Alastaron moottoriradan uusi pätkä on viivoja vaille valmis

0
Markku Tuomaala kertoo Alastaron moottoriradan palvelevan vauvasta vaariin. Perheen juniorit voivat esimerkiksi hypätä bandoleron rattiin. Menopeli on suosittu kisaväline Pohjois-Amerikassa, ja se vastaa meidän karting-autojamme.

LOIMAA/VIRTTAA Alastaron moottoriradan uusi 1,7 kilometrin pätkä alkaa olla Alastaro Circuitin pääomistaja Markku Tuomaalan mukaan viittä vaille valmis. Enää puuttuvat ratamaalaukset ja joihinkin paikkoihin tullaan lisäämään rengasvalleja tarpeen mukaan. Jonkun verran sitä on päästy jo kokeilemaankin ja Tuomaala toteaa olevansa lopputulokseen tyytyväinen.

– Siitä tuli erinomainen, hän kehaisee.

Tuomaala sanoo, ettei rakennusvaiheessa tullut vastaan yllätyksiä, ja miljoonaluokan hankkeessa pitivät jopa kustannukset tällä kertaa kutinsa.

– Rata olisi saanut valmistua hiukan aikaisemmin, mutta kun se pitää tehdä hyvin, niin mistään ei voi tinkiä. Nyt se on kuitenkin tehty.

Valmistumisensa jälkeen Alastaron rata on Suomen pisin. Mittaa sillä on kaikkiaan 4,7 kilometriä vanhan pätkän ollessa kolme kilometriä ja uuden 1,7.

ENSIMMÄISET harjoitukset alkavat uudella radalla näinä päivinä, mutta varsinainen avajaiskisa pidetään syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Silloin ajetaan sekä moottoripyörien että rata-autojen SM-osakilpailut ja Porschen Pohjois-Euroopan sarjan osakilpailu.

– Ne ovat isot kisat ja väkeä tulee olemaan paljon, Tuomaala arvelee.

Jo yksistään kilpailijoita hän laskeskelee tulevan 200–300, minkä päälle tulevat apujoukot, jotka nostavat lukumäärän yli tuhanteen henkeen.

– Yleisöäkin tulee varmasti hyvin paikalle. Etenkin moottoripyörät ovat perinteisesti vetäneet väkeä, jos kelit ovat kohdillaan.

Toinen merkittävä viikonloppu on Tuomaalan mukaan reilun kahden viikon päästä, kun klassikkomoottoripyörien näytöskisa Pyynikin ajot pidetään Alastarolla.

– Sinne odotetaan tuhansia ihmisiä ja se tulee olemaan varmasti tämän kauden yksi isoimmista tapahtumista.

Muutenkin loppusyksy näyttää vilkkaalta, sillä Tuomaala sanoo kaikkien viikonloppujen ja lähes arkipäivienkin olevan täynnä. Vapaata on ratakalenterissa vain yksittäisissä kohdissa.

Tapahtumien lisäksi moottoriradalla järjestetään muun muassa rengastesti- ja elämyspäiviä.

– Esimerkiksi yrityksille on myyty erilaisia paketteja koko ajan. Samoin yksityiset voivat ostaa niitä, hän mainitsee.

ASFALTTITÖIDEN lisäksi kevään ja kesän aikana on raivattu motocrossrata kuntoon. Ensimmäiset sähkömopot ja -moottoripyörät ovat jo saapuneet, mutta Tuomaala sanoo niiden tekniikan laahaavan vielä hiukan jäljessä. Sen vuoksi hän uskoo motocrosstoiminnan käynnistyvän kunnolla vasta tulevina kesinä.

Tänä syksynä on tarkoitus paneutua myös varikkorakennuksiin, joiden rakentaminen piti alkaa alun perin tänä syksynä ( LL 2.3.2023).

– Niiden suunnittelua jatketaan, mutta rakentaminen ei ala vielä, Tuomaala toteaa.

Hän sanoo rahoitusmarkkinoiden muutoksen vaikuttavan sen verran, ettei velkarahalla kannata nyt ryhtyä tekemään. Lopullinen kustannusarvio vaikuttaakin siihen, mikä on toteutuskelpoinen suunnitelma.