Vampulan kirkon lämmitysmuoto vaihtuu öljystä maalämpöön

0
Vampulan kirkon lämmitysjärjestelmä on vaihtumassa öljystä maalämpöön. Pääurakoitsijana toimiva Loimaan HT-Asennus oy:n yrittäjä Henri Torikka ja työnjohtaja Aulis Mahlamäki sanovat, että sen lisäksi uusitaan muun muassa sammutusvesisäiliöt. (Kuva: Sari Holappa)

HUITTINEN/VAMPULA Vampulan 1800-luvun lopussa valmistunut puukirkko on saamassa uuden lämmitysjärjestelmän, kun öljypannu vaihtuu maalämpöpumppuun.

Pääurakoitsija Loimaan HT-Asennus oy:n Henri Torikka ja työnjohtaja Aulis Mahlamäki kertovat urakan alkaneen huhtikuun puolivälissä.

Alkuperäisen sopimuksen mukaan valmista piti olla tämän kuun puolivälissä, mutta alapohjan asbestilöydön vuoksi työt viivästyivät puolitoista kuukautta. Mahlamäki sanoo sen tulleen täysin yllätyksenä, ja havainto tehtiin vasta, kun alapohjan maapohjasta otettiin näytteet olemassa olleiden lisäksi.

– Haitta-ainesiivouksen jälkeen työt saatiin taas käyntiin, ja uusi valmistumisaikataulu on lokakuun lopussa, Mahlamäki toteaa.

Huittisten seurakunnan kirkkoneuvoston joulukuussa 2022 hyväksytyn urakan tarjoushinta oli noin 400 000 euroa, mutta Torikka toteaa kustannusten kasvaneen yllätysten vuoksi.

Aliurakoitsijana on asbestitöissä ollut Varsinais-Suomen erikoispurku oy ja puusepäntöissä Saarju oy.

MUILTA osin työt ovat sujuneet Torikan ja Mahlamäen mukaan hyvin, ja esimerkiksi kolme maalämpökaivoa porattiin jo huhtikuussa.

– Ne ovat 270 metriä syviä, Mahlamäki sanoo.

Kirkkoon on asennettu lämmitysputkisto sekä -patterit.  Myös sadevesi- ja salaojaverkostoa on uusittu.

Lisäksi lämmönjakohuone on saneerattu lattiasta kattoon, ja öljykattila vaihdetaan maalämpöjärjestelmään. Paloturvallisuutta on lisätty uusimalla palosammutusjärjestelmän vanha vesisäiliö kolmeen 1500 kuutiolitran tankkiin.

– Aiemmin paljon pienempi säiliö oli sakastissa, mutta nyt sekin on tuotu lämmönjakohuoneeseen.

KIRKKOSALISSA näkyvin muutos on seinään kiinnitetyt patterit, joita on Aulis Mahlamäen mukaan noin 30. Suurin osa on alakerran salissa, mutta kahdella lehterillä ja urkuparvella on kussakin kolme.

Aiemmin kirkkosalia lämmitettiin seinässä olevien ritilöiden läpi puhallettavalla ilmalla sekä penkkien alla olevilla sähköpattereilla, jotka jäivät nyt varalämmönlähteeksi.

– Salin lämpö oli ennen epätasaista, mutta uusien patterien ansiosta se on nyt tasaista.

Jotta patterit saatiin mahtumaan, asentaminen vaati lehtereiltä viimeisen penkkirivin poistamista ja kirkkosalista joidenkin penkkien lyhentämistä. Torikka sanoo, että 24 penkistä otettiin 30 sentin pätkät pois.

– Puuseppä lyhensi ne täällä paikan päällä, koska penkit eivät kestäneet siirtämistä.

Työt kirkkosalissa alkavat olla loppupuolella.

– Alttarin edessä oleva matto vaihdetaan vielä, mutta muuten tämä on valmis, Mahlamäki kertoo.

TÖITÄ on pyritty tekemään niin, että ne häiritsevät mahdollisimman vähän kirkon arkea.

– Koska täällä on järjestetty koko ajan tilaisuuksia, olemme huolehtineet erityisen tarkkaan esimerkiksi pölynhallinnasta ja muusta siisteydestä, Mahlamäki sanoo ja kertoo heidän noudattaneen erityistä varovaisuutta, ettei kolhuja tule esimerkiksi ovenpieliin.

Torikka kiittelee puolestaan Museoviraston, arkkitehdin ja muiden tahojen kanssa jouhevasti sujunutta yhteistyötä.

– Vanhassa rakennuksessa täytyy kaikki hyväksyttää Museovirastolla, valvovalla arkkitehdillä ja muilla tahoilla, mutta yhteistyö on sujunut todella hyvin ja olemme päässeet aika pienillä muutoksilla.