Maakunnan työttömyys laskussa

0
Arkistokuva: SSS/Ville Pohjonen

VARSINAIS-SUOMEN työ­ ja elinkeinotoimistossa oli elokuun lopussa 20 300 työtöntä työnhakijaa.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli elokuun lopussa Varsinais­-Suomessa 8,8 % eli 0,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömien osuus työvoimasta oli selkeästi pienempi kuin koko maassa (9,4 %) keskimäärin.

Elokuussa työttömiä oli muissa Varsinais-­Suomen seutukunnissa viime vuotta vähemmän paitsi Loimaan seutukunnassa, jossa työttömiä työnhakijoita oli 7,2 % työvoimasta.

Maakunnan työttömyysaste oli korkein Turun seudulla (9,2 %) sekä Turussa (11,9 %). Loimaalla lukema oli 7,7 % ja Oripäässä 6,6 %. Pienin työttömyysaste oli Turunmaan saaristossa (5,7 %) sekä kunnista Paimiossa (3,9 %).

YTK Työttömyyskassan eli niin sanotun Loimaan kassan jäsenistön työttömyys kasvoi elokuussa 1,2 prosenttiyksikköä. Kassan jäsenistön työttömyysaste oli elokuussa 6,8 %, kun heinäkuussa se oli 5,6 %. Työttömyys on noussut näin nopeasti viimeksi maaliskuussa 2021.

YTK:n jäsenten työttömyys on nyt myös korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten.

– Talouden merkit osoittavat alaspäin, ja etenkin yli 55-vuotiaiden työttömyyden nousuvauhti oli viime kuussa nopea. Toisaalta pitkän aikavälin kuva ei ole aivan niin synkkä, sillä vuoden takaiseen verrattuna työttömyys nousi kuitenkin vain 0,3 prosenttiyksikköä, YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen sanoo kassan tiedotteessa.

Hännisen mukaan koulutus vähentää työttömyyttä ja pelkän peruskoulututkinnon suorittaneet ovat työmarkkinoilla haavoittuvassa asemassa, mikä näkyy aina kun työttömyys lähtee kasvuun.

YTK Työttömyyskassan yli 520 000 jäsentä vastaavat noin neljäsosaa Suomen palkansaajista. YTK Työttömyyskassa on Suomen suurin ansioturvan maksaja.