Kaupunki ostaa kaksi rivitaloasuntoa vuokrattaviksi

0
Novidassa opiskeleva Joni Lankinen on harjoittelussa Jani Laaksosen Moisionpellolla sijaitsevalla rivitalotyömaalla, joka on lähes valmis. Lankinen asensi lattialistoja viimeistelypyssyllä.

LOIMAA/KARTANOMÄKI Loimaan kaupunki aikoo hankkia kaksi asuinhuoneistoa Jani Laaksosen Moisionpellolle rakentamasta uudesta rivitalosta. Kaksi 57,3 neliön suuruista osakehuoneistoa maksaa kaupungille yhteensä 270 000 euroa.

Kaupunginhallitus oikeutti talousjohtajan varaamaan kyseiset huoneistot. Kaupunki varaa osakkeet ehdollisena siten, että varauksen voi peruuttaa ilman lisäkuluja. Samalla hallitus oikeutti kaupunginjohtajan päättämään osakkeiden ostosta sen jälkeen, kun hallituksen päätös on saanut lainvoiman.

Kaupunginhallituksen käsittelyssä jäsen Sini Peltonen (ps.) ehdotti, että kaupunki pysäyttäisi hankkeen, mutta hänen muutosehdotuksensa ei saanut kannatusta ja raukesi.

Kaupanteon jälkeen kaupungin on tarkoitus asettaa asunnot vuokrattaviksi.

Hallitus puntaroi päätöstä tehdessään kahta kohdetta. Moisionpellon rivitalon eli As. Oy Loimaan Moision Mutkan lisäksi hallituksella oli tarjousesite vuonna 2021 valmistuneesta As. Oy Loimaan Helmestä eli Heimolinnankadun kerrostalosta.

Kaupunginjohtaja Jari Rantala kertoo kaupungin vertailleen molempien kohteiden hintoja, sillä ne heijastuvat myös asuntojen vuokratasoon, ja sanoo edullisemman hintatason vaikuttaneen siihen, että kaupunki päätti ostaa huoneistot Moisionpellon rivitalosta.

Kaupunginhallituksen valmistelusta ilmenevien tietojen mukaan Moisionpellon kohteessa asuntojen velattomat myyntihinnat ovat 2 400 euroa neliöltä, Heimolinnankadun kerrostalossa puolestaan 2 800 tai 3 200 euroa neliöltä.

Rantala arvioi, että kerrostaloasuntoja olisi ollut vaikeampi vuokrata eteenpäin. Hän sanoo, että asunnot tullaan vuokraamaan markkinahinnalla.

Rantalan mukaan kaupungin ei tarvitse erikseen ottaa lainaa osakehuoneistojen ostamista varten.

Asuntojen osto kytkeytyy kaupungin viettämään asumisen teemavuoteen. Kaupunki on suunnitellut varaavansa ja ostavansa asunto-osakkeita enintään 600 000 eurolla tämän vuoden aikana. Uusia asuntoja voidaan ostaa joko jo toteutuneista tai toteutettavista kohteista.

Rantala sanoo kaupungin katsovan tilanteen mukaan, lähteekö se jatkamaan osakeostoja loppuvuoden aikana.

Kaupunginjohtajan mukaan päätöksiä ei ole tehty siitä, aikooko kaupunki varata rahaa vastaavia ostoja varten myös tulevalle vuodelle. Ensi vuoden budjetti on vasta valmisteilla.

 

Jani Laaksonen aloittaa uuden rivitalotyömaan aikaisintaan keväällä

LOIMAA Rakennusyrittäjä Jani Laaksosen Moisionpellolle rakentamasta viiden asunnon rivitalosta on sen jälkeen yksi asunto myymättä, jos kaupungin ostoaikeet kahdesta huoneistosta toteutuvat suunnitellusti.

– Kahteen asuntoon on jo aikaisemmin muutettu, hän kertoo ja sanoo, että jäljelle jäävä huoneisto on 69 neliön suuruinen.

Rivitalo on viimeistelyä vaille valmis.

Viime vuosina Laaksonen on rakentanut useita rivitaloja Loimaalle, mutta tänä syksynä hän ei aio aloittaa uutta rivitalotyömaata. Tuleva talvi kuluu muissa hommissa. Hän perustelee päätöstään yleisellä epävarmuudella ja heikolla kysynnällä.

– Esimerkiksi korot ovat nousseet, ja ihmiset ovat arkoja ostamaan.

Laaksonen aloittaa uuden rivitalotyömaan aikaisintaan ensi keväänä ja sekin riippuu siitä, onko uusille rivitaloasunnoille Loimaalla kysyntää. Uuden rivitalon paikka olisi Moisionpellolla nyt valmistuvan rivitalon vieressä.