Säät eivät pidättele Ilolan iloisia uimareita

0
Ilolan Iloiset Uimarit toteavat, että tänä kesänä vedet ovat olleet virkistäviä ja sääolosuhteet vaihtelevia.

LOIMAA/ALASTARO Sateet ovat leventäneet Loimijokea sen verran, että Alastaron Ilolassa sijaitseva kaupungin omistama laituri ei enää näytä sijaitsevan rannassa vaan kauempana joenuomassa. Sade ei kuitenkaan haittaa Ilolan iloiset uimarit -ryhmää, joka oli keskiviikkoaamuna jälleen kerran saapunut aamu-uinnille Ilolan rantaan. Sateet ovat voimistaneet virtausta, joten keskiviikon lenkki jäi normaalia lyhyemmäksi.

– Täällä on vaikea päästä tänään eteenpäin vastavirtaan, sanoo kesällä ryhmän löytänyt Tarja Kurikka, joka oli etsinyt sopivaa uimaseuraa muutettuaan Alastarolle.

Ilolan iloiset uimarit on vapaamuotoinen uintiryhmä, joka kokoontuu arkiaamuin ja -illoin uimaan matkaa Loimijoella. Aikoinaan sen perusti Pirjo Kylä-Uuppo. Yleensä ryhmä kokoontuu aamuisin puoli yhdeksän aikaan, mutta tarkemmat ajat selviävät Whatsapp-ryhmän kautta.

– Tänne saavat kaikki uimataidon omaavat sekä uimapuvun omistavat ihmiset tulla mukaan uimaan, jo toistakymmentä vuotta porukan mukana uinut Eija Erelä kertoo.

Monella porukan uimareista on mukana myös uimapötkylät, joita voi heiluttaa veneille merkiksi uimareista joella. Tarvittaessa ne myös kannattelevat väsynyttä uimaria veden pinnalla.

Uimarit uivat Ilolan laiturilta Ilolan sillan alle ja paluumatkalla he jatkavat matkaa vielä hieman Vampulan suuntaan.

– Matkaa kertyy yhteensä sellaiset 400 metriä uintikerralta. Jos pääsee mukaan kaksi kertaa päivässä, niin se tekee yhteensä 800 metriä, Erelä toteaa.

Osa uimareista saapuu saunatakki päällä ja uimapuku yllä, koska moni heistä asuu rannan lähistöllä. Noin 12 vuotta mukana ryhmässä uineen Anne Tepposen mukaan uinti on tehnyt todella hyvää nivelille, koska hänellä on polvessa nivelrikkoa.

– Nimenomaan viileässä vedessä uiminen hoitaa niveliä, ja tämä on toiminut minulle hyvänä tapana liikkua. Toki tämä on muutenkin äärettömän mukavaa puuhaa hyvässä seurassa sekä halpa harrastus. Ryhmässä on turvallisempi uida luonnonvesissä, Tepponen toteaa ja jatkaa uimista sadepisaroiden rummuttaessa joen pintaa.

Ryhmä aloittaa uintikauden heti, kun kaupunki laittaa keväällä laiturin paikoilleen. Kausi päättyy, kun laituri otetaan pois paikoiltaan.

– Aloitamme kauden lyhyillä lenkeillä, kun vesi on vielä kylmää. Yleensä olemme saaneet uida vielä marraskuussa, Elli Leppänen sanoo.

Uimareiden mukaan Loimijoen vesi on näytteiden perusteella todella puhdasta, vaikka savinen joki voi näyttää likaiselta.

– Koen, että tämä on puhtaampaa kuin moni järvenpoukama tai uima-allas, joissa käy niin paljon porukkaa. Me oikein loukkaannumme, kun jotkut luulevat, että menemme muka jonnekin iilimatoja täynnä olevaan lika-altaaseen uimaan, Erelä naurahtaa.