Sofia Kurppa kauppiaaksi lapsuuden lähikauppaansa Mellilään

0
Sofia Kurppa aloittaa K-Market Mellilän ja Kyrön kauppiaana. Hän on kotoisin Mellilästä, joten lapsuuden lähikaupasta tulee hänen oma kauppansa.

– Tähän tulin aika usein lapsena pyörän kanssa, K-Market Mellilän uusi kauppias Sofia Kurppa muistelee kaupalla.

Hän asui lapsena Mellilässä ja kävi Asemanseudun koulua siellä viidenteen luokkaan saakka.

Nykyinen K-market oli silloin Siwa, jossa poikettiin esimerkiksi Melliläjärvelle mentäessä.

– Tuntuu vähän absurdiltakin ajatukselta, että lapsuuden lähikaupasta tuli oma kauppani.

Mellilän lisäksi hän aloittaa kauppiaana myös Kyrön K-Marketissa, kun myymälöiden entinen kauppias Jenni Juhajoki siirtyy Turkuun.

 

 

Kauppiasura ei ollut vielä haave aikoinaan kaupalle pyöräillessä, mutta yrittäjyys on ollut jo nuoresta saakka mielessä.

– Ehkä siksi, että suvussa on yrittäjiä, hän miettii.

Sofia Kurpan isällä on edelleen Mellilässä yritys, Foxjet.

Kauppiaaksi ryhtyminen tuli kuvaan vasta muutaman mutkan jälkeen. Sofia Kurppa kirjoitti ylioppilaaksi Loimaan lukiosta ja oli sen jälkeen töissä Kotipitsassa.

– Siellä huomasin, että käsillä tekeminen on minun juttuni.

Niinpä hän opiskeli Turussa kokiksi, ja vielä sen jälkeen restonomiksi Espoossa, jossa hänen alanaan oli yrittäjyys ja kansainvälinen kauppa.

Jo kokkina ja muissa ravintola-alan töissä hän kaipasi vaihtelevuutta työpäiviin. Samoin yhä enemmän mielessä alkoi korostua ajatus yrittäjyydestä – siitä, että ”oma pitää olla”.

Yrittäjyys nimenomaan ravintola-alalla ei kuitenkaan tuntunut siltä omalta jutulta.

– Kun minulla ei ollut omaa spesialiteettia, jota olisin lähtenyt itse myymään, eli en koe olevani esimerkiksi niin hyvä leipoja, että olisin lähtenyt tekemään ja myymään kakkuja.

– Kaupassa pystyy yhdistämään monta puolta ja kehittämään montaa eri asiaa.

Hyppäystä kauppiaaksi helpottaa hänen mukaansa sekin, että Keskolta saa taustatukea tarvittaessa.

 

 

– Asiakasläheinen toiminta pysyy, uusi kauppias vakuuttaa ja kertoo jo saaneensa hyvää palautetta asiakkailta kaupan henkilökunnasta.

Hän sanoo haluavansa olla läsnä sekä työntekijöille että asiakkaille ja aikoo itse näkyä kaupalla Mellilässä paljon. Hän toivoo, että asiakkaat lähtisivät muokkaamaan kauppaa yhdessä hänen kanssaan paikaksi, josta asiakkaat saavat tarvitsemansa kauppatavarat, mutta joka olisi myös läheiseksi koettu ja jopa kohtaamispaikka.

Sofia Kurppaa viehättää se, että kauppiaat saavat kehittää kauppoja omanlaisikseen, eikä niiden tarvitse olla kopioita toisistaan.

Mellilässä kaupan palveluja täydentää apteekin noutoautomaatti ja kauppias toivoo myös saavansa myyntiin paikallisia tuotteita.

Omien liikuntakiinnostustensa vuoksi hän haluaisi tuoda kauppaan myös terveellisiä vaihtoehtoja. Myös erikoisuuksia on tarkoitus tuoda tarjolle ja saada sesongit näkymään kaupassa.

 

 

– Opiskeluaikana elin Turun ja Espoon väliä ja huomasin, että ainakaan pääkaupunkiseutu ei ollut minua varten.

Hän ja hänen logistiikka-alalla työskentelevä puolisonsa asuivat Turussa, mutta alkoi katsella taloa poissa kaupungista. Oma paikka loimaalaislähtöiselle parille löytyi lopulta Kyröstä.

– Tuntuu hyvältä olla maalla ja asettua, 27-vuotias tuore kauppias sanoo.

Hän uskoo, että moni muukin, ja vaan yhä useampi – ajattelee samoin.

– Etätyöt antavat mahdollisuuden asua muuallakin kuin kaupungissa ja arvostus rauhallista elämää kohtaan alkaa lisääntyä. Yhä enemmän arvostetaan myös sitä, että ei tuoda kaukaa sitä, mitä voidaan lähelläkin tuottaa.