Jääkärit vannoivat ja vakuuttivat Oripäässä

0
Oripään kunnanhallituksen puheenjohtaja Anne-Mari Kaarto ja Porin prikaatin komentaja, prikaatinkenraali Vesa Valtonen vastaanottivat ohimarssia Oripään lentokentän kiitoradan laidalla.

Oripään lentokenttä
Oona Tepponen

Porin prikaatin heinäkuun 2023 saapumiserän alokkaat vannoivat sotilasvalansa ja antoivat sotilasvakuutuksensa tällä viikolla. Eilen perjantaina vuorossa olivat Säkylässä palvelustaan suorittavat varusmiehet Satakunnan jääkäripataljoonasta, Satakunnan pioneeri- ja viestipataljoonasta sekä Varsinais-Suomen huoltopataljoonan 1. huoltokomppaniasta.

Satakunnan jääkäripataljoonan tilaisuus järjestettiin kokonaisuudessaan Oripään lentokentällä. Paikalla oli yli 300 alokasta ja runsaasti katsojia. Jääkäripataljoona koostuu ensimmäisestä ja toisesta jääkärikomppaniasta, panssarintorjuntakomppaniasta sekä sotilaspoliisikomppaniasta.

Tilaisuudessa valakaavan esilukijana toimi Oripään kunnanhallituksen puheenjohtaja Anne-Mari Kaarto.

Kenttärovasti Risto Katila muistutti kenttähartaudessa valansa vannoneita sotilaita heitä yhdistävistä tekijöistä.

– Se mikä ihmisiä sitoo voimakkaimmin yhteen, ei perustu geeneihin, ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, mielipiteeseen, syntyperään tai yhteiskunnalliseen taustaan. Jokaisella meistä on omamme, mutta kukaan meistä tänään ei seiso täällä niiden vuoksi, vaan meidät tuo tänne vielä suuremmat tekijät. Se mikä meitä, ja ihmisiä kaikkialla sitoo voimakkaimmin yhteen, on yhteinen arvomaailma, Katila aloitti valatilaisuuden kenttähartauden.

Porin prikaatin komentaja, prikaatinkenraali Vesa Valtonen totesi kehotussanoissaan heinäkuun saapumiserän olleen ensimmäinen saapumiserä, joka on astunut palvelukseen Suomen kuuluessa puolustusliitto Natoon.

– Olemme olleet Nato-yhteensopivia jo pari vuosikymmentä, joten jäsenyys puolustusliitossa ei tuo merkittäviä muutoksia arkeen. Arjessa tärkein tehtävämme on asevelvollisten koulutus ja sen näkyvimpänä osana varusmiehet, Valtonen sanoi ennen kuin nimitti alokkaat jääkäreiksi.

Turun seudun kodinpuolustussäätiö palkitsi jokaisesta perusyksiköstä yhden kärkitaistelijan. Panssarintorjuntakomppaniasta kärkitaistelijana palkittiin oripääläinen Vilppu Tiiri.

– Ihan hyvältä tuntuu, en kyllä yhtään osannut odottaa, hän kommentoi palkitsemistaan tuoreena jääkärinä.

– Harjoiteltiin valaa eilen jo, joten ei siinä oikeastaan ollut mitään jännitettävää. Kaikki tekevät samat asiat.

Alokaskauden jälkeen Tiirin tie vie aliupseerikoulutukseen.

– Se oli toiveena, ihan ykkösvalinta, nuorukainen kertoi.

Panssarintorjuntakomppaniasta niin ikään jääkäriksi nimitetty huittislainen Valtteri Rekikoski vastaanotti valalomille päästyään läheistensä onnitteluita.

– Ihan hyvin on mennyt, pikkuhiljaa olen päässyt arkeen mukaan, hän arvioi alokaskautensa kulkua.

Rekikosken toiveena oli päästä alokaskauden jälkeen kouluttautumaan moottoripyörälähetiksi, sillä hänellä on aiheeseen liittyvää harrastustaustaa.

– Valtteri harrastaa enduroa, taustajoukoista kommentoitiin.