Paavo Laapotilla on edessään kiireinen kiertuesyksy

0
Vaikka Paavo Laapotin pääinstrumentti on oma ääni, hän soittaa myös kitaraa ja toisinaan bassoa.

LOIMAA Hirvikoskella edelleen asustava Paavo Laapotti, 27, elää unelmaansa. Hän kertoo fanittaneensa metalliyhtye Before the Dawnia jo yläasteikäisestä saakka. Siitä saakka hän on myös harjoitellut yhtyeen kappaleita. Nyt reilu kymmenen vuotta myöhemmin hänestä on tullut ihailemansa bändin laulaja.

Yhteistyö alkoi, kun Laapotti osallistui keväällä 2022 The voice of Finland -laulukilpailuun. Yhtenä kisabiisinä hän veti Before the Dawn -bändin Deadsongin, joka poiki yhteydenoton bändin perustajajäseneltä Tuomas Saukkoselta. Yhteistyöehdotus konkretisoitui viime syksynä julkaistuun sinkkuun Downhearted.

Sen jälkeen pyörähtikin isompi pyörä pyörimään, kun levy-yhtiö Napalm Records otti yhteyttä, ja halusi tehdä kiinnityksen. Toiveissa oli saada ulos myös kokonainen pitkäsoitto. Stormbringers näki päivänvalon kesäkuun 30. päivä.

– Sitten olikin jo koko kesä täynnä keikkoja, Laapotti kertoo, miten asiat ottivat yhtäkkiä tuulta alleen ilman suurempia suunnitelmia.

Before the Dawn oli ehtinyt olla ennen Laapotin mukaan tuloa tauolla kymmenen vuotta. Comeback-keikka järjestettiin toukokuussa Lahden Finlandia-klubilla, samaisessa paikassa, jonne se oli kymmenen vuotta sitten haudattu. Se oli myös Laapotin debyytti yhtyeen tuoreena laulajana.

– Vaikka kädet tärisivät koko viikon ennen keikkaa, se meni kuitenkin hyvin. Melkein kaikki liputkin oli myyty.

Euroopan comeback-keikka pidettiin Sveitsissä seuraavana kuukautena.

Kulunut kesä meni Paavo Laapotin mukaan heavymusiikkifestareilla kiertäen. Nyt edessä on Suomen kiertue, joka polkaistaan käyntiin ensi viikon perjantaina Helsingin Tavastialta. Kiertue kestää lokakuun loppuun ja kulkee halki Suomen aina Oulua ja Kajaania myöten.

Kotimaan valloituksen jälkeen on edessä muu Eurooppa, jonne lähdetään heti marraskuun alussa.

Kesän keikat ja levymyynti ovat osoittaneet Laapotin mielestä sen, että bändille on kysyntää. Keikoilla on käynyt paitsi vanhoja faneja myös uusia.

– Ihmiset ovat olleet tosi innoissaan, että bändi on tullut takaisin.

Myös uusi laulaja on otettu vastaan positiivisesti, vaikka se vaatiikin Laapotin mukaan pientä käännytystyötä vannoutuneiden fanien keskuudessa. Kun ennen bändin laulaminen on hoidettu kahden miehen voimin, nyt se on kokonaan Laapotin käsissä.

– Menen aina keikan jälkeen juttelemaan ihmisten kanssa, ja palaute on ollut aina kiittävää.

Omat kiitoksensa hän haluaa lähettää paitsi uskollisille faneille myös loimaalaisille, joista moni seuraa bändiä keikoille.

– Viimeksi, kun olimme soittamassa Turun Metallivuoressa, oli tosi siistiä, kun eturivi oli täynnä loimaalaisia, hän herkistyy.

Vaikka Before the Dawn -bändi haukkaakin nykyään suuren osan Paavo Laapotin ajasta, taustalla pyörii silti monta muutakin rautaa. Hän kertoo keikkailevansa edelleen covereita soittavan Poponjet-bändinsä kanssa aina kuin vain mahdollista.

– Suunnittelemme parhaillaan ensi vuoden keikkoja. Lisäksi teemme kahden miehen pienempiä akustisia keikkoja, joista voi sopia nopeallakin aikataululla.

Levyjulkkareita on vietetty myös black metallia soittavan Kuusuon kanssa, miltä ilmestyi viime vuonna pitkäsoitto Dead hymns. Kuusuossa Laapotti soittaa kitaraa. Lisäksi neljäs yhtye, melodista death metallia soittava Defiled Serenity julkaisi yhden kappaleen viime vuonna.

– Sen kanssa meillä on tekeillä debyyttilevy, jossa laulaa myös Juha Tapio. Se voi yllättää aika monen, Laapotti naurahtaa viitaten Tapion täysin erilaiseen musiikkityyliin.

On myös muuta. The voice of Finlandiin osallistuneiden heavymuusikoiden kanssa on nimittäin suunnitteilla The noice of Finland -kiertue.

– Se muodostuu neljästä metallibändistä, joiden kanssa suunnittelemme kiertuetta ensi vuodelle. Tämän nimikkeen alla voi tapahtua jatkossa muutakin, Laapotti vihjaa.

Laapotin mukaan monessa projektissa mukana oleminen ei ole vienyt voimia. Päinvastoin. Hän sanoo nauttivansa kaikesta täysillä. Hän ei myöskään koe työtään sananmukaisesti työksi, koska nyt hän saa elää juuri sitä elämää, mistä on aina haaveillut.

– Hyvien tyyppien kanssa on kiva lähteä keikalle tai tehdä levyä. Siitä saa virtaa todella paljon.

Sillä ei myöskään ole Laapotin mielestä väliä, onko lava iso tai pieni.

– Vaikka keikalla olisi 10 tai 10 000 ihmistä, vedän aina täysillä. Toki tunnelma on eri, mutta keikkailu on aina hauskaa.

Oma hohtonsa on myös levyn julkaisemisella, josta etenkin palautteen saaminen on tärkeää.

– Levyn tekeminen on rankkaa duunia, mutta sen jälkeen on kiva kuulla, mitä mieltä siitä ollaan, hän pohtii ja sanoo olleen huojentavaa, että esimerkiksi Stormbringeristä on tullut melkein pelkkää positiivista palautetta.

Jos Laapotin pitää sanoa jokin yllättävä seikka muusikon elämästä, jota hän ei osannut etukäteen odottaa, hän joutuu miettimään hetken.

– Kaikki on ollut tosi siistiä, mutta silti tämä on ollut jopa parempaa kuin osasin ajatella.