Konsertti- tai festariyleisössä ympärilleen katsomalla voi nähdä lukemattoman kirjon tunteita ihmisten kasvoilla. Musiikki on, muiden taiteiden tavoin, monitulkintaista ja sen merkitys ihmisille vaihtelee. Toisen iloinen voimabiisi voi tuoda toiselle kipeitä muistoja mieleen.

Koronavuosien aikana musiikkiala oli ahdingossa livekeikkojen hävitessä kalentereista ja palkkakuiteista. Kuitenkin myös elävän musiikin kuluttajilla oli vaikeaa. Itselleni elävä musiikki ja konsertit ovat voimavara. En muista enää hetkeä, jolloin ei olisi millekään keikalle lippuja jo valmiina. On kierretty ympäri Suomen festareilla ja konserteissa: Kuopiorock, Knotfest, Rammstein olympiastadionilla, Raskasta Joulua… Lapsena kaikki lähti Yö-yhtyeen konserteista äidin kanssa ja myöhemmin mukaan tuli monenlaista muutakin musiikkia ja uusia keikkakavereita. Erityisesti iskän kanssa on päässyt näkemään ja kokemaan monia bändejä!

Konsertti tai festarit ovat usein iloinen asia, jota odottaa. Ihania muistoja, joihin palata. Yhteisöllinen ja lämminhenkinen hetki muiden ihmisten kanssa.

Musiikin kautta vaikeiden asioiden käsitteleminen on yleistä. Monesti konserteissa näkeekin täysin tuntemattomia ihmisiä, jotka kuulevat itselleen tärkeitä kappaleita livenä ja reagoivat niihin eri tavoin. Ei ole tietoa ihmisen taustoista tai siitä, miksi tietty kappale häntä koskettaa, mutta niiden tunnereaktioiden näkeminen on ainutlaatuinen ja liikuttava tilanne. On sitä joskus itsekin joutunut silmäkulmaa pyyhkäisemään keikoilla tärkeiden kappaleiden kohdalla.

En osaa kertoa koskettavampaa tilannetta, kuin monituhatpäinen yleisö, joka laulaa yhteen ääneen lauluntekijöiden edessä heidän kappaleitaan mukana. Viime viikonlopun Kuopiorockissa Toni Wirtanen sai aikaan Armo -laulullaan yhden elämäni kauneimmista yhteislaulukokemuksista. Kyyneleisiä silmiä oli yleisö täynnä tämän jälkeen. Kappale on monelle tärkeä ja se liitetään esimerkiksi Elämä Lapselle -konsertissa kerrottuun erään syöpälapsen tarinaan. Yhteislaulu synnyttää uskomatonta yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Usein musiikki ja lyriikat saavat uusia merkityksiä, kun niistä kuulee artistien pohjustuksia ja tarinoita. Sitäkin kautta voi löytää itselle uusia voimabiisejä tai saada uutta tarttumapintaa taiteilijoiden teksteihin.

On oltava äärimmäisen kiitollinen niille ihmisille, jotka pitävät elävän musiikin elävänä ja liikkeessä. Ihmisille, jotka rakentavat ja organisoivat tapahtumia. Ihmisille, jotka mahdollistavat turvallisesti musiikkitapahtumien järjestämisen erilaisissa paikoissa (esimerkiksi Loimaan pesäpallostadionilla!). Toki tietysti kiitos myös ihmisille, jotka luovat musiikkia ja tuovat sen ihmisten koettavaksi.

Kerttu Salo