Vanhoille kattotiilille uutta ilmettä maidolla, sementillä ja värijauheella

0
Jaakko Haltia haki maalausurakalle myös rakennusperinnön hoitoon tarkoitettua avustusta Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta. Sitä myönnettiin 50 prosenttia kustannuksista. – Tukea oli mahdollista saada, kun korjataan vanhaa, eikä vaihdeta uuteen, Haltia selventää.

LOIMAA/HAITULA Pian sata vuotta täyttävässä Haitulan vanhassa koulussa asuva Jaakko Haltia on sopivina päivinä ollut kyynärpäitä myöden maalissa, kun talon vanha ja värinsä menettänyt tiilikate on saanut uutta ilmettä.

Urakoitsijoilta jokunen vuosi sitten kysyttyjen tarjousten kannustamana Haltia päätti tehdä maalausurakan itse ja alkoi tutkimaan talon arvolle sopivaa tekniikkaa. Pitkällisen tutkinnan jälkeen netin Perinnemestari-sivustolta löytyi mielenkiintoinen tuttavuus. Maitosementtimaali.

– Jostain syystä tämä sitten kiinnosti ja onhan tämä tarinana hyvä, kun ihmiset kyselevät, että millä sitä kattoa maalaan? Maidolla, Haltia nauraa.

Maitosementtimaalin valmistus on helppoa. Kymmeneen litraan rasvatonta maitoa sekoitetaan kilo sementtiä ja viisi kiloa värijauhetta. Sementillä ei yritetä rapata tiiliä parempaan kuntoon, vaan emäksinen sementti reagoi maidon sisältämän kaseiinin kanssa ja käynnistää kovettumisreaktion.

Maalilla saa Haltian mukaan läträtä toden teolla, sillä kymmeniä vuosia vanhat tiilet imevät maalia kuin pesusienet. Maali on myös hyvin juoksevaa, ja jatkuva sekoitustarve aiheuttaa maalarille päänvaivaa. Sementti pyrkii itsepäisesti asettumaan maalipurkin pohjalle ja varsinkin aurinkoisella säällä maali myös kuivuu vikkelästi.

Vaikka pilvipouta olisi paras maalausilma, työt pitää tehdä lähes keleistä riippumatta silloin, kun pihalla on vuokrattu, urakan suurimman kuluerän aiheuttava henkilönostin.

– Katto on niin jyrkkä, että vain henkilönostimen avulla urakasta selviää hengissä.

Isossa ja vanhassa talossa löytyy aina jotain nikkaroitavaa, eikä työlista ole jatkuvista kunnostuksista huolimatta Haltian mukaan kamalasti lyhentynyt talossa vietetyn 30 vuoden aikana. Maitosementtimaalia hän suosittelee lämpimästi innostuneille, vaikka helpompiakin ratkaisuja on olemassa.

– Jonkinlainen hinku täytyy kuitenkin olla tällaisten hommien tekemiseen, Haltia sanoo ja luonnehtii työmaata isoksi.