Johnny Cashiä kunnioittava kuparikotka liitelee pian maanteillä

0
Loimaalainen automaalari Pertti Mörsky ikuisti kuuluisan kantrilaulajan Johnny Cashin Kosken Autokeskuksen omistamaan vetoautoon. Kuva: Kalle Rajala

LOIMAA, KOSKI Rekkakulttuuriin Yhdysvalloissa liitetään vahvasti kantrimusiikki, ja kun rekkojen kustomointi liitetään vahvasti jenkkimeininkiin, niin mikä olisikaan parempi aihe vetoauton ulkokuoreen maalattavaksi kuin legendaarinen kantrimuusikko Johnny Cash.
– Auto kuvastaa tavallaan Lehdon Ristoa, joka tämän auton omistavan Kosken Autokeskuksen on perustanut. Ristokin on aina ollut herrasmies, jota myös Cash olemuksellaan kuvasti, auton maalannut loimaalainen Pertti Mörsky kertoo.
Freightlinerin valmistama auto tuli myös jenkkilästä. Pitkänokkaisen auton konepeltiin on maalattu kotka, joka levittää siipensä auton kylkien päälle. Hytin takaosasta löytyy Johnny Cash nuorena, keski-ikäisenä ja vanhempana versiona.
– Auto on maalattu sillä tavalla, että se tummuu keulasta taaksepäin. Johnny Cash on aina ollut mies mustissa, joten jos auton maalaisi vaaleaksi, niin se ei toimisi kokonaisuutena.
Maalausurakka alkoi Mörskyn omassa hallissa, jossa maalari sai laitettua kaikki kuvat karkeasti alulle. Kun korkeasta autosta napattiin renkaat pois alta ja se työnnettiin halliin rullakoilla, jäi katon päälle tilaa vain sentti.
– Viimeiset kuukauden päivät maalasin sitten täällä Koskella. Täällä sain katonkin maalattua, Mörsky nauraa.
Maalausurakka saatiin ajoissa valmiiksi ennen 19. kertaa järjestettyä Power Truck Show´ta, johon Highwaymaniksi nimetty auto haluttiin viedä näytille. Tekniikan kanssa touhuttaessa ei kaikki kuitenkaan sujunut täysin ilman ongelmia.
– Miehet hermoilivat täällä, että valmistuuko auto ennen näyttelyä. Kehotin ajattelemaan positiivisesti, että kyllä se tulee. Vähän pahalta näytti, mutta kuntoon se tuli, Risto Lehto muistelee.
Auto oli ollut pitkään ajamatta rikkinäisen ohjausyksikön vuoksi. Uusi osa saatiin lopulta tilattua Yhdysvalloista ja auto hörähti käyntiin minuutin starttailun jälkeen.
Viimeisenä iltana ennen Härmään lähtöä autosta paukahtivat edestä molemmat jarrukellot. Kun ne saatiin yön tunteina vaihdettua, hajosi myös pitkään seisseiden jäähdytysnesteiden syövyttämä rautainen vesiletku.
– Normaali jenkkipeli siinä, että juuri kun pitäisi lähteä, niin tulee näitä ilmiöitä. Paavo Wahlsten on ollut ihan ratkaiseva henkilö siinä, että sinne Power Truck Show´hun päästiin, Mörsky kiittelee korjausmiestä.
– Ne on kato helppoja hommia, niin onnistuu yölläkin, vaatimaton Wahlsten kommentoi.
Show keräsi tänä vuonna ennätyksellisen yleisön, kun paikalle saapui 34 000 näyttelyautojen ihastelijaa. Highwayman ei yltänyt palkittujen joukkoon, mutta keräsi Mörskyn mukaan runsaasti kiinnostusta valtavan autoryhmän joukossa.
Talven aikana auton sisusta uusitaan täydellisesti maalauksen henkeen sopivaksi. Sisustan lisäksi myös ulkokuori tulee saamaan lisää loistetta.
– Parin vuoden ajan tämä on jäänyt aina jonkin muun projektin vuoksi hieman taka-alalle. Nyt kun yksi vaihe on valmis, niin sen viimeistelyyn on helpompi lähteä. Seuraavaksi laitetaan valoja ja kromia ulkokuoreen, että saadaan auto loistamaan vähän paremmin, Risto Lehto kertoo suunnitelmista.