Peurajahti jatkuu tehokkaana – Loimaan seudulla peuramäärät ovat vähentyneet jonkun verran

0
Kojonkulmalaisella Patrik Lindströmillä edessä on ensimmäinen jahtikausi Kojonkulman metsästysporukoissa. 8 kuukautta vanha noutajamix Paavo pääsee mahdollisuuksien mukaan harjoittelemaan jäljestystä.

LOIMAAN SEUTU Peuran ja hirven metsästyskausi käynnistyi vuorokauden vaihteessa. Loimaan seudun metsästysseuroissa hirvenmetsästys aloitetaan pääosin vasta 14. lokakuuta, jolloin hirvijahti koiran kanssa on sallittua.

Varsinais-Suomen alueelle myönnettiin tälle kaudelle yhteensä 23 777 peura- ja 1 332 hirvilupaa. Loimaan riistanhoitoyhdistyksen alueella peuralupia on 2 000 ja hirvilupia 45. Alastaron riistanhoitoyhdistyksellä on 1 200 peura- ja 14 hirvilupaa. Lupamäärät ovat samalla tasolla edelliseen kauteen verrattuna.

Valkohäntäpeurakannan kääntyminen laskuun Varsinais-Suomen alueella on Suomen Riistakeskuksen mukaan edelleen epävarmaa, mutta alueellinen vaihtelu on suurta. Loimaan seudulla kanta näyttäisi riistanhoitoyhdistysten mukaan hieman laskeneen.

– Tänäkin vuonna lupia haettiin kuitenkin varmuudeksi niin reilusti, ettei ainakaan lopu kesken, Alastaron riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Ilari Puisto kertoo.

– Kanta on vähentynyt jonkun verran, muttei missään tapauksessa romahtanut. Kyllä lisääntyneet pyyntimäärät väkisinkin alkavat peurakannassa näkymään, Loimaan seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Mikko Tiainen kommentoi.

Alkukaudella puimattomat pellot vaikeuttavat Puiston mukaan metsästystä huomattavasti. Hän kertoo maanomistajien ohjeistavan metsästäjiä aktiivisesti metsästämään niillä alueilla, joille on kylvetty syysviljoja tai jossa riistaa on muuten havaittu paljon.

– Maanomistajat ovat meihinkin paljon yhteydessä. Kauriista tulee pihailmoituksia enemmän, peurat ovat pysyneet poissa pihoilta, Tiainen komppaa.

Tähtäimet kohdistettuina uuteen jahtikauteen

Patrik Lindström on odottanut uuden jahtikauden alkua lähes herkeämättä. Kiväärin ja jousen tähtäimet on ehditty säätämään ja tarkistamaan moneen kertaan.

Uusia metsästäjiä liittyy Loimaan alueen metsästysseuroihin tasaisesti. Harrastuksen aloittavat eivät välttämättä ole nuoria, vaan keskimäärin jo hieman varttuneemmalla iällä. Loimaan seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajan Mikko Tiaisen mukaan nuorissa innokkaammin mukaan on tullut enemmän tyttöjä kuin poikia ja muutenkin naisten osuus jahtiporukoissa on lisääntynyt.

Uusista peura- ja hirviporukoiden jäsenistä moni on myös paikkakunnalle muuttaneita tai tauon jälkeen harrastuksen pariin palaavia. Kojonkulmalaisella Patrik Lindströmillä alkoi ensimmäinen jahtikausi Kojonkulman metsästysseuran jäsenenä, kun edelliset kolme vuotta hän metsästi peuroja vierasluvilla Alastarolla.

– Itse suorite ei välttämättä eroa, oli metsällä sitten vieraana tai porukan jäsenenä. Nyt saa liikkua hieman vapaammin ja isommalla alueella. Eikä tarvitse olla kenenkään vieraana ja vaivana, Lindström kertoo.

Raisiosta kotoisin oleva Lindström aloitti metsästysharrastuksen jo nuorella iällä lähtemällä metsälle isänsä mukana. Loimaalle muuttamisen jälkeen harrastus jäi muutamaksi vuodeksi taka-alalle, kunnes jousiammuntaharrastuksen lomassa kaveri yllytti jälleen mukaan metsämieheksi.

– Tässä on elämässä ollut oikein paljonkin muuta kuin metsästys. Nykyään sille löytyy taas hieman enemmän aikaa.

Kiväärin ja jousen kanssa metsästävä Lindström uskoo aloittavansa jahtikauden heti viikonvaihteessa. Käyttöön valikoituva väline oli vielä metsästyskauden aattona hieman harkinnan alla. Viime vuonna ensimmäisellä kyttikerralla matkaan tarttui kivääri ja parin metrin päähän tulleen peuran piti asevalinnan vuoksi antaa matkata hieman kauemmaksi, kun jouselle tilanne olisi ollut optimaalinen.

– Jousella metsästäminen tuntuu ehkä jotenkin palkitsevammalta ja tilanteessa on enemmän sykettä, Lindström tuumii ja kertoo metsästyksen eettisyyden olevan tärkeintä välineestä riippumatta.

Jopa tuntien mittaisten kyttäyskeikkojen sovittaminen töiden ja lapsiperhearjen lomaan vaatii aikataulujen kanssa painiskelua. Kytikselle Lindström kuitenkin tähtää niin usein kuin mahdollista.

– Tähtäimet ovat olleet kohdistettuina jo jonkin aikaa. Kyllä kauden alkua onkin jo odotettu.

Uutena jäsenenä Lindström kokee tärkeäksi löytää aikaa myös seuran muuhun toimintaan, kuten tukiruokintaan, talkoisiin ja ampumaratatoimintaan. Vallattomia paineita hän ei kuitenkaan kerro ottavansa, mikäli joskus kalenteriin ei seuran toiminta mahtuisikaan.

– Kahdeksan kuukautta vanhaa noutajamix Paavoa pitäisi myös ehtiä viemään ainakin jäljille. Paavo on aikamoinen koohottaja vielä, mutta eiköhän se tuosta iän ja kokemuksen myötä rauhoitu.

Kojonkulman metsästysseurassa metsästäjille jaetaan ensin kolme lupaa ja sen jälkeen lisäluvista joka toinen menee seuralle ja joka toinen metsästäjälle. Lindström uskoo alustavasti, että kolme lupaa riittää tämän kauden tarpeisiin, koska kaikki pyydetyt lihat menevät omaan käyttöön.

– Täytyy varmaan laittaa alakerrasta myös iso pakastin päälle. Ei ne muuten mahdu mihinkään.