Oripään kirkon lämmitysmuoto vaihtuu öljystä maalämpöön

0
Arto Leino, Lauri Osmonen ja Jari Kulmala tarkistavat Oripään kirkolle johtavan läpikulun sokkelia. Sen alahirret ovat pehmenneet, ja ne on tarkoitus korvata luonnonkivillä.

ORIPÄÄN kirkko on saamassa uuden lämmitysmuodon, kun öljypannut vaihtuvat maalämpöpumppuun. Samalla kunnostetaan pihan pintavesien ohjausta sekä kirkkomaalle johtava läpikulku.

Urakka on pilkottu kolmeksi kokonaisuudeksi, joista suurin on lämmitysjärjestelmän muutostyöt sekä läpikäytävän korjaus. Lvi- ja sähkötyöt tehdään omina urakoina. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on reilu 270 000 euroa. Pääurakoitsijana kolmessa urakassa toimii Lvi-Koivusaari oy. Alihankkijoina ovat Varsinais-Suomen erikoispurku oy ja sen aputoiminimi Loimaan rakentava sekä Tmi Jani Salmenoja.

Elokuun alussa aloitettu projekti on edennyt Pöytyän seurakunnan valvojana toimivan Jari Kulmalan mukaan suunnitellusti, vaikka purkuvaiheessa onkin tullut vastaan pieniä yllätyksiä.

– Toki kun on kyse näin vanhasta rakennuksesta, niitä tulee aina. Ja lisäksi tämän päivän säädökset rakentamisen osalta ovat aivan erilaiset kuin ennen.

Työmaapäälliköt Arto Leino ja Lauri Osmonen kertovat urakan käynnistyneen sakastissa sijainneen pannuhuoneen putkieristeiden asbestipurulla jatkuen sen jälkeen vanhojen öljypannujen poistamiseen ja muuhun purkutyöhön. Seuraavana aloitetaan noin 15 metriä korkean piipun purkaminen.

– Se on tämän hankkeen isoin ja hankalin työ, Osmonen toteaa.

Takapihalla olevaan huoltorakennukseen on myös tehty muutoksia, sillä toisesta wc-tilasta tehdään tekninen tila, jonne sijoitetaan maalämpöpumppu. Neljän maalämpökaivon poraaminen aloitetaan ensi maanantaina. Kustakin kaivosta tulee 250 metriä syvä, ja niiden on tarkoitus tulla takapihalle metsänlaitaan.

Vaihtoon menevät myös kirkkosalissa olevat 16 patteria, jotka ovat 1960-luvulta. Ne alkavat olla Kulmalan mukaan käyttöikänsä päässä.

– Osa niistä on myös hiukan vuotanut, mutta onneksi haitta on lähinnä kosmeettinen, Leino sanoo.

Myös läpikulkuun on ehditty tehdä purkutöitä, sillä aiemmin ruumishuoneena toimineesta rakennuksesta on poistettu kylmäkoneet. Lisäksi on purettu vanha betonilattia uuden jäädessä sorapintaiseksi. Kulmala sanoo maalaustöiden alkavan mahdollisimman pian.

– Nyt kun on vielä hyvät maalauskelit, se on syytä hoitaa nopealla aikataululla.

Tarkoitus on uusia vielä sokkelia ja pihan pintavesien ohjausta. Leino sanoo, että pihamaan käytävän viertä pitkin kaivetaan uusi sähkökaapeli porttirakennukselle ja samalla uusitaan käytävän valaistuksen johdot.

Koska kyseessä on vanha kirkkorakennus, Osmonen ja Leino sanovat suojaamisen olleen erityisen tarkkaa. Pintojen levyttämiseen ja muovittamiseen kului heidän mukaansa pari viikkoa ennen varsinaisen purkutyön aloitusta.

Mitään muutoksia ei myöskään voi tehdä ennen kuin Museovirasto on antanut oman lausuntonsa. Lisäksi kaikki pitää hyväksyttää hankkeen arkkitehdillä aina maalinsävyjä myöten.

– Esimerkiksi pattereiden sävyä on haettu jo jonkin aikaa. Siitä on lähtenyt nyt kolmas versio arkkitehdille, Osmonen kertoo ja antaa toisen esimerkin läpikulun luonnonkivisokkelista, josta lähetetään myös näytepätkä arkkitehdille.

– Jos hän ei hyväksy sitä, teemme uuden, kunnes se on sopiva.

Aikatauluun näiden ei kuitenkaan pitäisi Kulmalan mukaan vaikuttaa. Hän uskookin, että työt valmistuvat, kuten on sovittu.

– Kyllä tässä pitäisi joulukirkkoon päästä.