Ilmiömäinen Albania

0

Tulipunainen Mersu C 63 AMG kiihdyttää liikennevaloista moottori ärjyen ja häipyy nopeasti saavutetulla ylinopeudella rouhean rikkonaiseen kaupunkimaisemaan, jossa näkyy sekä surkea kommunistinen menneisyys että nykyinen kiiltävä markkinatalous. Pakasta vedetyn vaikutelmaa henkivä superkiillotettu Audi Q8 e-tron lipuu äänettömästi modernin kauppakeskuksen parkkihalliin. Oho, onpa noissa liikennevaloissa röyhkeän näköinen uudehko Bemarin M3.
Kesälomamatkamme suuntautui Albaniaan, jonka pääkaupungin Tiranan kaduilla näkyi silmiinpistävän tiheästi sikakalliita autoja. Yksi turistien tärkeimmistä puuhista on kummastelu, ja tuli tietysti ihmeteltyä kulkuneuvoilmiötä. Nopean googlauksen perusteella Albanian bruttokansantuote kun näytti olevan noin seitsemäsosa ja keskipalkka noin kolmasosa Suomen lukemista. Pitsaa puputtaessa kävi mielessä, että onkohan tietty osa Adrianmeren toisella puolella sijaitsevan saapasmaan yhteiskuntajärjestelmästä ulottanut lonkeroitaan myös Albaniaan.
Matkat Albaniaan hoituivat erittäin epäekologisesti eli vaihtoyhteyksellisillä lennoilla. Odotteluajat kuluivat lukiessa uutisia yltäkylläisten hetimullekaikkitännenyt-elintapojemme runsastamista metsäpaloista ja tulvista. Odottelujen aikana olisi kerinnyt pistäytymään muutaman virkkeen verran jopa Volter Kilven Alastalon salissa, sillä erään täsmällisenä pidetyn eurooppalaismaan suuren lentoyhtiön neljästä lennosta oli myöhässä neljä.
Menolennon jälkimmäisen osuuden tunnelma tihentyi, kun stuertti uskalsi vasta laskeutumisvalmisteluja tehtäessä kuulutella, että matkatavarat eivät olleet samassa koneessa vaan saapuisivat seuraavana päivänä ja kaikkien ruumalaukullisten kannattaisi kaikessa rauhassa täytellä yhtiön sivuilta löytyvä selvitys myöhästyneistä matkatavaroista. Laitoimme raportit menemään yömyöhään ja arvelimme matkatavaroiden varmaan saapuvan heti aamulla. Eivät saapuneet, vaan sähköposti kilahteli vasta lähes kaksi vuorokautta omaa tonttiutumistamme myöhemmin. Meilissä infottiin, että laukut olivat maassa ja saisimme erikseen ilmoituksen, kun toiselle niistä olisi löytynyt kuriiri. Toisen laukun ilmoitettiin olevan lähdössä Loimaan kotiosoitteeseen. Tiedosta seurasi välitön kuluttajareaktio: taksilla heti ja välittömästi lentokentälle, jossa oli yllättävän helppoa päästä käsiksi hartaasti odotettuihin ruumalaukkuihin.
Pääosa reilun viikon reissusta kului Tiranassa, jossa piti tietysti käydä maan synkästä kommunismiajasta muistuttavissa Luottamus hyvä, kontrolli paras -teemaisissa museoissa. Käyskentely kekseliäitä vakoilu- ja kidutuskeinoja esitelleissä bunkkereissa antoi ymmärryspohjaa sille, minkä vuoksi Albania katsoo länteen ja pyrkii innokkaasti EU:n jäseneksi.
Kolme yötä meni Durresin (loma)kaupungissa, mutta yksikin olisi riittänyt vallan hyvin. Se osoittautui tavallisen tylsäksi rantakohteeksi, jossa ällistyttävän suuri määrä lomailijoita harjoitti typerää turismiriittiä eli nahkojensa kärventämistä auringonpaisteessa, vaikka lämpötila oli pahimmillaan lähes 40 astetta ja uv-indeksit paukkuivat piikkilukemissa.

Sampsa Hakala