Sirppi heilui ruispellolla entisaikojen tyyliin

0
Aimo Knuutila on tutustunut perinteiseen rukiinkeruuseen Elopäivillä, joihin hän on osallistunut jo kymmenen vuoden ajan.

LOIMAA Syysrukiita korjattiin vanhaan malliin eli sirpein ja lihasvoimin Haaran kylätalon Kerttulan vieressä sijaitsevalla pellolla keskiviikkona, kun Sarka-museo ja Haaran-Onkijoen kyläyhdistys järjestivät perinteisen Elopäivän.

– Korjaamme rukiita Sarka-museossa järjestettävien Köyrimarkkinoiden työnäytöstä varten. Sirpillä leikatut rukiit sidotaan lyhteiksi ja kootaan kykkäisiin, minkä jälkeen ne jätetään kuivumaan pellolle. Köyrimarkkinoilla ne puidaan myöhemmin maamoottorin avulla toimivalla puimakoneella eli tappurilla, kertoi Haaran-Onkijoen kyläyhdistyksen sihteeri ja Sarka-museon amanuenssi Elsa Hietala.

Hietala kertoi Elopäivän olleen jo kauan vuosittainen tapahtuma, joka ylläpitää vanhoja perinteitä.

– Onneksi säät lopulta suosivat rukiinkorjuuta, vaikka sade oli hieman uhkana. Naapurin viljelijä kylvi meille ystävällisesti viime syksynä rukiit peltoon.

Hietalan mielestä on tärkeää, että perinteisiin työtapoihin pääsee tutustumaan käytännön tekemisen kautta. Hänen mukaansa rukiita korjattiin sirpillä paljon vielä sotien aikaan. Leikkuupuimurit alkoivat yleistyä vasta 1950-luvun lopulla.

– Harvemmin pääsee kokeilemaan käytännössä sitä, että miten ennen vanhaan tehtiin peltotöitä. Käytännön kokemuksen kautta on ihan erilaista myös välittää historiatietoa eteenpäin, Näin pystyy menemään menneiden aikojen peltotyöntekijöiden saappaisiin, kun saa kokeilla itse näitä entisaikojen työmenetelmiä, ja miltä se työntekijästä tuntuu, Hietala totesi.

Ruispellolla sirppiä tottuneesti heiluttanut Hannu Rantala kertoi olleensa kouluaikoina usein apuna, kun ruista kerättiin sirpillä.

– Minun tehtäväni lapsena oli pääasiassa sitoa lyhteitä. Naapurien kanssa tehtiin paljon yhteistyötä peltohommissa ja autettiin puolin ja toisin siihen aikaan. Joten myös talkoohenki on tuttua lapsuudesta, hän sanoi.