KOLUMNI Ympäröidään Loimaan tori puilla

0
Kuva: LL arkisto / Sari Holappa.

Minulla on kaupungin päättäjille ja torikehittäjille pieni, mutta konkreettinen toive nyt kun Kauppatorin ympäristön kehittäminen ottaa ilmeisesti uutta tuulta alleen.

Istutetaan Kauppatorin ympärille puita. Nämä puurivit reunustaisivat toria jokaisella sitä ympäröivällä sivulla eli Kauppalan-, Vesikosken- ja Heimolinnankadun varrella. Puurivistöjen väliin jäävä kapea kaistale voitaisiin vaikka kylvää ruohikolle.

Itse tori eli kauppapaikka saisi puolestani jäädä nykyiselle paikalleen. Tai jos tori päätettäisiin siirtää, Keskuspuistoa voitaisiin laajentaa nykyisen torin paikalle – en kaipaa välttämättä yhtään lisää rakennelmia.

Nythän tori on yleissävyltään harmaa ja suurimman osan ajasta autio aukio. Kesäistutukset ja pari omenapuuta eivät riitä pelastamaan sen yleisilmettä. Puut peittäisivät tehokkaammin torille rakennettua harmautta.

Eittämättä puut aiheuttaisivat työtä ja hankaloittaisivat esimerkiksi torin puhtaana- ja ylläpitoa. Kaupunkisuunnittelun lähtökohtana tuskin on kuitenkaan se, miten päästään mahdollisimman helpolla.

Puut voivat toki aiheuttaa myös omaisuusvahinkoja, joka lienee yhtenä syynä sille, miksi suhteellisen nuoriakin puita kaadetaan niin hanakasti esimerkiksi talojen pihoilta.

Puiden istuttaminen olisi edullinen toteuttaa tilanteessa, jossa kuntataloutta näyttävät odottavan jälleen niukemmat vuodet taloudellisesti lihavien koronavuosien jälkeen (kiitos koronatuista velkaiselle valtiolle).

Tosin sen verran hövelimmin toivon paikallisten päätöksentekijöiden raottavan kukkaroa, ettei puita istutettaisi pieninä taimina vaan jo muutaman metrin pituisina.

Vaatimaton toiveeni perustuu sille epäilykselle, ettei torille ja sen ympäristölle kuitenkaan tapahtuisi mitään mainittavaa tulevinakaan vuosina.

Pelkään käyvän niin, että ensin suunnitellaan (tai päivitetään suunnitelmia) perusteellisesti ja sitten todetaan, ettei yksimielisyyttä eikä rahaa ole. Sama ankeus jatkuu, kun suunnitelmista poikkeavia pieniäkään muutoksia ei tohdita tehdä.

Kuollaksenikaan en muuten muista, millaisia visioita kaupungilla oli Kauppatorin varalle esimerkiksi viime vuosikymmenellä. Onneksi torin viereistä Keskuspuistoa on ehostettu, ja se näyttää ihan mukavalta etenkin Väinämöisenkadun suunnasta katsottuna.

Moni muu on kiinnittänyt aiheeseen huomiota aiemmin. Hiljattain esimerkiksi nimimerkki Petu (LL 17.8.) ehdotti, kuinka torin ja katujen viihtyvyys paranisi kertarysäyksellä yksinkertaisesti reunustamalla niitä katupuilla.

Hän kirjoitti: ”Keskustassa liikkuessa ei voi olla huomaamatta, että katupuut puuttuvat täysin monilta kaduilta sekä torilta. Ilman puita kadut ovat epäviihtyisiä autorännejä, joista haluaa mahdollisimman nopeasti pois rakennuksen sisään tai oman autonsa suojaan”.

En olisi itse osannut kiteyttää osuvammin.