Juoksijat pinkaisivat matkoilleen juhlavissa tunnelmissa

0
Juoksuharrastajat pääsivät kilometrien saalistukseen yhteislähdössä.

LOIMAA Hirvihovin pihamaalla näkyi keskiviikkona hyväkuntoista väkeä, kun juoksuharrastajat kokoontuivat Pauli Arbeliuksen juhlamaratonin tunnelmissa. Arbelius, 80, on juossut useita maratoneja elämänsä aikana.

Tapahtuman järjestivät Team Pasto sekä Liikunta- ja raittiusseura.

– Team Pasto on yhtä kuin Ritva, Antti ja Ella Pasto, ja järjestämme näitä juoksutapahtumia. Raittiusseura on Pauli Arbeliuksen oma seura. Pauli toivoi, että järjestämme täällä Loimaalla hänen 80-vuotisjuhlansa kunniaksi juoksutapahtuman. Hän piti tästä paikasta juostuaan täällä Sakari Väisäsen maratonin, loimaalainen maratoonari Ritva Vallivaara-Pasto kertoi.

Hän itse lähti juoksemaan maratonin jo kuudelta aamulla ehtiäkseen tapahtuman toimitsijahommiin.

– Melkein joka viikko tulee juostua maraton jossain. Olen juossut ensimmäisen maratonin vuonna 2004.

Vallivaara-Pasto kertoi olevansa ensimmäinen suomalainen yli tuhat maratonia juossut nainen. Hän on osallistunut myös Pauli Arbeliuksen järjestämiin talvisotakuntoiluihin kahtena viime vuotena.

– Talvisotakuntoilu kestää 105 päivää. Siinä on eri lajeja ja joka päivä pitää suorittaa jokin laji, vähintään viiden kilometrin kävely tai hiihtoa tai juoksua kymmenen kilometriä.

Turenkilainen Arbelius juoksi kympin itse jo aamupäivällä. Hän on aikoinaan tullut SM-tasolla seitsemänneksi maratonmatkalla ja voittanut useita mestaruuksia Työväen urheiluliitossa.

Maratonharjoittelun hän suosittelee aloittamaan pikkuhiljaa asettamatta liian suuria tavoitteita kerralla.

– Ensin voi juosta viittä kilometriä, sitten kymppiä, ja sen jälkeen voi kokeilla puolimaratonia. Kun on jo suhteellisen valmiissa kunnossa, niin voi osallistua kokomaratonille. Uskon, että vielä 60-vuotiaana voi aloittaa maratonharjoittelun, mutta se vaatii enemmän kuin 20-vuotiaana. Harjoittelu kannattaa aloittaa kävellen ja edetä rauhallisesti, Arbelius vinkkasi.

Paulin juhlamaratonille osallistui yhdeksän ja puolikkaalle toiset yhdeksän henkeä. Suurin osa ilmoittautuneista osallistui kympille ja viiden kilometrin kierrokselle.

Melliläläiset Virpi Tenkanen ja Jenni Elonen osallistuivat viiden kilometrin reitille.

– Nyt on niin hyvät kelit, niin on paljon mukavampi juosta. Tavoitteena on, että jaksaisin hölkätä koko matkan. Keväästä asti ollaan käyty muutamissa tapahtumissa, Elonen sanoi.

Tenkanen kertoi juoksevansa tavallisesti pidempiä reittejä, sillä hän on juossut jo yli kymmenen vuotta lähiseudun tapahtumissa.

Loimaalainen Tapani Kuhanen kertoi osallistuvansa viidelle kilometrille tällä kertaa rauhallisesti terveydentilan takia.

– Olen harrastanut aktiivisesti juoksutapahtumia jo 36 vuoden ajan. Nyt aion vain kävellä, koska kaksi kuukautta sitten sain sydäninfarktin, kun olin juuri juoksemassa. Sitten töissä alkoi tulla huono olo, ja minut vietiin ambulanssilla leikattavaksi. On otettava rauhallisesti nyt, mutta kuntoilu on myös tärkeää toipumiselle.