Telttasaunan kostea syleily

0
Edellisiin Juhani Raikkosen omistamiin telttasaunoihin mahtui vain muutama saunoja kerrallaan. Nykyisessä löylyihin mahtuu helposti kuusikin ihmistä.

LOIMAA/KESÄRLÄ Kivet lämpimiksi ja saunomaan. Useimmiten saunan lämmittäminen vaatii hieman enemmän odottelua, mutta jos pihalta löytyy kompakti telttasauna, ei löylyhuoneen lämpenemistä tarvitse Juhani Raikkosen mukaan odotella.

– Varsinkin talvella tämä on aivan ehdoton. Löylyt ovat niin kosteat, että iho on ihan läpimärkä ja siihen telttasaunan idea perustuukin. Varpaat nyt pysyvät talvella toki hieman viileinä, hän nauraa.

Ensikosketuksen telttasaunan lempeisiin löylyihin Raikkonen sai siskonsa perheellä jo 15 vuotta sitten olleessa saunassa. Nyt pihalla oleva sauna on Raikkosen kolmas – ensimmäisen vei mukanaan luonnonvoimat ja toisen markkinatalous.

– Vuonna 2011 ostin ensimmäisen telttasaunan, jonka Tapani-myrsky vei mennessään. Sitten oli hieman väliä, kunnes vuonna 2021 tuli taas polte hommata tällainen.

– Sitten viime vuonna, kun oli pihapäivät, niin yksi kävijä halusi väkisin ostaa sen saunan itselleen.

Vaikka pihalta löytyy myös perinteisempi puusauna, niin ilman telttasaunaa ei kaupanteon jälkeen voinut jäädä. Kuitenkaan samanlaista pikkutelttaa ei enää päätetty hankkia. Lempäälästä löytyi puolta isompi teltta, johon mahtuu helposti neljä saunojaa kerrallaan. Lisääntynyt tilavuus tuo mukanaan entistäkin miellyttävämmät löylyt.

– Edelliset olivat niin paljon pienempiä, että löylyt olivat hieman kiukkuisempia. Tässä ylimääräinen löyly häipyy tuolta kankaiden väleistä hyvin. Missään ei ole tarvinnut kuitenkaan selkää kyyryyn laittaa.

Sopivan kiukaan löytäminen on vaatinut hieman testailua. Alkujaan lämmönlähteenä toimi kamiina, jonka päälle kiuaskiviä ladottiin. Tässä ei kuitenkaan potku riittänyt, vaikka kamiina olisikin ollut niin sanotusti ”mansikkana”. Kolmantena kokeiluun päässyt Harvian pieni puukiuas osoittautui optimaaliseksi.

Saunan pystyttää noin varttitunnissa, ja siirtely on helppoa, kunhan kiukaalle ja kiville löytyy kantajia. Raikkonen on asettanut saunan pihansa reunalle, jotta arkisiinkin saunahetkiin tulisi edes hieman erähenkisyyttä.

– Voisihan tämän viedä ihan metsäänkin, mutta sitten peseytymisessä olisi aina oma hommansa.

– Ajatuksissa on ollut ostaa toinen samanmoinen vuokrattavaksi. Sitten pitäisi keksiä joku toimiva ratkaisu, että lauteet ja kiukaan saisi helpommin siirrettyä. Valmiita ratkaisuja ei oikein ole, joten pitäisi teettää joku erikoisratkaisu.

Koko paketin hinnaksi tuli noin 1 500–2 000 euroa. Sijoitus on Raikkosen mielestä ollut helposti panostuksen arvoinen, ja sen ovat todenneet epäilevämmätkin saunakävijät.

Aikanaan ensimmäistä telttasaunaa hommatessaan oli eräs kaveri kyseenalaistanut vankasti hankinnan järkevyyttä.

– Sanoin sitten, että tule kokeilemaan. Tehtiin siihen jostain äkkiä lauteet ja kun tämä kaveri järjesti myöhemmin itse tuparit, niin sauna vietiinkin sinne.

– Taisi se kuitenkin olla aika hyvä.