Siemenkeskuksen laajennustyöt alkavat Alastarolla

0
Varastotyöntekijä Liisa Mäkipää säkitti syysvehnää 800 kilon suursäkkeihin Alastaron siemenkeskuksessa.

LOIMAA/ALASTARO Hankkija oy:n Alastaron siemenkeskuksen tilalaajennuksen maanrakennustyöt käynnistyvät alkavalla viikolla.

Laajennus on runsaat 2 500 neliötä, ja se rakennetaan nykyisten tilojen jatkoksi firman omalle tontille.

Siemenkeskuksen päällikkö Sami Kivistö luonnehtii Alastaron siemenpakkaamon olevan investoinnin jälkeen kirkkaasti Suomen suurin.

– Ero muihin vain kasvaa.

Hän kertoo, että laajennusosaan tulee piensiemenpakkaamo ja piensiemenvarasto. Käytännössä kyse on suurimmaksi osaksi kylmähallista, johon tulee myös lämmintä tilaa.

Investointi kytkeytyy siihen, että Hankkija tiedotti viime kesänä Okra-maatalousnäyttelyn yhteydessä keskittävänsä Alastarolle koko siemenliiketoimintansa ja sulkevansa sen myötä Hyvinkään siemenkeskuksen (LL 6.7.).

– Hallin pitäisi olla valmis ensi kesänä, Kivistö sanoo.

Siemenliiketoiminnan keskittäminen ja halli-investointi tuovat 5–10 työpaikkaa lisää Alastarolle. Kivistö arvioi rekrytointien alkavan vuoden vaihteen tienoilla. Tällä hetkellä Alastarolla työskentelee yhteensä kymmenen työntekijää.

Siemenkeskuksen laajennusta rakentaa Turun Teollisuuden Rakentajat oy, joka toimii kvr- ja pääurakoitsijana.

Yhtiön pöytyäläinen toimitusjohtaja Vesa Rantanen on tyytyväinen yrityksen saamaan urakkaan, koska rakentamisen puolella eletään yleisesti vaikeita aikoja. Hän arvioi siemenkeskuksen laajentamisen työllistävän runsaat 20 henkeä.

Maanrakennustöiden jälkeen varsinaiset rakennustyöt käynnistyvät loka-marraskuussa.

Tähän saakka Alastaron siemenkeskuksessa on ollut tuotanto- ja varastotilaa noin 9 600 neliötä, joten laajennuksen myötä ala kasvaa reippaasti yli hehtaariin. Kivistö muistelee, että viimeisin laajennus Alastarolla on tehty vuoden 2010 tietämillä.

Alastaron siemenkeskus tuottaa sertifioitua kylvösiementä, jota lähetetään viljelijöille ympäri Suomea.

Työnjohtaja Timo Heikkinen kertoo kylvösiemen sisältävän niin viljan kuin palkokasvien eli herneen ja härkäpavun siemenet. Hän sanoo, että laajennusinvestoinnin myötä Alastarolle siirtyy Hyvinkäältä myös öljykasvien ja nurmen siemenen tuotanto.

Raaka-aineen tuottajia eli sopimusviljelijöitä Hankkijalla on noin 300. Heikkinen sanoo, että siementuottajia tarvitaan lisää.

Vaikka kulunut kasvukausi oli säiden puolesta vaikea, Heikkisen mukaan tässä vaiheessa syksyä on vielä liian aikaista arvioida tulevaa siemenviljatilannetta niin laadun kuin määrän puolesta.

– Ennakkonäytteitä on tullut vasta niin vähän.