TOIMITTAJALTA Matematiikkaa

0
LL Arkisto/TS/ Kuvaaja: Jane Iltanen

Hyvinvointialueilla säästetään.

Niinpä Pirkanmaan Pirha pohtii terveysasemien lopettamisia ja henkilöstönsä lomauttamista, Keski-Suomen hyvinvointialue jopa 200 työntekijän irtisanomista.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) aloittaa säästämisen turhista lähetteistä ja yksityisiltä vuokratuista tiloista (TS 10.9.). Ensi vuoden säästötarve on noin 36 miljoonaa euroa.

Aluevaaleja ennen Varhan budjetiksi ynnättiin kaksi miljardia. 36 miljoonaa on siitä vajaat kaksi prosenttia.

Varhan asukaspohja on lähes puoli miljoonaa, joten jokaista pekkaa ja peteriä päälle pitäisi ensi vuonna olla 73 euron verran vähemmän menoja tai palveluja – tai teoriassa sitten saman verran pitäisi tulla lisää rahaa kassaan per asukas.

Korona-ajasta opittiin, että kansalle ei voi esimerkiksi sanoa, että älkää menkö lääkäriin turhaan . Aina kun on ihmisiä, jotka käsittävät sen niin, että kuollaan ensin ja katsotaan sitten, olisiko kuitenkin pitänyt mennä lääkäriin – ettei vaan kukaan pääse sanomaan, että turhaan menit.

Ja aina on ihmisiä, joiden mielestä kaikkien muiden paitsi heidän omat tarpeensa ovat turhia.

Työntekijää kohden laskettuna säästää pitäisi suunnilleen 1 500 euroa, sillä työntekijöitä Varhalla on 24 000. Se tarkoittaa, että joko heitä lomautetaan, jolloin säästö otetaan osin heidän palkkapusseistaan ja työttömyyskassoilta, tai joko heitä palkataan vähemmän tai irtisanotaan – kummassakin tapauksessa on vähemmän ihmisiä palveluita tekemässä.

Siitä seuraa joko hoitovelkaa tai ainakin jonoja.

Yhtenä säästökeinona on myös henkilöstön poissaolojen vähentäminen edistämällä työhyvinvointia ja työssäjaksamista. Hmm, tehdään töitä vähemmällä väellä, mutta hoidetaan enemmän asiakkaita – taitaa olla jotain korkeampaa matematiikkaa.

Tulee mieleen pitkän uran tehnyt päätoimittaja, joka totesi palautetta kiukkuiseen sävyyn antaneelle lukijalle, että voitko puhua hieman nopeammin, minulla on kiire.

Ehkä vanhuspalveluissa tarjoillaan kohta pikaruokaa ja hyvinvointialueille palkataan vain pikajuoksijoita töihin.

Selvää on se, että halusimmepa tai emme, jokainen on meistä se x tässä yhtälössä.

Voi olla, että tarvitsen palveluja 73 euron verran.

Voi olla, että osakseni tulee tarvita niitä 73 000 euron verran.

Kati Uusitalo