Avoin aamupäivätoiminta yhdistää lapsiperheitä

0
Yhdessä on mukava touhuta. Kuva: Anita Kallionpää

Loimaa/Hulmi
Anita Kallionpää

Pitkään koronan vuoksi tauolla ollut avoin aamupäivätoiminta on lähtenyt taas tänä syksynä käyntiin. Loimaan kaupungin ja seurakunnan yhteinen projekti lapsiperheille on saanut iloisen vastaanoton tauon jälkeen, ja mukaan mahtuu lisääkin lapsia vanhempineen.

Aamupäivätoiminta sijaitsee Hulmin alueella, ja tilaa on mukavasti kolmen huoneen ja keittiön verran katutasossa.

– Toimintaa on leikki-ikäisille perjantaisin kello 9–11, ja keskiviikkoisin samaan aikaan on vauvatreffit, Loimaan kaupungin hankkeen varhaiskasvatuksen alueellinen sosionomi Katja Tanskanen kertoo.

Vauvatreffejä vetää varhaiskasvatuksen kuraattori Maria Uuppo seuranaan vaihtelevasti joko Katja Tanskanen tai seurakunnassa työskentelevä lastenohjaaja Anna-Kaisa Heikkilä.

– Vaikka nyt seurakunta on uutena lähtenyt tähän mukaan, toiminta ei ole millään tavalla uskonnollista. Yksinkertaistettuna voisi todeta, että seurakunta tarjoaa tilat ja kaupunki aamupalan, jonka täältä myös saa, Heikkilä sanoo.

Paikalle voivat tulla ilman ennakkoilmoitusta niin äidit kuin isätkin lapsineen.

– Paikalla on ollut keskimäärin noin 25 henkeä joka perjantai. Täällä lapset voivat leikkiä keskenään ja aikuiset saavat kaltaistaan juttuseuraa. Kaiken leikin, laulun ja askartelun lomassa vertaistuki on äärimmäisen tärkeää. Samassa elämäntilanteessa olevat aikuiset saavat toisiltaan tukea ja vinkkejä arjen asioihin, treffien toteuttajat kertovat.

Paikalle on toivottu myös vierailijoita, ja toiveita pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan. Muun muassa vauvahierontaa on toivottu ja sellaista on tulossa.

– On myös varsin rauhoittavaa istahtaa toisen aikuisen kanssa kahvikupin ääreen juttelemaan rauhassa, kun lapset leikkivät valvovan silmän alla toisessa huoneessa, he sanovat.

– Loimaalla on paljon lapsiperheitä, ja niiden tavoittaminen on ollut haastavaa. Tämä kerho tuli tarpeeseen ja on sellainen matalan kynnyksen paikka, jonne on helppo tulla. Sana kiirii ja väkeä saadaan toivottavasti lisää.

Taru Jokinen on käynyt kaksivuotiaan Oliverin kanssa jo viime keväänä täällä, kun tätä toimintaa jo vähän aloiteltiin.

– Oliverista on mukavaa, kun on erilaisia leluja kuin kotona. Aikaisin aamulla ei aamupala kotona aina maistu, mutta täällä saa mukavasti aamupalankin popsittua. Kaveritkin ovat kivoja, vaikka nyt Oliver näytti viihtyvän yksin autojen kanssa. On kuitenkin kiva nähdä toisia lapsia, Jokinen kertoo.

Jokinen sanoo olevansa paluumuuttaja, ja hänen mukaansa täällä on hyvä tutustua samassa elämänvaiheessa oleviin aikuisiin. Hän kertoo palanneensa Turussa vietettyjen vuosien jälkeen Loimaalle, missä on hyvä kasvattaa lasta.

Reipas ja iloinen Timo-poika leikkii kavereiden kanssa, ja hänen äitinsä Nora Mubarak iloitsee päästessään tutustumaan muihin äiteihin. Timo on Mubarakin ensimmäinen lapsi, ja tällainen toiminta on hänestä erittäin antavaa.

Teija Pelkonen on nelikuisen Eino-poikansa kanssa nyt mukana kolmatta kertaa ja on kovasti tykännyt käydä aamupäivätoiminnassa. Juttuseura on ollut tärkeää pienen lapsen äidille, mutta on Einokin puuhannut jo leikkimatolla. Äidin ja Einon yhteisiin harrastuksiin kuuluu myös vauvauinti, josta molemmat ovat innoissaan.