Tietoa ja sivistystä tarjolla

0

Taas on se aika vuodesta, kun monessa kodissa suunnitellaan tulevan talven harrastuksia. Hiljattain jokaiseen talouteen jaettu työväenopiston opas on tae siitä, että meillä jokaisella on mahdollisuus päästä harrastamaan ja sivistämään itseämme suhteellisen edullisesti –  usein jopa ilmaiseksi.

Vapaan sivistystyön koulutus oli runsaasti esillä kevään hallitusneuvottelujen aikaan. Pöydällä oli pahimmillaan esitys, jossa rahoituksesta olisi leikattu jopa 70 miljoonaa euroa. Käytännössä se olisi tarkoittanut rajua karsimista muun muassa kansalaisopistojen verkostosta ja tarjonnasta.

Pahimmat uhkakuvat eivät onneksi toteutuneet, vaikka mustia pilviä jäikin taivaalle. Hallitus tavoittelee tulevalla kaudella vapaan sivistystyön vuosittaisen rahoituksen vähentämistä 25 miljoonalla eurolla, mikä tulee Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n mukaan näkymään kentällä raadollisesti. Suurimpia kärsijöitä ovat pienemmät paikkakunnat, joissa harrastus- ja opiskelumahdollisuuksia on muutenkin vähemmän. Se myös kiihdyttää eri puolilla Suomea asuvien kansalaisten eriarvoistumista.

Onneksi Loimaan työväenopiston ja musiikkiopiston tarjonta on vielä erittäin runsasta. Vapaan sivistystyön nimissä sopii toivoa, että se on sitä myös tulevaisuudessa.