Torin täydeltä harrasteautoja

0
Arkistokuva: LL /Kalle Rajala

LOIMAA Ensimmäinen Patruuna-cruising järjestettiin lauantaina. Kokoontumispaikkana toimi Loimaan kauppatori, josta cruisailtiin kesäisiä maisemareittejä pitkin Niinijoen Patruunanmäelle. Cruisingista on tarkoitus muodostaa vuosittainen tapahtuma – jokseenkin omaperäiseksi miellettävästä syystä.

– Meillä oli vuosi sitten häät. Ajattelin sitten, että jos tämän järjestää aina suunnilleen samana päivänä, niin ei pääse hääpäiväkään unohtumaan, tapahtuman järjestäjä Hannu Onnela nauroi.

Torikokoontumisen alkamisajaksi oli ilmoitettu kello 17, ja tori oli lähes täynnä harrasteautoja heti viideltä. Kolme varttia myöhemmin liikkeelle lähtenyt autoletka oli vaikuttavan mittainen.

– Vähän oli aamulla jännitystä, että paljonko porukkaa mahtaa tulla. Nyt ei tarvitse enää jännittää.

Isoimmin edustettuina olivat vanhemmat jenkkiautot, mutta sekaan mahtui sulavasti myös uudempia jenkkejä, muutamia kuplia, Amazoneja ja muita uuden mantereen autohelmiä. Onnelan mukaan ainoana kriteerinä olikin tulla harrasteautolla, eikä ihan suoraan pakasta vedetyllä kauppakassilla.

– Eräs nuorempi kaveri soitti ja kysyi, että voiko tulla jollain muullakin kuin jenkillä. Sanoin, että voi, ja hän lupasi tulla, jos vaan saa jonkun auton tallista käymään. Ei varmaan siis ihan uusimmasta päästä sekään vehje.

Omasta kahdeksan jenkkiauton parvestaan Onnela lähti matkaan vuoden 1952 Dodge Coronetilla, jota hän kehui valikoimansa bensapiheimmäksi maltillisella 10–12 litran kulutuksellaan. Alun perin Hankoon taksiksi hommattu Dodge oli ehtinyt olla seisonnassa 60 vuoden ajan ennen kuin Onnela otti auton käyttöön kolme vuotta sitten.

– Käyttötarkoitus autolla ei ole seisonnan jälkeen muuttunut, kun sillä on silloin uutenakin lähinnä kuskailtu juoppoja.

– Cruisinkeihin osallistuminen on ollut itsellä viime ja tänä kesänä hieman hiljaisempaa taloprojektin takia. Toivottavasti ensi kesänä keritään taas vähän enemmän kiertelemään näissä.

Paikalle saapui autoja laajalta säteeltä. Lauantaina järjestettiin myös Turku Kustom Show, josta Onnela kertoi monen lähteneen kotimatkalle poiketen Loimaan kautta.

Valtavan mittainen letka lähti Loimaan Kauppatorilta maisemareitille pieniä asvalttiteitä pitkin kohti ravintola Siilinpesää, jossa taukoiltiin hetken aikaa. Virkistystauon jälkeen matka jatkui Niinijoelle Patruunanmäen navetan ylisille, jossa juhlijoita viihdytti Rolling Sax -duo ja porilainen Rosebud.