PÄÄKIRJOITUS Kuinka monta peuraa?

0
LL Arkisto. Timo Salon Loimaan Lehdelle lähettämässä kuvassa peura on piilossa. Kuva on otettu Loimaalla elokuun alussa 2018.

Metsästyksen tavoite tulee olla tasapaino. Saaristossa on saatu hyviä kokemuksia lintukantojen elpymisestä, kun sieltä on pyydystetty supikoiria ja minkkejä pois pesiä ryöväämästä ja poikaskantaa verottamasta ( Turun Sanomat 27.8.).

Vaikka peurat eivät vieraspetojen tavalla suoraan uhkaa muita eläimiä, ei niiden kanta voi kasvaa määrättömiin.

Peuroja onkin Loimaan seudulla tehometsästetty muutaman vuoden ajan. Määrän väheneminen on näkynyt jo kolaritilastoissa ( LL 10.1.):Loimaan ja Alastaron alueella sattui viime vuonna 273 kolaria, kun ennätysvuonna 2018 niiden määrä oli peräti 401.

Myös maanviljelijät ovat vaatineet kannan karsimista ja monen omakotiasujan mielestä määrää saisi vähentää senkin takia, että peurat käyttävät pihojen istutuksia buffet-pöytinään. Niitäkin puheenvuoroja on kuultu, joiden mukaan peuroja tulisi kohdella vieraslajina ja hävittää kokonaan Suomen luonnosta.

Alkaneella metsästyskaudella yksistään Loimaan ja Alastaron riistanhoitoyhdistysten alueille tuli reilut kolmetuhatta kaatolupaa. Keskustelu siitä, mille tasolle peurojen määrän halutaan seudulla asettuvan on vielä käymättä.

P.S. Jos vastaantuleva autoilija vilkuttelee valoja, kannattaa hiljentää vauhtia, sillä hän voi varoittaa valoilla tienposken peuroista. Kaikki eivät ota vinkistä vaarin, se on peruutuspeilistä havaittu – jarruvalot eivät monilla edes vilkahda.