PÄÄKIRJOITUS Miljoonia piilossa, tuskin

0
LL Arkisto/TS/Kuvaaja: Jane Iltanen

Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) kaavailee ensi vuoden säästötarpeen olevan 36 miljoonaa euroa ( LL 14.9.). Ja säästöä näyttää riittävän miljoonakaupalla myös tuleville vuosille, myös muilla hyvinvointialueilla.

Hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveydenhuollosta ja palo- ja pelastustoimesta. Siis muun muassa ikäihmisten palveluista, vammaispalveluista, terveyskeskuksista, sairaaloista ja varhalaisia ovat onnettomuuspaikoille tulevat pelastajatkin.

Varhan asukaspohja on lähes puoli miljoonaa ja työntekijöitä on 24 000.

Säästöt eivät voi tulla yllätyksenä kenellekään – kun lyntätään yhteen 27 kunnan sote-toiminnot, sairaanhoitopiiri, yliopistollinen sairaala ja esimerkiksi jo aiemmin maakunnalliseksi muutettu pelastustoimi, se ei hetkessä hioudu sutjakkaaksi.

Etenkään kun palvelutarve koko ajan kasvaa esimerkiksi vanhuspalveluissa ja etenkään kun lähes kaikki hyvinvointialueiden palvelut ovat jossain mielessä lakisääteisiä. Ja moni asia muutenkin vain pakko tehdä: tulipalot on pakko sammuttaa, vanhukset ja sairaat hoitaa.

Nyt yksiköissä odotetaan ( LL 14.9.).

Sellaista ovea, jonka takana on 36 miljoonan arvosta noin vain pois niistettävää kulua, tuskin löytyy.

Niinpä säästöt tulevat tarkoittamaan sitä, että saamme palveluja kaikki vähemmän tai harvemmin (lähetekäytäntöjen yhtenäistäminen), tai ne loppuvat joksikin aikaa kokonaan joko kaikkialta (henkilöstön lomautukset) tai joistakin paikoista lopullisesti (kiinteistömassan ja palveluverkon karsiminen).

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on muuten meneillään avoin kysely alueen asukkaille palvelustrategian laadintaan liittyen (varha.fi/ajankohtaista).