VIIKON VIERAS Jukka Uusi-Kouvon pitkä yhdistystaival palkittiin

0
Niemennokassa sijaitsevalla Särkän tanssilavalla ikimuistoisimmat illat ovat Jukka Uusi-Kouvon mukaan niitä, jolloin paikalla on pitkälti toista tuhatta tanssijaa.

PUNKALAIDUN – Vaikka tähän on monia tuttuja valittu, niin en osannut millään tavalla odottaa valintaa omalle kohdalleni, Nettilaidun ry:n vuoden punkalaitumelaisena palkittu Jukka Uusi-Kouvo kommentoi valintaansa.

Täydeksi yllätykseksi valintaa on kuitenkin vaikea uskoa. Yhdistysihmiseksi itseään kuvaileva Uusi-Kouvo on toiminut urheiluseura Punkalaitumen Kunnon puheenjohtajana 18 vuotta. Aiemmin hän on ollut myös Punkalaitumen Reserviupseerikerhon ja MTK-Punkalaitumen puheenjohtajana ja mukana Punkalaitumen Lions Clubin toiminnassa yli 30 vuoden ajan. Joten paikallisissa yhdistyksissä vaikuttaminen on tullut hyvin tutuksi.

– Yhdistysihmiset ovat usein mukana monessa porukassa, ja aika lailla samat naamathan näissä pyörii.

Uusi-Kouvo vaikuttaa edelleen monissa yhdistyksissä, joista toiset porskuttavat vauhdilla eteenpäin ja toisten toiminta on hiipumaan päin. Reserviupseerikerhon toimintaa ollaan ajamassa alas, ja sen jäsenet liittyvät Huittisten ja muiden lähialueiden kerhoihin. Lions Club sen sijaan toimii Punkalaitumella hyvin aktiivisesti.

Keväällä leijonat järjestivät hyväntekeväisyyshuutokaupan ukrainalaisten hyväksi. Lahjoituksina tulleista myyntikohteista saatiin tuottoja 26 400 euroa.

– Tuotot lähetettiin kansainvälisen järjestön kautta sikäläisille leijonille jaettavaksi. Vielä ei tiedetä tarkkaan, mitä kaikkea rahoilla on tehty, mutta se on luvattu selvittää.

Punkalaitumen Kunnon puheenjohtajana Uusi-Kouvo on vastannut pääasiassa seuran rahastopuolesta ja tanssilava Särkästä. Keskiviikkona päättynyttä Särkän tanssikesää hän kuvailee yhtä hyväksi kuin koronaa edeltäneitä kesiä. Viime vuonna tanssijat olivat vielä varovaisia, edellisvuonna järjestettiin ainoastaan viidet tanssit ja vuonna 2020 vain yhdet.

Särkän kautta on tullut useita kavereita ja lukematon määrä naamatuttuja. Kokeneemmat kävijät kertovat katsovansa säätilanteen kolmen aikaan pohtiessaan tansseihin lähtemistä. Väkeä Särkkään tulee kuitenkin niin laajalta alueelta, ettei lava sateellakaan tyhjilleen jää.

– Parhaiten jäävät mieleen ne illat, kun paikalla on reilusti yli tuhat henkeä. Joinain vuosina on menty neljänä iltana yli tuhannen kävijän.

Ensi vuonna Punkalaitumen Kunnon ja Särkän yhteistä tanssitaivalta tulee täyteen 70 vuotta. Juhlakesän ohjelmisto lyödään lukkoon jo elokuun aikana, vaikka Uusi-Kouvo kertookin keskiviikkotansseissa olevan hieman viikonloppuja enemmän pelivaraa.

– Joitain kakkosartistien paikkoja jää avoimiksi, mutta ne saa täytettyä myöhemminkin. Kysytyimpien nimien kanssa pitää olla ajoissa liikkeellä.

Tuhansien tanssijoiden viihtyvyydestä vastaavat esiintyjien lisäksi kymmenet talkoolaiset, joiden määrään Uusi-Kouvo on tyytyväinen, vaikka mukaan mahtuisi lisääkin – varsinkin nuoria.

– Täällä on sellaisia talkoolaisia, jotka ovat olleet mukana pitkältä yli 50 vuotta. Tietysti vaihtuvuutta vuosien varrella on jonkin verran tansseissakin. Varsinkin ravintolan puolella olisi paikkoja tekeville käsille.

– Urheilupuolella on mukana paljon sellaisia, jotka harrastavat itse tai joiden lapset ovat mukana. Se on tietysti luontaista heille olla talkootyössäkin mukana.

Särkän tanssilava uudistettiin edellisen puheenjohtajan aikana, ja viime vuosina on keskitytty moniin ympäristöinvestointeihin. Tässä kuussa tanssilavan viereen kaivettiin porakaivo, jolla turvataan Särkän käyttövedet.

– Vesi on ollut vähän kintaalla monesti. Kerran se loppui kokonaan ja oltiin kantoveden varassa. Se oli vähän hankalaa, kun vettä menee yllättävän paljon.

Vapaa-ajallaan Uusi-Kouvo yrittää pitää kunnostaan huolta rennolla liikkumisella ja viihtyy avannossa sekä mökillä. Mökkeilyn hän yrittää pitää sellaisena, ettei rentoutumispaikka olisi pelkästään työleiri.

– Mökillä ehtii käymään sentään jonkin verran, kun ei enää ole isompia työkiireitä. Siellä tarkoituksena on vain olla ja rentoutua.

Koronan peruttua vuoden 2020 tanssikesän Uusi-Kouvo kierteli Suomen kansallispuistoja asuntovaunun kanssa.

– Pyrittiin suosimaan kotimaan matkailua ja kierrettiin kansallispuistoja oikein monta. Tuli katsottua näitä hienoja paikkoja, joita Suomessa on.