Tuore rehtori odottaa innolla jalkautumista paikallistasolle

0
Hämeenlinnalainen Santtu Palokangas aloitti Novidan Loimaan ammattiopiston rehtorina elokuun alussa. (Kuva: Sari Holappa)

LOIMAA Novidan Loimaan ammattiopiston rehtorina aloitti elokuun alussa Santtu Palokangas. Hän toimi aiemmin koulutuspäällikkönä Vantaalla Mercurian kauppaoppilaitoksessa. Hämeenlinnasta lähtöisin oleva ja siellä edelleen asustava tuore rehtori kertoo Loimaan olleen hänelle entuudestaan tuntematon kaupunki.

– Ensimmäinen muistoni Loimaalta on viljasiilot. Näin ne silloin, kun ajoin työpaikkahaastatteluun, hän naurahtaa.

Sittemmin kaupunki ja etenkin oppilaitos ovat alkaneet tulla tutuksi. Tosin paikallisten urheiluseurojen ottelut odottavat vielä näkemistä.

– Olisi todella mielenkiintoista päästä katsomaan Biisonien ja Hurrikaanin pelejä, jääkiekkoliigaa ja Hämeenlinnan pallokerhoa kannattava Palokangas pohtii.

ALKU on sujunut uuden oppilaitoksen ohjaksissa Palokankaan mukaan hyvin. Hän kertoo olleensa vielä monissa tapahtumissa enemmän kuunteluoppilaana, sillä asiat vaativat sisäistämistä.

– Olen aloittanut avoimin ja nöyrin mielin. Yritän kysellä ja kuunnella, että saan imettyä mahdollisimman paljon olennaista tietoa työni tueksi.

Entinen koulutuspäällikön työ poikkeaa Palokankaan mielestä rehtorin hommista melkoisesti. Kun koulutuspäällikkö pyörittää enemmän oppilaitoksen arkea, rehtori keskittyy kokonaisuuden hallintaan.

– Tässä on eri perspektiivi.

Eroa ei sen sijaan ole juuri oppilaitosten koossa. Kun Vantaalla opiskelijoita on kutakuinkin tuhat, Loimaalla kolmessa toimipisteessä on perustutkinto-opiskelijoita noin 900. Alavalikoima puolestaan on hyvinkin erilainen kauppaoppilaitokseen verrattuna. Lisäksi Palokangas mainitsee seudun ja väestöpohjan olevan tyystin toisenlaisia Vantaalla ja Loimaalla.

– Tämä on ollut kokonaisuutena todella avartavaa ja mielenkiintoista, hän kiittelee.

VARSINAISIA ongelmia ei ole parissa kuukaudessa tullut vastaan, mutta tulevaisuutta ajatellen tietyt kohdat ammattiopiston järjestelmässä vaativat Palokankaan mukaan hiomista. Esimerkiksi tasainen ja riittävä opiskelijavirta eri aloilla helpottaisi tila- ja opettajatarpeen suunnittelua, sillä kumpiakin pitää olla riittävä määrä.

– Opetuksen ja opiskelijoiden ohjauksen laatu ja esimerkiksi markkinoinnin lisääminen voivat olla keinoja, joilla tämä saavutetaan. Myös tiedon lisääminen jatkuvasta hausta on tärkeää, hän pohtii.

Tärkeää on parantaa myös kolmessa toimipisteessä toimivan oppilaitoksen sisäistä tiedonkulkua, sillä toisinaan kaikki viestit eivät tavoita kaikkia toivottuja vastaanottajia. Palokangas pitää tärkeänä myös sitä, että kaikissa Novidan koulutuskuntayhtymän yksiköissä olisi samanlaiset toimintamallit.

– Teemme koko Novidan alueella yhteistyötä ja yritämme viedä ja vinkata hyviä käytäntöjä toisillemme.

Myös yhteistyökuviot paikallisten yritysten kanssa ovat tuoreen rehtorin mielestä tärkeitä. Hän sanookin odottavansa innolla jalkautumista ja keskusteluja työpaikoilla.

– Tieto siitä, millaisia tarpeita työpaikoilla on, vaikuttaa meihinkin todella paljon.

Te-toimiston suuntaan on puolestaan viritteillä työvoimakoulutusta, josta käydään parhaillaan neuvotteluja.

SEURAAVAKSI tuoreen rehtorin työpöydälle on tulossa ensi vuoden talousarvion laadinta. Palokangas toteaa oppilaitoksen talouden olevan hyvällä tolalla, sillä tilikauden ylijäämä oli alkuperäisen talousarvion mukaan reilu 380 000 euroa. Koko Novidan tulos kohoaa välitilinpäätöksen mukaan noin 1,9 miljoonaan euroon.

– Suurin osa koulutusaloista tekee positiivista tulosta.

Hän sanoo, että isoja kulueriä ovat vuosittain vanhat rakennukset sekä opetuskäyttöön hankittavat suuremmat koneet ja laitteet.

– Kaikkia ei tietenkään hommata kerralla, vaan ne laitetaan tärkeysjärjestykseen ja katsotaan vuosittain, mitä tarvitaan.

Edeltäjäänsä Jouko Tevasaarta Palokangas kiittelee perehdytyksestä.

– Onneksi minun ei tarvinnut hypätä ihan kylmiltään tähän, vaan Tevasaari ehti näyttää minulle paikkoja ja mappien sisältöjä ennen eläkkeelle jäämistä. Siitä oli hyvä jatkaa.

Santtu Palokangas

Novida Loimaan ammattiopiston rehtori
Aloitti virassa elokuun 1. päivä
45-vuotias
Koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri
Asuu Hämeenlinnassa
Perheeseen kuuluu avovaimo, kolmevuotias poika sekä kaksi koiraa
Harrastaa höntsäsählyä ja uintia
Haaveilee pääsevänsä Loimaan Biisonien ja Hurrikaanin peliin