Hirvikoskelaislapset pääsivät tapaamaan kirjailijaa tietokirjapäivänä

0
Tietokirjailija Merja Kalm puhui Hirvikosken yhtenäiskoulun ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille sekä Hirvimetsän päiväkodin eskariryhmäläisille ystävyyden tärkeydestä. Hän vieraili Hirvikosken kirjastossa lasten ja nuorten tietokirjapäivänä viime perjantaina. (Kuva: Sari Holappa)

LOIMAA/HIRVIKOSKEN KIRJASTO Lasten ja nuorten tietokirjapäivää vietettiin viime perjantaina Hirvikosken kirjastossa kirjailijatapaamisen merkeissä. Suomen tietokirjailijoiden lähettikirjailija, tietokirjailija Merja Kalmia tuli tapaamaan yli 80 lasta Hirvikosken yhtenäiskoulun ykkös- ja kakkosluokilta. Lisäksi mukana oli Hirvimetsän päiväkodin eskariryhmä.

Päivän tapaamisen aiheeksi kirjailija oli valinnut ystävyyden, josta hän on kirjoittanut lastentietokirjat Hyvä tyyppi, Supervoimien käsikirja sekä Hyvä kaveri, Ystävyyden supervoimat. Kokemuksesta hän tietää teeman sopivan erityisen hyvin syksyyn, kun koulut alkavat.

– Olen ollut yli 20 vuotta opettajana ja huomannut, että tähän aiheeseen tarvitaan apuja.

Kirjoissaan hän käsittelee ystävyyssuhteita ja hyvän pedagogiikkaa pitkälti satujen kautta.

– Vaikka meissä kaikissa on hyveitä, niitä täytyy myös treenata ja vahvistaa, hän muistutti nuoria kuulijoitaan.

Lapsia hän haastoi miettimään, millainen on hyvä kaveri ja miten olla itse sellainen. Tärkeää oli myös miettiä, miten kaverin saa pidettyä ja mitä hänen kanssaan voisi tehdä. Lisäksi Kalm halusi innostaa lapsia tiedon maailmaan.

– Tietokirjoja voi olla monenlaisia. Jotkut käsittelevät kaveritaitoja, jotkut kokkaamista tai vaikka käärmeitä. Toivon, että te innostutte etsimään tietoa ja haluatte tietää kaikesta kaiken.

Kalm kertoi kirjoittaneensa yli sata kirjaa, ja parhaillaan työn alla oli matematiikan kirja.

PAITSI päivän teema myös itse kirjojen kirjoittaminen kirvoitti lapsilta useita kysymyksiä. Yleisön joukosta tiedusteltiinkin, kuinka vaikea kirjoja on kirjoittaa ja miten monta sivua Kalmin kirjoissa on.

Yhtenäiskoulun 2 A -oppilaat Amelia Havukainen ja Linda Lindholm totesivat kysymyksiä jääneen vielä varastoonkin.

– Olisin halunnut tietää esimerkiksi, että kuinka kirjailijaksi pääsee ja kuinka vaikea kirjoja on kirjoittaa, Amelia pohdiskeli tilaisuuden jälkeen.

Kirjailijan ammatista hän tuumasi, että se voisi olla kiva.

– Toisaalta, kun on niin paljon muitakin kivoja ammatteja, niin en ole ihan varma vielä.

Tietokirjoista tytöt tiesivät saavansa vastauksia moniin asioihin.

– Jos vaikka haluaa tietää dinosauruksista kaiken, niistä voi lukea tietokirjoista.

Lisäksi he sanoivat toisinaan turvautuvansa kirjastonhoitajan apuun, jos eivät itse löydä etsimäänsä. Kirjastossa he kertoivat käyvänsä koulun kanssa joka toinen viikko ja toisinaan myös vapaa-ajalla. Lempityylilajikseen Linda ilmoitti kauhun.

– Siinä on parasta, kun tulee hirveä jännitys, hän kuvaili lukukokemusta.

Amelia puolestaan kertoi pitävänsä sekä sarjakuvamaisista kirjoista että pitkistä romaaneista.

– Sellainen puoliksi kauhu- ja puoliksi mysteeritarina on paras.