Hirvikosken vanha pankkitalo saa uuden elämän asuintalona

0
Ukrainasta lähtöisin oleva, Suomessa 15 vuotta asunut Kiril Kosheliev on työharjoittelussa vanhassa Osuuspankin talossa. Hän purki tuulikaappia vanhoista pankin tiloista.

LOIMAA Hirvikoskella on remontoitu viime keväästä saakka vanhan Osuuspankin talon sisätiloja, jotka muutetaan kokonaan asuinkäyttöön.

Muutostöiden taustalla on tanskalainen John Gjettermann ja hänen kestävään rakentamiseen erikoistunut yrityksensä Sustainable House Varsinais-Suomi oy. Yhtiö remontoi rakennukseen 9–10 asuntoa kolmeen kerrokseen.

Lemussa suomalaisen vaimonsa kanssa asuva Gjettermann kertoo törmänneensä myös Kassatalona tunnettuun kohteeseen verkkohuutokaupassa. Voittava hinta huutokaupassa oli 35 000 euroa. Sen päälle tulevat remonttikustannukset.

Gjettermannin firma osti talon huhtikuussa, ja siitä saakka yrittäjä on tehnyt suurin piirtein 12 tunnin päiviä, kuutena päivänä viikossa.

– Tässä asuu jo nyt neljä perhettä, hän kertoo ja sanoo, että yhdessä asunnossa oli asukkaat valmiiksi kaupanteon hetkellä ja kolme perhettä on muuttanut jälkeenpäin remontoituihin asuntoihin.

Gjettermann luottaa siihen, että hän saa loputkin asunnot vuokrattua eteenpäin, sillä Loimaalta löytyy isoja firmoja, jotka työllistävät väkeä. Lisäksi vähän matkan päässä sijaitsee Loimaan Evankelinen Kansanopisto, jonne on etenkin viimeisen puolentoista vuoden aikana saapunut runsaasti ukrainalaisia pakolaisia, jotka tarvitsevat majoitusta.

Vanhaa pankkitaloa remontoidaan Gjettermannin yrityksen nimen mukaisesti hyödyntämällä ja kierrättämällä mahdollisimman paljon vanhaa. Esimerkiksi vanha käyttökelpoinen puutavara naulastetaan ja käytetään rakennusaineina. Jos ja kun tiiliseiniä puretaan, tiilet puhdistetaan ja käytetään uudestaan.

Rakennuslupahakemuksessa hanketta perustellaan seuraavasti: lähinnä toimistokäytössä ja tyhjillään olleen rakennuksen muuttaminen asuinkäyttöön hyödyntää olemassa olevaa rakennuskantaa ja vähentää uuden rakentamisen tarvetta. Se edistää kestävää kehitystä ja säästää luonnonvaroja.

Gjettermannilla on aiempaa kokemusta vanhoista Osuuspankin taloista, sillä hän on ostanut sellaisen Lemustakin. Se on nyt remontoitu neljäksi asunnoksi. Hän asuu talossa vaimonsa kanssa, ja loput kolme asuntoa on vuokrattu.

Gjettermann tavoittelee, että viimeisetkin Kassatalon asunnot olisivat valmiita tämän vuoden loppuun mennessä.

Loimaalla hänellä siintää suunnitelmissa jo pari uutta projektia, joista neuvotellaan parhaillaan. Jos molemmat toteutuvat, hän saattaa muuttaa vaimonsa kanssa Loimaalle.