Ainutlaatuinen siirtosavusauna sai Savusaunaklubin palkinnon

0
Konsta Heinonen kehitti ensin pellettilämmitteisen kiukaan ja rakensi sitten pihalleen palkitun savusaunan. Sen jälkeen mieleen tuli rakentaa liikkuva savusauna, jotta löylyistä voisi nauttia missä vain.

LOIMAA/KOJONKULMA Konsta Heinosella on nyt plakkarissa jo kaksi Suomen parhaaksi nimettyä savusaunaa. Kotipihan savusauna Kojonkulmalla sai Kansainvälisen Savusaunaklubin myöntämän palkinnon vuonna 2015. Vastikään valmistunut liikkuva savusauna taas voitti heinäkuussa Ikaalisten saunafestivaaleilla vuoden savusaunan palkinnon siirtosavusaunojen sarjassa.

– Mukavaahan se on, kun tietää, että on tehnyt kunnon saunan, Heinonen luonnehti tunnelmia voiton varmistumisen jälkeen.

Mistään pienestä peräkärrykopperosta ei suinkaan ole kyse, vaan kuorma-auton etuakselin päälle rakennettu siirtosavusauna on suhteellisen massiivinen rakennelma, jonka vetämiseen tarvitaan traktori.

– Pyörät kääntyvät, jotta saunan saa vekslattua ahtaaseenkin paikkaan.

Heinonen arvioi savusaunan painoksi kahdeksan tuhatta kiloa. Pelkästään kiuas kivineen painaa 1 500 kiloa. Myös se on Heinosen kädenjälkeä.

– Saunassa on samanlainen, pelleteillä lämpiävä kiuas, kuin tuossa pihan saunassa.

Siirtosavusaunalla on sekä kokoa että korkeutta, sillä suunnitteluvaiheessa Heinonen halusi varmistaa, että kaikki saunojat mahtuvat niin kutsuttuun löylytaskuun.

Toisin sanoen alemmalla lauteella istuva saunoja on kokonaisuudessaan korkeammalla kuin oven yläkarmi. Tällöin löylyt eivät pääse karkaamaan oven avautuessa.

– Koko oli rakentamisessa suurin haaste. Liikkuvat saunat ovat usein matalia, eikä niistä saa parhaita mahdollisia löylyjä.

Saunakärryn rungon Heinonen rakensi varta vasten saunaa varten. Seinät ovat hirttä ja lauteet kuusta. Ensimmäisen kerran idea siirrettävästä savusaunasta syntyi pihasaunan valmistumisen aikoihin, noin kahdeksan vuotta sitten.

– Rakentaminen sujui loppupeleissä nopeasti, kun saatiin vain toimeksi. Tuossa juhannuksen aikoihin tuli valmista.

Heinosen mukaan oli alusta asti selvää, että siirtosavusauna on kaupan, mikäli sopiva ostaja osuu kohdalle. Heinonen kertoo myös vuokraavansa savusaunaa.

– Ajattelin, että teen yhden esittelykappaleen ja katsotaan, millaisen vastaanoton se saa. Mitään ei ole vielä sovittu, mutta kiinnostuneita on ollut. Parhaiten tämä sopisi vuokralle lähinnä tapahtumiin, kesäksi uimapaikoille tai talveksi avantouintiin, mutta ei oikein yhdelle illalle, Heinonen sanoo viitaten saunan siirtoon vaadittavaan aikaan.

Ikaalisten saunafestivaaleilla myytiin noin 600 saunaranneketta, ja Heinonen arvioi, että viikonlopun aikana rikkoontui jopa tuhat saunakäyntiä. Sauna sai kehuja, muttei ainakaan vielä haukkuja.

– Luulen, että jokainen kävi savusaunassa ja monet useammankin kerran. Se oli samalla hyvä testi, miten kiuas kestää saunomisen. Löyly pysyi hyvin koko ajan, vaikka porukkaa tuli ja meni, sillä saunan ovi jää löylytaskun alapuolelle.

Heinonen on mitoittanut siirtosavusaunan kahdellekymmenelle saunojalle, mutta Ikaalisissa lauteilla löylytteli parhaimmillaan 24 henkeä.

Ikaalisten saunafestivaalien jälkeen siirtosavusauna on ollut mukana myös Siirrettävien saunojen viikonlopussa Sastamalassa. Jatkosuunnitelmat ovat vielä hieman auki sen mukaan, millaiseksi saunan kysyntä muodostuu.

Heinosen mukaan ensimmäinen siirtosavusauna on ikään kuin prototyyppi. Mikäli kiinnostuneita riittää, hän voi valmistaa vastaavia savusaunoja useammankin, vaikkei “tarkoituksena ole niitä varastoon tehdä”.

– Ainahan siinä olisi kaikenlaista, minkä olisi voinut tehdä paremmin, sellaisia pieniä yksityiskohtia. Olen valmis tekemään parannuksia.

Heinonen iloitseekin siitä, että saunabuumi on Suomessa edelleen voimissaan ja ottanut jopa uutta tulta alleen. Uusia yleisiä saunoja on avattu viimeisen kymmenen vuoden aikana. Heinonen itse on aktiivinen saunoja, kuinkas muutenkaan.

– Ei ole elämässä kovin montaa päivää, etten olisi saunassa käynyt, tyypillisesti kerran päivässä. Löylyissä käyn useammankin kerran.

Oona Tepponen