Työttömyys nousussa heinäkuussa

0
Arkistokuva: SSS/Ville Pohjonen

VARSINAIS-SUOMEN työ- ja elinkeinotoimistossa oli heinäkuun lopussa 23 000 työtöntä työnhakijaa. Heinäkuun aikana työttömien määrä nousee normaalitilanteessa selvästi kesäkuuhun verrattuna, kuten kävi tälläkin kertaa. Työttömien määrä kasvoi 1 300 hengellä edelliseen kuukauteen verrattuna. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä laskenut 400 henkilöllä (2 %), kun koko maan työttömyysaste on noussut samassa ajassa 2 %. Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä nousi 100 henkilöllä (6 %) verrattuna vuodentakaiseen.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli heinäkuun lopussa Varsinais-Suomessa 10,0 % eli 1,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömien osuus työvoimasta oli pienempi kuin koko maassa (10,5 %) keskimäärin.

Heinäkuussa työttömiä oli muissa Varsinais-Suomen seutukunnissa vuotta aiempaa enemmän paitsi Salon ja Turun seutukunnissa. Vakka-Suomessa oli työttömiä 9 prosenttia enemmän kuin viime vuonna pitkälti autotehtaan irtisanomisten ja lomautusten takia.

Varsinais-Suomen työttömyysaste oli korkein Turun seudulla (10,4 %) sekä Turussa (13,1 %). Pienin työttömyysaste oli Turunmaan saaristossa (6,3 %) sekä kunnista Sauvossa (4,5 %).

Heinäkuun viimeisenä päivänä oli avoimia työpaikkoja tarjolla alueen työ- ja elinkeinotoimistossa 5 100 kappaletta eli vähemmän (-37 %) kuin vuosi sitten. Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 18 600 kpl eli 29 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna heinäkuun aikana 9 800 kappaletta, joista 5 100 oli uusia, heinäkuun aikana avautuneita työpaikkoja. Näin uusia työpaikkoja tuli heinäkuussa tarjolle 30 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Humppilan työttömyysaste oli 8,8, Punkalaitumen 6,8 ja Ypäjän 7,5 %.

YTK TYÖTTÖMYYSKASSAN tiedotteen mukaan sen jäsenistön työttömyysaste pysyi alkukesän tasolla ja oli heinäkuussa 5,6 %.

Kassalle saapui heinäkuussa 49 887 hakemusta. Hakemusmäärä on nousussa, sillä kesäkuussa hakemuksia saapui 44 542 kappaletta. Jäseniä YTK Työttömyyskassalla on yli 518 000.

– Kesän työttömyystilanne vastaa melko suoraan viime vuoden tilannetta. Huolestuttavaa luvuissa on kuitenkin se, että kesän aikana hakemusmäärät ovat lähteneet nousuun, vaikka kesä on tyypillisesti matalamman työttömyyden aikaa, YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa niin sanottu pohjatyöttömyys näyttää lukujen valossa niin sitkeältä, että alle viiden prosentin työttömyysasteeseen ei näyttäisi valtakunnallisesti olevan asiaa.