Vanhoja koneita ja perinteitä esillä Masinistitapahtumassa

0
Viimeisenä ohjelmanumerona näyttelytraktorit lähtivät kiertämään Loimaan keskustaa.

Loimaa/Kauppatori
Kerttu Salo

Loimaan Pienviljelijäyhdistys järjesti perinteisen Maan Mainiot Masinistit -päivän Kauppatorilla Rompe-Loimaan yhteydessä. Kokoontumispäivä on saanut alkunsa vuonna 1997, ja sitä on järjestetty sen jälkeen joka toinen vuosi. Torilla tapahtuma on ollut vuodesta 2011. Edellisestä kokoontumisesta oli kuitenkin koronan vuoksi kulunut neljä vuotta, ja tapahtuma keräsikin torille kymmenittäin vanhoja hytittömiä traktoreita sekä muita vanhoja koneita ja autoja.

– On siellä joukossa muutama 30-lukuinen piikkipyöräinen traktorikin, joita tuotiin laveteilla, yhdistyksen puheenjohtaja Aimo Paukku kertoi.

Paukku oli tyytyväinen traktorien runsaaseen määrään. Hänen mukaansa tapahtumissa käy vakiokävijöitä joka kerta, mutta myös vaihtelevuutta on ollut.

Tapahtumassa oli tänäkin vuonna perinteinen traktoriveto- sekä löylynheittokilpailu. Paukku oli tyytyväinen yleisesti tapahtuman kävijämäärään, mutta harmitteli kilpailun osanottajien vähyyttä. Kilpailuun osallistui kuusi miestä ja kaksi naista.

Tämän vuoden perinnetapahtumaa oli järjestämässä Pienviljelijäyhdistyksen kanssa yhteistyössä Loimaan Kauppala -markkinointiyhdistys. Kauppalan kautta tapahtumaan oli uutena ohjelmanumerona tullut live-musiikkiesityksiä. Kauppatorin lavalla esiintyivät Poppisolmu-yhtye, Lehmus Duo sekä hanuristi Matti Merta. Pienviljelijäyhdistyksen aktiivi Karoliina Kirvelä oli huomannut, että musiikki oli houkutellut torille myös uusia ihmisiä.

– Varsinkin nuoria taisi kyllä tulla musiikin perässä, jolleivät olisi muuten tulleet, Kirvelä arvioi.

Hän oli iloinen, että myös uutta porukkaa pääsi näkemään vanhoja koneita ja muuta torin aktiviteettia.

Pienviljelijäyhdistyksen pyörittämä kahvio oli vastuuhenkilö Päivi Pikkupeuran mukaan ollut menestys.

– Makkaraa, kahvia ja voisilmäpullia on mennyt todella paljon kaupaksi, Pikkupeura iloitsi.

Kahvion tuotoilla on tarkoitus rahoittaa seuraavia yhdistyksen tapahtumia. Pikkupeuran kanssa kahviossa oli yhdistyksen jäsen Santra Friman, joka myös voitti traktorivetokilpailun. Friman oli innostunut lähtemään kilpailuun mukaan silkasta kokeilun halusta.

– Ensin ajattelin, ettei se traktori liiku mihinkään, mutta ensimmäisen metrin jälkeen alkoi helpottaa, Friman kertoi vedostaan. Kilpailu oli ollut naisten välillä todella tiukka.

Perinnetapahtuma huipentui iltapäivä kahdelta Masinistien traktorimarssiin. Hytittömät vanhat traktorit kiersivät näyttävänä letkana lenkin Loimaan keskustassa.