmuuden parantamiseen.

– Pääsemme paremmin käsiksi vikoihin ja tukemaan asiakkaita häiriötilanteissa.

Uudet mittarit lähettävät hälytyksiä automaattisesti sähköyhtiöön ja hälytys tulee jo siinä tilanteessa, kun esimerkiksi kodissa on vasta yksi vaihe poikki ja yksi huone pimeänä.

– Vanhempia mittareita emme enää pysty ohjelmoimaan uuteen järjestelmään.

Kaikki mittarit vaihtuvat Sallilassa suomalaisen valmistajan Aidon-merkkisiin laitteisiin, myös sellaiset mittarit, jotka vielä olisivat uudelleen ohjelmoitavissa.

– Luentakustannuksia saadaan painettua alas, kun ei tule kahden eri laitteen ohjelmointikuluja.

Lisäksi vaihto liittyy tiedonsiirtoverkkojen uudistuksiin. Nyt sähköyhtiöiden tiedonsiirtoon käytetyt 2G- ja 3G-verkkojen taajuudet poistuvat muuhun käyttöön.