Maanantain sateet täyttivät viemäriputket

0
Satakunnantien alikulkukäytävä oli suljettuna tulvavesien vuoksi vielä tiistaina kello 11.

LOIMAA Maanantain rankka vesisade aiheutti mittavia vahinkoja Loimaan keskustan alueella. Vettä satoi paikoin jopa yli 60 millilitraa, eikä hulevesi- ja viemäriputkistot pystyneet poistamaan valtavaa vesimäärää, vaan se aiheutti viemärien tulvimista useiden omakotitalojen kellareihin.

Myös useat alikulkutunnelit ovat vielä tiistaiaamuna olleet veden vallassa. Satakunnantien alikulkukäytävä ja Kaunismäenkadun alitustunneli olivat tulvimisen vuoksi suljettuina vielä tiistaina iltapäivällä. Keskuskoululle vievä pikatien alittava tunneli oli saatu tyhjennettyä.

Loimaan kaupungin turvallisuuspäällikkö Esa Aronojan mukaan myös monissa kaupungin kiinteistöissä on hulevesien aiheuttamia vaurioita.

– Tapauksia on ihan laidasta laitaan. Joissain vettä on tullut sisään vain vähän ja toisissa joudutaan tekemään isompiakin remontteja ja kuivauksia.

Loimaan Veden johtaja Kimmo Virran mukaan ongelmia on ollut poikkeuksellisen laajalla alueella.

– Vettähän tuli eilen illalla oikein poikkeuksellisen paljon. Ainakin Tuulensuun, Suopellon ja Hulmin alueella on ollut kellarivahinkoja, Virta kertoo.

– Seuraavaksi selvitetään sademäärät tulevia vakuutushakemuksia varten. On hyvin poikkeuksellinen tilanne, että ongelmia on ollut näin laajasti ja usealla asuinalueella.

Virta kertoo, että vakuutushakemuksia varten pitää myös tarkastella, ovatko kiinteistöjen padotuskorkeudet olleet Loimaan Veden ohjeiden mukaisia.

– Senkin puolesta hommia tulee riittämään vielä pitkälle. Mikäli padotuskorkeudet ovat alle raja-arvojen, on vastuu kiinteistöjen omistajilla ja heidän vakuutuksillaan. Mikäli raja-arvot täyttyvät, ovat ne meidän vakuutustemme piirissä.

Virran mukaan vesimäärä oli niin massiivinen, että se ylitti viemäriputkien kapasiteetin. Useimmissa tapauksissa kellareihin päätyneessä vedessä kyse on hulevesistä, mutta monissa paikoin viemärit täyttäneet vedet ovat tuoneet mukanaan myös jätevettä kellareihin.

– Nythän tilanne on siinä mielessä rauhoittunut, ettei illan jälkeen enää ole satanut. Miehet ovat paiskineet hommia ehtoon ja aamun ajan, Virta kertoi tiistaina iltapäivällä.

Kopparinkujalla asuva Kikka Kivinen kertoi varautuneensa mahdollisiin viemärien tulvimiseen vanhojen kokemusten perusteella. Jätevedet ovat tulvineet Kivisen talon kellariin kaatosateiden vuoksi myös vuosina 2011 ja 2021.

– Huomattiin onneksi ajoissa ja hälytettiin palokunta heti paikalle. Ensin vietiin itse ämpäreillä, kunnes palokunta saapui 20 minuutin kuluttua. Pian naapurustossa kaikkialle pyydettiin apua, kun kellarit tulvivat, Kivinen kertoo.

Kivisen mukaan palokunta pumppasi viemärivesiä kellareista ainakin puoli yhteen asti yöllä. Hän kertoo alueella asuvan monia vanhempia ihmisiä, jotka eivät itse pystyneet kellareidensa tilannetta tarkkailemaan.

– Yksi aktiivinen naapuri kävi onneksi auttamassa heitäkin. Siellä oli jollain jopa puoli metriä vettä. Pakastimet ja kaikki tavarat pilalla.

Loimaan kaupunginhallitus hyväksyi vuoden 2009 helmikuussa päätöksen varata Kopparin-, Siepparin-, Lukkarin- ja Kenttäkujan kunnallistekniikan peruskorjaukseen määrärahoja vuoden 2010 talousarviossa. Kivisen mukaan määrärahoja ei ilmeisesti ole näkynyt, sillä vuosi toisensa jälkeen luvataan asiaan palata seuraavan vuonna.

– Yhteinen roskalava meille luvattiin tuoda, mihin saadaan sitten heittää saastuneet tavarat. Että semmoista kivaa taas, Kivinen huokaisee.

– Tässä nyt keräilen itseäni, että menisin jälleen siivoamaan sekä desinfioimaan kellaria.

Loimaan kaupungininsinööri Osmo Hongisto kertoo alueen kunnallistekniikan parantamistoimien viivästyneen oletettavasti henkilöstövaihdoksien vuoksi.

– Hulevesisuunnitelmaa on aikanaan teetetty, mutta se on jäänyt unholaan tai kesken.

Loimaan kaupungin elinympäristölautakunta on suunnitellut Hongiston mukaan varaavansa ensi vuoden budjetista ainakin suunnittelumäärärahan alueen kunnallistekniikan parantamiseksi. Eilisen katastrofin hän toivoo nopeuttavan suunnittelun aloitusta.

– Työnä se ei ole ihan hetkessä tehty, kun pitää uusia viemäröinnit ja vesijohdot ihan kaivamalla. Eli niitä ei pysty sujuttamaan, mutta toivottavasti päätöksiä pystyy, koska se on niin monta vuotta siinä roikkunut.