Syystori toi pöhinää koulun pihalle

0
Auringonkukkia ja aurinkoa. 5C-luokkalaiset Iina Jaakkola, 11, ja Myy Vuorio, 11, myivät kukkien lisäksi omenoita, puolukoita ja sieniä. Päivä tuntui tyttöjen mielestä hyvältä ja tuttujakin näki.

Loimaa/Keskuskoulu
Heidi Nurminen
Keskuskoulun viereinen kenttä alkoi lauantaina täyttyä autoista ja koulun piha kuhinasta, kun perinteinen Syystori ja koulun avoimet ovet avattiin. Tapahtuma on jo käsite, sillä vähintään vuosituhannen alkupuolelta lähtien löytyy muistioita toritapahtumasta.

Pitkä perinne oli koronan vuoksi tauolla parisen vuotta, joten toria on polkaistu sen jälkeen käyntiin uudella innolla. Vuoden verran koulun rehtorina toiminut Jussi Tuimala kertoo torin tehneen kaivatun paluun.

Se näkyi ja kuului niin koulun pihalla kuin sisällä. Leivonnaiset, käsityöt, juurekset ja herkut tekivät kauppansa. Iloinen puheensorina täytti koulun alueen.

– Tämä on tärkeä päivä ja tuo hyvää pöhinää kouluun, totesi viidensiä luokkia opettava Kirsi Seppälä .

Syystorin tuotto käytetään leikkaamattomana koulun retkitoimintaan tai hankitaan jotain pientä mukavaa leikki-tai pelivälinettä. Osa jyvitetään hyväntekeväisyyteen, eli 13-vuotiaan perulaisen kummioppilaan Jhimmyn koulunkäynnin tukemiseen.

Monialainen oppimiskokonaisuus on hyvin Syystoria kuvaava termi.

Eikä ihme, sillä päivän aikana opittiin useita taitoja. Yrittäjyys, asiakaspalvelu, matematiikan käytäntöön tuominen, yhteistyö, kansainvälisyys, suvaitsevaisuus ja sitoutuminen omaan työhön olivat iso osa päivän antia.

Nelosluokkalaisia opettava Elli Rasi korosti, että toritapahtuman kautta oppilaiden vahvuudet tulevat esiin. Vaikka päivä jännittää, on jokaiselle paikkansa. Lisäksi opettaja Seppälä totesi koko perheen voivan osallistua Syystoriin tavallaan matalalla kynnyksellä.

– Tämä on hyvää kodin ja koulun välistä yhteistyötä, kiteytti viidensiä luokkia opettava Virpi Nykänen .

Kiitoksia ja kehuja tapahtuma keräsi kävijöiltä lasten kohteliaisuudesta, ystävällisyydestä ja hyvästä palvelusta. Tapahtuman konseptia pidettiin opettavaisen hyvänä, ja bonuksena tulivat aurinkoinen syyssää sekä tuttujen tapaaminen.

Oppilaiden mielestä kaikki oli kivaa ja mukavaa, kun sai kerätä rahaa retkeä varten. Tai kun sai viettää aikaa oman kummioppilaan kanssa, kuten kakkosluokkalainen Lilli Nevanperä , 8, tuumasi.

Pitkälti koulupäivien aikana, oppilaiden, koulun henkilökunnan ja osin vanhempien avulla järjestetty tapahtuma sai myös rehtorin ylpeäksi. Hänen mukaansa noin 380 oppilaan koulu näytti parhaat puolensa ja vastuullisuutensa.

– On hyvä mieli, koko porukka puhaltaa yhteen hiileen, rehtori Tuimala totesi.