Kaupunginkirkon kattoremontti on edennyt lähes ilman yllätyksiä

0
Loimaan Kaupunginkirkkoon on tehty kattoremonttia heinäkuun alusta alkaen. Remontin on määrä valmistua marras-joulukuun vaihteessa. (Kuva: Sari Holappa)

LOIMAA/KAUPUNGINKIRKKO Heinäkuun alussa alkanut ja marras-joulukuun vaihteessa valmistuva kaupunginkirkon kattoremontti on edennyt Varpe oy:n työnjohtajan Ville Hållfastin mukaan aikataulussa ja ilman suurempia yllätyksiä.

Suurimmat vahingot ovat olleet sadeveden aiheuttamat vuodot, joita on ilmennyt kirkkosalin ja matalamman osan kattoikkunoiden ylösnostojen sekä iv-koneiden läpivientien kohdilla. Myös matalan osan betonilaattaan kiinnitetyt valaisimien läpiviennit ovat tuottaneet oman yllätyksensä.

– Niistä ei ole ollut ongelmaa käytön aikana, mutta purun aikana syntynyt pöly on aiheuttanut haittaa rakennuksen sisätiloihin, Loimaan seurakunnan kiinteistöpäällikkö Anni Mainela toteaa.

Tähän mennessä on saatu tehtyä purkutyöt, ja seuraavaksi urakka etenee rakentamisvaiheeseen. Hållfast sanoo, että vuorossa on kattorungon tekeminen.

– Sen jälkeen tulevat höyrynsulkuhuopien asentaminen, vesikaton levyttäminen ja viimeiseksi laitetaan kattohuopa.

TARKOITUS ei ole kuitenkaan remontoida koko Kaupunginkirkon kattoa, vaan ainoastaan matalampi osa kirkkosalin päältä sekä sakastin ja toimiston katto. Kirkkosalin korkein osuus saa sen sijaan uuden maalin pintaansa.

Korjattavaa alaa kertyy 590 neliötä, kun koko katon pinta-ala on reilu tuhat neliötä.

Anni Mainela sanoo, että parikymmentä vuotta sitten vaihdetun peltikaton kanssa on ollut paljon ongelmia. Sitä on myös korjattu moneen otteeseen.

– Kirkkosalin korkeampi osa on niin jyrkkä, että lumet ja vedet tulevat sieltä vauhdilla matalamman tasakaton päälle. Se on aiheuttanut paljon vaikeuksia.

Katemateriaaliksi on valittu entisen pellin sijaan huopa, jonka väri on tummanharmaa. Mainela sanoo, että joulukuun alussa 50-vuotisjuhlia viettävän kirkon alkuperäinen katto oli myös huopaa. Hållfastin mukaan sen etuna on esimerkiksi se, että tiivistykset saa tehtyä helpommin läpivientien kohdalle.

VAJAAN puolen vuoden mittaisen urakan budjetti on Mainelan mukaan pitänyt tähän saakka paikkansa. Aivan kiveen hakattu se ei kuitenkaan ole, sillä betonilaattaan tehtävät tiivistystyöt saattavat tuoda lisäkustannuksia.

Suurimman siivun budjetista lohkaisee sääsuojaus, joka vie siitä noin puolet.

– Se on kuitenkin pakko olla Suomen oloissa. Näillä sateilla remontista olisi tullut fiasko.

Uusitun katon päälle on tarkoitus laittaa myös aurinkopaneelit, jonka urakka on kilpailutettu erikseen. Tarjousten jättöpäivä oli viime viikolla ja valinta tehdään Mainelan mukaan näinä päivinä.

– Jos se on mahdollista, niiden asentaminen toteutetaan jo tämän urakan aikana. Muuten se menee ensi kevääseen.

Paneelien tuotto tulee olemaan noin 30  000 kilowattia vuodessa.

Tähän saakka Kaupunginkirkon lämmitysmuotona on ollut yksinomaan sähkö.