KOLUMNI Kannattavia opintomatkoja

0
Arkistokuva: TS/Ari-Matti Ruuska

Lauantaina aamulla päästään taas nauttimaan yleisurheilukesän huipennuksesta, kun Budapestin MM-kilpailut starttaavat miesten 20 kilometrin kävelyllä. Kisat aloittava laji on samalla yksi niistä ohjelmanumeroista, joita suomalaiset katsojat voivat katsella menestystä hamuavin silmin.

Vaikka Veli-Matti “Aku” Partanen onkin elämänsä kunnossa, ei mitalikahveja ehkä ihan vielä kannata latailla keittimiin. Toki investointi hyvään kahviin kannattaa aina.

Lauantaina urakkansa aloittaa myös nuorten kisoissa dominoinut seitsenottelija Saga Vanninen. Muutaman poisjäännin seurauksena Vanninen lähtee kisoihin tilastokolmosena ja tulee uskoakseni ehjällä ottelulla murskaamaan Suomen ennätyksen. Mitaliin vaaditaan kuitenkin jo huippuonnistuminen ilman notkahduksia.

Vanninen, 20, on yksi kirkkaimmista suomalaisen yleisurheilun lipunkantajista. Samaan kategoriaan voinee heittää moukarinheittäjä Silja Kososen. Nuorten sarjoista hyppäys maailman huipulle aikuisissa vaatii kuitenkin lahjakkuuden lisäksi aivan järkyttävän määrän työntekoa. Samalla pitäisi välttyä loukkaantumisilta ja pystyä kestämään sisäiset ja ulkoiset paineet.

Huippua ei tavoiteta ihan helposti tai nopeasti. Kuuluisat oppirahat pitää maksaa ja matkalle mahtuu lukuisia pettymyksiä ja takaiskuja. Esimerkkinä toimikoon Budapestiin Suomen suurimpana mitalitoivona lähtevä seiväshyppääjä Wilma Murto, jonka tie nuorten maailmanennätyshypystä kaksinkertaiseksi Euroopan mestariksi kulki monien kivikkojen läpi.

Budapestiin kesäkuussa valmistuneelle kisanäyttämölle matkaa 40 suomalaisurheilijaa. Määrä on historian suurin, mikäli laskuista jätetään pois vuosien 1983 ja 2005 kotikisat. Urheilijajoukko on saatu kasvatettua näin suureksi optimoimalla käytössä oleva ranking-järjestelmä, mutta paljon kritisoitu “ranking-keplottelu” ei ole ainoa selitys joukkion koolle. Urheilullisestikin Suomessa vedetään aika hyvin. Myös Loimaan seutu on mukana yleisurheilukuvioissa niin vahvasti (s. 9), että Saviseudun kahvihyllyillä on riittänyt tohinaa.

Etusuora.com-urheilusivusto vertasi kauden tuloksia vuoden 2013 Moskovan kisoihin, jolloin vanhat tulosrajat olivat vielä voimassa. Silloin rajan rikkoi 11 suomalaista ja kisoissa esiintyi urheilijoista 10. Samoilla tulosrajoilla henkilökohtaisiin kilpailuihin olisi päässyt 31 urheilijaa ja naisten pitkän viestin joukkue.

Toki tulosrajat voisivat olla tänä päivänä hieman eri tasolla joissain lajeissa ja päläpäläpälä, mutta jotain nuo luvut kertovat.

Monelle nuorelle kilpailijalle kyseessä on puhdas opintomatka, sitä ei voi kiistää. Urheiluromantikkona sitä haluaa kuitenkin uskoa niiden kannattavuuteen. Kun ensi viikolla nähdään lukuisia hyviä suorituksia suomalaisilta urheilijoilta, täyttyvät urheiluseurojen harjoitukset helpommin tulevaisuuden siljakososista ja wilmamurroista.

Tulevaisuuden mestareista.

Kalle Rajala