Tiukentuneet jätteiden keräysvelvoitteet vaativat totuttelua

0
LHJ:n palvelupäällikkö Anne Sjöberg ja Loimaan Jäteaseman kesätyöntekijä Markus Tammai kehottavat ottamaan yhteyttä matalalla kynnyksellä, mikäli ihmisillä on kysyttävää jäteuudistukseen liittyen.

LOIMAAN SEUTU Kotitalouksien erilliskeräysvelvoitteet tiukentuvat tämän vuoden aikana. Vuonna 2021 hyväksytyn uuden jätelain mukaan heinäkuusta alkaen vähintään viiden huoneiston kiinteistöillä on pitänyt sekajäteastioiden lisäksi olla keräysastiat pakkausmuoveille, kartongille, lasille ja metallille.

Sekajätteen keräävät jatkossakin yksityiset palveluntarjoajat, joilta taloyhtiö tai isännöitsijä tilaa sekajäteastian ja sen tyhjennyksen. Muiden keräyksen ja kuljetuksen hoitavat Loimi-Hämeen Jätehuolto oy:n (LHJ) kilpailuttamat aliurakoitsijat.

– Loppukevät meni jakaessa astioita ja ohjeita taloyhtiöihin. Asia on kiinnostanut asiakkaita ja puhelintiedusteluja keräysastioiden saapumisesta on tullut runsaasti, LHJ:n palvelupäällikkö Anne Sjöberg kertoo.

Hän sanoo seuraavien kuukausien menevän astioiden määrää ja reittejä optimoidessa. Toistaiseksi jokainen lajiteltava laatu haetaan katoksista omalla autolla, mutta tulevaisuudessa pystytään mahdollisesti käyttämään myös lokeroautoja. Sjöberg kertoo Loimaan liittyvän syyskuussa LHJ:n organisoimaan biojätteiden keräykseen (LL 22.8), jolloin monen astian tyhjennys samalla reissulla voi helpottua.

LHJ toimittaa taloyhtiöihin tarvittaessa uudet keräysastiat. Mikäli keräysastioita on jo ennen lakiuudistusta ollut käytössä, voidaan ne käyttää loppuun tai ottaa taloyhtiöissä muuhun käyttöön.

– Kyllähän katoksiin tulee aikamoinen rivi astioita. Tähän asti kaikki ovat kuitenkin mahtuneet, vaikka hieman onkin muutamassa paikassa joutunut soveltamaan.

– Täytyy muistaa, että lajittelu on vain yksi osa kiertoketjua. Pyritään hoitamaan asiat niin, ettei se olisi ketjun heikoin lenkki.

Logistiikan parantamisen lisäksi jätelain uudistuksen taustalla on tavoite nostaa Suomen kierrätysaste 40 prosentista 65 prosenttiin seuraavan 15 vuoden aikana. Sjöbergin mukaan Suomi on jäänyt hieman jälkeen jätteiden lajittelussa, vaikka varsinkin sekajätteen määrä onkin lähivuosina pienentynyt.

Sjöberg muistuttaa oikeanlaisen lajittelun tärkeydestä. Muoviastiat tulee huuhtaista ennen kierrätystä, ja keräysastioihin saa laittaa vain ohjeiden mukaisia pakkauksia.

– Kaikki lasi ei ole pakkauslasia. Eli keräykseen saa laittaa vain lasipurkit, eikä esimerkiksi juomalaseja tai rikki menneitä ikkunoita. Ne pitää kuljettaa jäteasemalle tai laittaa sekajätteeseen.

Metallikeräyksen kanssa ei ole aivan niin tarkkaa kuin lasin kanssa. Eniten hankaluuksia on tuottanut muovi, jonka kierrätykseen on tulossa lisää laitoskapasiteettia.

Katoksiin laitetaan kattavat tarraopasteet, joiden mukana on myös qr-koodi, jonka kautta avautuvat perusteellisemmat ohjeet.

– Ihmisiä on kiinnostanut uudistus todella paljon. Monet päiväkodit ja Martat ja muut ovat pyytäneet esittelemään lajittelua, ja meiltä voi pyytää paikalle asiantuntijan kaikenlaisiin iltamiin.

Loimaan Isännöinti oy:n Ari Laaksonen kertoo uudistuksen vihastuttaneen asukkaita. Laaksosen mukaan kommunikointi LHJ:n kanssa on toiminut moitteetta, mutta ongelmia on ilmennyt aliurakoitsijoiden kanssa.

– Välillä roskakatoksia ei ole löydetty lainkaan, eikä tyhjentämättä jääneistä astioista ole ilmoitettu isännöitsijälle, Laaksonen harmittelee.

Kerrostaloihin lajitteluohjeet on Laaksosen mukaan saanut helposti ilmoitustaululle, mutta rivitalojen informointi on hankalampaa.

– Aikamoinen neuvominen siitä tulee, jos jokainen asukas kysyy erikseen neuvoja.

Laaksonen kaipaa asukkailta myös omatoimisuutta jätteiden määrän seurannan suhteen.

– Jos roskalaatikko on täynnä, pitää sille tilata tyhjennys.