VIIKON VIERAS Kaksinkamppailuista nauttiva Aake Alisaari matkaa futsalin nuorten EM-lopputurnaukseen

0
Kesällä Aake Alisaari on EM-leirityksen lisäksi esiintynyt Lopsin paidassa jalkapallokentillä. Seuraavan viikon ajan Suomen syyskelit vaihtuvat Kroatian helteisiin.

FUTSAL Miesten Futsal-liigaa Alastaron Urheilijoissa (AU) pelaava 18-vuotias Aake Alisaari edustaa Suomea huomenna käynnistyvässä alle 19-vuotiaiden EM-lopputurnauksessa Kroatian Porečissa.

– Aika jännittävillä ja hyvillä mielin lähdetään. Odotan, että pääsee pelaamaan huipputasoisia pelaajia ja joukkueita vastaan. Hieno kokemus varmasti tulossa, Alisaari uskoo.

Turnauksessa pelaa kahdeksan Euroopan kovinta futsalin junnumaajoukkuetta. Suomen arpaonni lohkojakojen suhteen oli joukkueelle mieluinen, sillä huippumaista Espanja, Portugali ja Ranska pelaavat eri lohkossa. Helppoja vastuksia EM-turnauksessa ei kuitenkaan ole luvassa ja sinivalkoisilla onkin edessä kovat koitokset Sloveniaa, Ukrainaa ja Italiaa vastaan.

– Slovenia on näillä näkymin heikoin lohkon vastustajista. Varmaan tiukka peli tulee olemaan sekin. Ukrainan uskon olevan lohkon kovin joukkue, kun haastoivat harkkapeleissä Espanjankin. Katsotaan miten käy.

Harjoituspeleissä Suomi kärsi kaksi tiukkaa tappiota juuri Slovenialle. Näissä peleissä kolme syöttöpistettä kerännyt Alisaari kertoo joukkueen ilmapiirin olevan timanttinen ja vakiintuneiden kentällisten myötä myös yhteinen sävel alkaa olla hallussa.

– Nyt kun on päästy samojen kaverien kanssa vähän enemmän pelaamaan ja treenaamaan keskenään, niin ajatukset alkavat pikkuhiljaa löytymään.

U19-maajoukkueen päävalmentaja Kerkko Huhtanen kertoi Palloliiton haastattelussa pelaajavalintojen keskittyneen rohkeisiin ja kamppailuvalmiisiin pelaajiin, jotka nauttivat 1vs1-tilanteista.

– Aika hyvin sopeudun juuri noihin juttuihin. Omana vahvuutena on erityisesti 1vs1-pelaaminen, joissa mennään tietysti pienellä riskilläkin, mutta rohkeasti ja varmasti.

Viime kaudella Alisaari sai tuuletella muun muassa Riku Tammisen (vas.) kanssa. (Kuva: Henrik Siiskonen)

– Koitan auttaa joukkuetta mahdollisimman hyvin myös hyökkäyspäässä syötöillä ja joskus maaleillakin. Olen mielestäni järkevä pelaaja ja aika hyvä puolustussuuntaan.

Ihan Euroopan huippuja?

– No sinne koitetaan päästä joskus, Alisaari hymyilee määrätietoisesti.

Vertaillessaan Futsal-liigan pelejä nuorten maajoukkuepeleihin, Alisaari kertoo pelaajien taitotason ja pallovarmuuden olevan aika lailla samalla tasolla. Eroa tulee pelinopeudessa, joka junnupeleissä on keskimäärin korkeampi. Vaikka vauhti ja tunnelataus peleissä onkin korkealla, ei pelaajat sorru “junnumaisiin” virheisiin.

– Ei tällä huipputasolla hirveästi lähdetä höntyilemään, vaan järki pysyy mukana.

Lukion kolmannella luokalla oleva loimaalainen kertoo harrastaneensa futsalia ja jalkapalloa kauemmin kuin edes muistaa. Alisaari on pelannut kesällä jalkapalloa Lopsin edustuksen mukana, mutta pääpaino on ollut futsalin puolella.

– Viime vuosina ehkä sitten huomannut, että pärjää vähän paremmin futsalissa ja kun on tullut onnistumisia, niin sitten on alkanut keskittymään siihen.

– On se kuitenkin vähän eri juttu pelata vitosta tai Futsal-liigaa.

Futsal-liigassa Alisaari on päässyt toteamaan maalien pienuuden tuottamia pettymyksen tunteita. Kuva: Henrik Siiskonen

Viime kausi oli Alisaarelle ensimmäinen Futsal-liigassa. Hän kertoo liigavauhtiin mukaan pääsemisen kestäneen aikansa, mutta kehittyneensä hurjasti kauden edetessä. Kehitysaskeleet näkyivät myös katsomoon, ja AU:n kannattajat saivat todistaa vastuusta kiittävän nuoren pelaajan nousevan lentoon.

– Sitä lentoa haluan jatkaa ja saada lisää tasaisuutta, että pystyisin pitämään sen formin koko kauden läpi, eikä tulisi huonompia pelejä väleihin, Alisaari kertoo selkeistä tavoitteistaan.

– Jos mietitään tulevaa liigakautta AU:ssa, niin kyllä me sitä playoff-paikkaa haetaan. Itse varmaan pitäisi tuplata nuo tehopisteet, eli jos 12 pistettä saisi, niin se olisi jo huima parannus viime kauteen.

Kroatiaan Suomen joukkuetta tukemaan on lähdössä yli 50 kannattajan faniporukka. Mukana on myös Alisaaren vanhemmat. Pelit näytetään myös Yle Areenassa, joten kisatunnelmasta pääsee aistimaan myös kotisohvalta käsin.

– Kyllä se tukee todella paljon, kun yleisö mylvii. Siitä saa ison tuen kentällä. Toivotaan, että tulee paljon katsojia myös AU:n peleihin ensi kaudella.