Aikaiset aamut koettelevat uusia keltalätsiä

0
Kesälomalta koulun penkille siirrytään vauhdilla. Aaro Suonsivu, Lassi Salminen ja Martti Perho lupaavat kuunnella ohjeita, vaikka vauhtia riittäisikin.

Loimaa Keltaisen lippiksen pukee tänä syksynä Loimaalla 118 uutta ekaluokkalaista. Ypäjällä Hevospitäjän yhtenäiskoulussa ykkösiä aloittaa 14 ja Oripään koulussa 11.

Keskuskoulussa ensimmäisen luokan aloittavat kuusivuotiaat Lassi SalminenAaro Suonsivu ja Martti Perho eivät myönnä jännittävänsä koulutien alkua.

– Ei, ei ja ei, kuului kolmikon vastaus kuin yhdestä suusta.

Vaikkei koulun alku erikoisemmin jännitäkään, niin ei vauhdikas trio sitä myöskään hirveällä innokkuudella odota. Vanhemmat sisarukset tai kaverit eivät ole kertoneet koulusta kauhutarinoita – eikä oikein muutakaan, vaan kouluun lähdetään ilman isompia odotuksia.

‒ Ihan huonolla mielellä. Tutustumispäivänäkin oli vaan jotain hitsin väritysjuttuja. Enkä usko, että siellä mitään muuta tehdään, Aaro arvelee.

– Koulupäivistä en odota mitään muuta kuin että pääsee kotiin, Martti toteaa.

Välitunteja koko kolmikko odottaa kuitenkin innolla, sillä silloin pääsee pelaamaan kaikkien rinnakkaisluokillakin olevien kavereiden kanssa.

Ensimmäisenä opiskeltavista asioista lukeminen sujuu jo Aarolta, Lassilta melkein ja Marttikin uskoo oppivansa taidon nopeasti. Matematiikan taitojakin on jo hallussa jonkun verran.

‒ Osaan kaikki maailman numerot, Lassi lupaa.

Jalkapalloa harrastava kolmikko kertoo kesän kuluneen paljon frisbeetä heitellessä, mökkeillessä ja televisiota katsellessa. Kesäpäiviä vietettiin myös huvipuistoissa; Linnanmäellä hurjin laite oli Aaron mukaan Tulireki ja Lassin mieleen jäi Superparkin trampoliinit.

– Kaikki päivät voi ehkä koulussakin olla kivoja, mutta kivoimmat päivät ovat sitten viikonloppuna, Lassi pohtii ja muut allekirjoittavat ajatuksen.

Rennoista kesäaamuista siirtyminen herätyskellojen kilkatukseen harmittaa.

– Eka päiväkin alkaa kahdeksalta ja on tosi kivaa. Herään varmaan joskus puoli yhdeltä, Lassi toteaa sarkastisesti.

Ei-niin-mieluisia kahdeksalta alkavia aamuja Aarolla on yksi ja rinnakkaisluokalle menevillä Lassilla ja Martilla kaksi. Yllättävä tieto kahdesta aikaisesta aamusta ei Marttia miellyttänyt.

Poikien äidit kertovat ainakin virtaa kolmikosta löytyvän. Koulun uskotaan sujuvan hyvin, kunhan energiat suuntautuvat oikein ja koulussa tehdään jotain muutakin kuin väritystehtäviä.

Vaikka kolmikko ensin uhkaili viettävänsä oppitunteja kaikkea muuta kuin tehtäviin keskittyen, saa lopulta löytynyt konsensus äidit huokaisemaan helpotuksesta.

– Teen koulussa sitä mitä käsketään, Lassi lupaa ja muidenkin ääni muuttuu välittömästi.

– Niin mekin, Martti ja Aaro komppaavat.

 

fakta

Aloittavat ekaluokkalaiset kouluittain

Loimaa

Keskuskoulu 57.

Hirvikosken yhtenäiskoulu 21.

Kirkonkylän koulu 16.

Asemanseudun koulu 10.

Metsämaan koulu 8.

Niinijoen koulu 4.

Kauhanojan koulu 2.

Yhteensä 118

Oripää

Oripään Koulu 11.

Ypäjä

Hevospitäjän yhtenäiskoulu 14.

Syyslukukausi alkaa keskiviikkona 9. elokuuta.