Passikuville on kysyntää – henkilöllisyys pitää todistaa nyt muutenkin kuin matkaillessa

0
Passikuvaa otettaessa vain kuvan ottaja saa hymyillä. Teija Kivinen ohjeisti Aaro Löfstedtiä pitämään ilmeen peruslukemilla, jotta saatiin kuva passiin ja ajokorttiin. Kuva: Kati Uusitalo

LOIMAA Passikuvia on alkuvuodesta saakka otettu tavallista enemmän, koska esimerkiksi pankeissa kiristettiin henkilöllisyyden todistamisen vaatimuksia.
– Se on vaikuttanut paljon, Teija Kivinen Kuva-Paavosta toteaa ja sanoo, että henkilökorttia ja passia tarvitaan nykyään niin moneen muuhunkin asiaan kuin matkustamiseen.
Vaikka asiakasmäärä vaihtelee päivittäin, niin kuvia voidaan ottaa päivässä kymmeniä. Usein niitä otettaessa törmätään siihen, että passin ja henkilökorttien haun koukeroissa on asiakkailla paljon epäselvää.
Sen huomaa jo haastattelun kuluessa. Parinkymmenen minuutin aikana liikkeeseen osuneet asiakkaat eivät esimerkiksi tienneet, ettei lupatoimisto ole auki Virastotalossa Loimaalla joka päivä. Erään asiakkaan mukaan aukiololle oli löytynyt internetistä väärä päivä.
– Aikamoinen tietotoimisto tässä saa olla, Teija Kivinen huokaa hymyillen ja sanoo, että tietenkin he liikkeessä neuvovat mielellään – ja yrittävät pysyä itsekin parhaansa mukaan kärryillä muutoksista.
– Lupatoimisto on jo monta vuotta ollut Loimaalla heinäkuun suljettuna, ja koska me tiedämme, että näin on, muistutamme asiakkaille siitä jo kuukausia aiemmin.
Heinäkuun sulku ei kuitenkaan ole ollut asiakkailla useinkaan tiedossa ja se on ongelma etenkin niissä tapauksissa, joissa passia tarvitaan vaikkapa matkalle lähtöä varten ja hakijalla on ollut käsitys, että haun saa heti vireille ja passin saa muutamassa viikossa.
Monissa tapauksissa henkilöllisyystodistuksen voi hakea täysin sähköisesti, mutta joskus käynti poliisiasemalla vaaditaan. Sille aika pitää varata netissä. Loimaan toimistolle vapaita aikoja on elokuussa hyvin tarjolla, ja yksittäisiä aikoja löytyy jopa muutaman päivän varoitusajalla. Turussa pääpoliisiaseman ensimmäiset vapaat ajan menevät sen sijaan lokakuulle, lähes kahden kuukauden päähän.
Eniten kysymyksiä aiheuttavat juuri lupatoimiston aukiolot, henkilöllisyystodistusten hakeminen sähköisesti ja passin ja henkilökortin saamisen aikataulut, Teija Kivinen summaa ja listaa myös tukun muita usein kuulemiaan kysymyksiä.
Tarvitaanko älykännykkää, että voi vastaanottaa sähköisen passikuvan koodin? Ei tarvita, tekstiviestillä onnistuu. Kuinka vanhalla kuvalla voi hakea passia? Kuva saa olla korkeintaan puoli vuotta vanha. Saako vanhentuneella passilla todistettua henkilöllisyytensä, jotta saa uuden, sähköisesti haetun passin haettua postista? Saa, jos passin myöntämisestä on kulunut korkeintaan kuusi vuotta. Voiko passin aina hakea netin kautta? Pääsääntöisesti passin/henkilökortin uusiminen sähköisesti vaatii joka toinen kerta käynnin poliisilaitoksella.

Passia haetaan viiden vuoden välein ja siinä ajassa hakukäytäntö ehtii monilla jo unohtua – oli sitten minkä ikäinen tahansa.
Sydäntäsärkeväksi Teija Kivinen kuvaa tilanteita, joissa vanhemmat ihmiset kertovat, millaista on asioiden hoitaminen silloin, kun se on mahdollista vain sähköisesti.
– Moni on sanonut, että ei ole konetta tai ei osaa käyttää ohjelmia, eikä aina viitsisi esimerkiksi lapsilta tai muilta pyytää apuakaan.
Apua kun tarvitaan usein monenlaisiin muihinkin asioihin.
Kritiikkiä sähköisestä asioinnista kuuluukin asiakkailta paljon: itsensä järkeviksi ja pärjääviksi tavallisessa elämässä kokevat ihmiset ovat pahoittaneet mielensä, kun heitä kohdellaan tyhminä sen vuoksi, ettei sähköinen asiointi suju.
– Eikä tämä koske pelkästään passinhakua, vaan kaikkea viranomaisasiointia.